E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar kendini korumaya alıyor---

Piyasalar kendini korumaya alıyor

Piyasalar kendini korumaya alıyor
15 Eylül 2014 - 08:28 borsagundem.com

Piyasalar Fed'in kararı öncesi temkinli duruş sergileyebilir

Piyasa kendini riske karşı korumaya almakta.
Perşembe gününe kadar gelişmekte olan ülke kur ve varlıkları değer kaybetmeye devam edebilirler.
Perşembe günü Kastamonu'da konuşma yapan TCMB Başkanı Erdem Başçı, Dünya'nın değişim süreci içerisinde evrildiğinden bahsetmişti. Yalnızca son bir sene içerisindeki piyasa yorumlarımıza baksak, neredeyse ayda bir Dünya'nın ekonomik ve finansal açıdan çok kritik 
bir haftaya başladığını yazmaktayız. Her ayın ilk haftası yeni bir ABD İstihdam Raporu, her Avrupa Merkez Bankası toplantısı vb. her nedense sürekli hep son zamanların en önemli toplantısı oluyor? Anlaşılan o ki bu iş bir süre daha böyle sürecek, bizler de yaşamaya devam edeceğiz.
Cuma günü bu haftanın da yeni bir kırılma haftası olduğuna işaret ederek çeşitli olaylarına değinmiştik ("Ufukta Göründü", 12 Eylül 2014). Aslında listeye eklemediğimiz ve Perşembe günü gerçekleşecek iki olay daha söz konusu:
Avrupa Merkez Bankası'nın seçici likidite programını başlatması, ve İsviçre Merkez Bankası'nın para politikası kurulu ("İsviçre Çikolatası", 4 Eylül 2014).
Çarşamba akşamı TSİ 21:00'de FOMC karar metnin açıklanmasıyla başlayıp Perşembe akşamı İngiltere saati ile 22:00'de (yani TSİ Cuma 00:00) tamamlanacak İskoçya referandumu sürecinde zor bir dönem piyasaları beklemekte.
İskoçya referandumunda "bağımsızlık" kararı çıkması yalnızca İngiliz Sterlini'ni etkilemekle kalmayabilir. Buna karşın Avrupa Merkez Bankası'nın seçici likidite programının ilk turunda 400 milyar Avro'luk kotanın ne kadarının kullanılacağı da risk iştahına doğru orantılı yansıyabilir. Bu gelişmeler dahilinde İsviçre Merkez Bankası'nın değer kaybeden Avro karşısında rezervlerini ve mevcut 1,20 çıpasını nasıl yöneteceği Gelişmekte Olan Ülkeler için önem arz etmekte.
Özellikle Cuma günü ABD devlet tahvilleri önemli ölçüde satış yerken, yüksek getiri (yani kredibilitesi düşük) enstrümanlar da şiddetli derecede geri çekildiler. Yüksek getiri enstrümanlar risk iştahını temsil ederler. Risk iştahının olumsuz seyri yatırımcıların ilk önce riski daha yüksek enstrümanlardan uzaklaşmalarına neden olmakta. Çarşamba - Perşembe sürecinde küresel finans piyasaları kendilerini riskten korumaktalar.
Mevcut konjonktürde ABD'de getirinin yükselmesi, Dolar'ın güç kazanmayı sürdürmesi, Gelişmekte Olan Ülke kur ve varlıklarının satış baskısı altında kalmaya devam etmeleri normal. Bu gelişmeler fiyatlara yansıdığı oranda Çarşamba akşamı FOMC karar metninin etkisi de sınırlı hatta olumlu olacaktır.
Kara bulutların içine girerken bir miktar irtifa kaybına hazırlanmakta fayda var. Unutmamak gerekiyor ki, uçak radarları dahi bulutların arkasındaki gelişmeleri yakalayamamakta. Ufak bulutların arkasına saklanabilen fırtınalar pilotların bazen başını ağrıtmakta. 
Cuma sabahı bulutun içinden çıkarken önümüzdeki hava koşullarını daha net görebileceğiz. Bulutun arkasında fırtına gizlendiğini düşünmesek de irtifa kazanmak için motora güç vermek için henüz erken.

Ziraat Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)