E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar BOJ'un ardından FED'i bekliyor---

Piyasalar BOJ'un ardından FED'i bekliyor

Piyasalar BOJ'un ardından FED'i bekliyor
21 Eylül 2016 - 08:12 borsagundem.com

A1 Capital; Veri akışının yoğun ve önemli olması nedeniyle piyasalar beklemeyi tercih edebilir, yorumunda bulundu

BOJ Kararını Açıkladı, Sırada FED Var

Küresel ekonomiler için merakla beklenen Çarşamba günü geldi. İki büyük ekonomiden para politikası kararları ve faiz oranları bekleniyor. Tabi ki günün en önemlisi kuşkusuz akşam saat 21.00’da gelecek olan Amerika Merkez Bankası kararları ve Başkan Yellen açıklamaları olacaktır. Ama güne de sakin başlamadık. Sabah saatlerinde Japonya Merkez Bankası’nın para politikası kararları açıklandı. Japonya ekonomisindeki daralmaya karşı durabilmek adına teşvik hamleleri yapan BOJ, sabah saatlerinde çıkan kararda ilave tedbirlerde aldı ve getiri eğrisi kontrollü parasal genişleme getirdi. BOJ için hedef halen %2 enflasyon rakamı. Gelen bu karar ile BOJ, parasal taban için resmi bir hedef belirlemesi uygulamasına son verdi ve getiri eğrisi kontrollü parasal genişleme uygulama kararı aldı. 2’ye karşı 7 oyla kabul edilen karar, enflasyon hedefinde BOJ’un geri adım atmayacağının da sinyallerini verdi.

Sabah saatlerinde gelen karar metninin ardından şimdi gözler 9.30’da yapılacak olan BOJ basın konferansında olacak. Bugünün ikinci önemli verisi ise akşam saat 21:00'da FED'in faiz kararı olmakta. Gün içerisinde ekonomik veriler çok dikkat çekmezken BOJ ve FED kararları arasında fiyatlanmaların takip edileceği gözden kaçırılmamalıdır. Sonuçta FED için faiz artışı beklentileri giderek azalıyor olsa da, FED’in tahvil ihalelerinde başrolü oynayan iki bankasının ekonomistleri halen faiz artışı beklentilerinin arkasındalar. Bu durumun akşam gelecek olan kararın fiyatlanmasındaki belirginliği ortadan kaldırdığı söylenebilir.

EURUSD

FOMC toplantısının gerçekleşecek olması parite üzerindeki dolar baskısının artmasını sağlamaktadır. Akşam saatlerinde gelecek olan karar metni ve basın açıklamasının önümüzdeki dönem için bir trend belirlemesi de beklenebilir. İçinde bulunduğu yükseliş trendindeki geri çekilme hareketini tamamladığı düşünülebilecek olan EURUSD paritesi için 1,1080 desteğine dikkat edilmelidir. Bu seviyenin kırılması durumunda 1,10 psikolojik seviyesi takip ediliyor olacaktır. Yukarı yönlü toparlanmalarda ise sırasıyla 1,1150, 1,1190 ve 1,1245 dirençleri karşımızda olacaktır. Diğer taraftan önemli konuşmaların olması teknik beklentileri arka planda bırakabileceği unutulmamalıdır.

USDJPY

Sabah saatlerinde BOJ kanadından gelen genişleme hamleleri ile parite üzerinde sert değer kazanımları görüldü. Saat 9.30’da gelecek olan BOJ basın açıklamasının hareketliliğin devam etmesini sağlayacağı  söylenebilir. Paritenin iki kanadında da önemli açıklamalar bizleri bekliyor bu durumda USDJPY paritesi için yüksek volatilite beklemek yanlış olmayacaktır. Yukarıda 102,75, 103,35 ve 104,30 dirençleri yar alırken, aşağıda 101,75, 101,25 ve 100,70 destekleri takip edilmelidir.

ALTIN

Güvenli liman altın güne yükseliş ile başladı. Asya tarafından gelen genişleme teşvik tedbirleri  altına yönelmeleri desteklerken, gün içerisinde hareketliliğin yaşanacağının da sinyallerini verdi. Akşam saatlerinde gelecek olan FOMC kararları güvenli liman altın ve Amerikan doları arasında önemli likit geçişlerine sebep olabilir. Özellikle faiz artışı karar beklentilerinin azalıyor olması yatırımcıların altına yönelmesine sebep olacağı unutulmamalıdır. Tabi ki BOJ açıklamaları ve Başkan Yellen’ın tutumu da yakından takip edilmelidir. İçinde bulunduğu düşüş trendinde yukarı yönlü hamleler gördüğümüz parite için takip edilecek direnç seviyeleri 1324, 1335 ve 1346 olarak dikkat çekmektedir. Aşağı yönlü hareketlerde 1307, 1291 ve 1280 destekleri karşılaşacağımız seviyelerdir.

BOJ'DAN SONRA GÖZLER FED'DE

Bugünün ikinci önemli verisi ise akşam saat 21:00'da FED'in faiz kararı olmakta.

Piyasalarda; FED'in faiz oranlarında bir değişikliğe gitmeyeceği fakat FED başkanlarının şahinvari konuşmalarını sürdürecekleri beklentisi oluşmuş durumda. Öte yandan FED'in 23 piyasa yapıcısından Barclys ve BNP Paribas Bankalarından ekonomistler, FED'in bugün faiz artırımına gidebileceği görüşlerini savunmaya devam ediyor.

FED'in tahvil ihalelerinde başrolü oynayan bu iki bankanın Eylül konusunda bu denli ısrarcı olmasını dikkatle takip etmekle birlikte, FED'in genel politikasın da sürprizlere yer olmadığını ve şeffaflık ilkesi gereği önceden net bir açıklamayla belirtmeden bu adımı atmayacağı görüşü de bir diğer bakış açısı.
Buna ek olarak yaklaşan ABD Başkanlık Seçimleri nedeniyle Başkan Yellen'in üzerinde siyasi bir baskının oluştuğunu ve bu süreç esnasında para politikasıyla ilgili bir adım atmak istemeyeceğine dair düşünceler de mevcut.

Verilecek faiz kararı ve Başkan Yellen'in karar sonrasında gerçekleştireceği basın konferansı, tüm bu senaryoları ve düşünceleri bir miktar daha netleştirebilir. Yakinen takip ediyor olacağız.

Sabah saatlerinde Dolar/TL'nin düne göre yükselişle 2,98'li seviyelerdde seyrini sürdürdüğü görülmekte.
Veri akışının yoğun ve önemli olması nedeniyle piyasalar beklemeyi tercih edebilir.

Fakat yine de oluşabilecek ani hareketlenmelere ve olası kâr satışlarına karşı dikkatli olmakta fayda var.
Bugünün rehberleri Dolar/TL, BİST100 Endeksi, Dolar Endeksi ve Altın olacaktır.

 A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.

BOJ faizleri değiştirmedi ama ek adımlar attı

 

Petrol yükseliş eğiliminde

 

AB’nin vergi cezaları yatırımcıyı etkilemedi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)