E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasada 'Rusya'ya mektup' bayramı---

Piyasada 'Rusya'ya mektup' bayramı

Piyasada 'Rusya'ya mektup' bayramı
28 Haziran 2016 - 07:56 borsagundem.com

Dün Kremlin’e gönderilen mektup piyasalarda doping etkisi yaratı. Açıklamayla borsa yükseldi, dolar geriledi. Ambargodan en büyük yarayı alan turizm, tekstil ve meyve-sebze sektörünün oyuncuları kaybın iki yıla telafi edileceğini söyledi.

Türkiye ekonomisi için bir diğer iyi haber de Rusya cephesinden geldi. Uçak krizinin ardından gerilen Ankara-Moskova hattında normalleşme sinyalleri artıyor. Öğle saatlerinde Başbakan Binali Yıldırım'ın "Güzel gelişmeler var" sözleri ardından Kremlin'in "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e düşürülen uçakla ilgili üzüntülerini bir mektupla iletti" sözleri piyasalar ve iş dünyasında yankı buldu.

TL VE RUBLE DEĞER KAZANDI
Geçen hafta İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı almasının etkisiyle düşen Borsa İstanbul yükseldi. BİST 100 endeksi geçen haftaki kayıplarının bir bölümünü geri alarak, 75 bin 161 puandan günü kapattı. Açıklamadan önce 2.94 TL seviyesinde olan dolar, 2.93'e geriledi. TL gibi ruble de gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrıştı. Ruble, dolar karşısında işlem gördüğü 65.35'li seviyelerden 65'e doğru geriledi.

Erdoğan'dan Rusya ve İsrail açıklaması

İŞ DÜNYASININ BAŞI DÖNDÜ
İki gündür yaşanan gelişmelerden adeta başı dönen iş dünyası da uçak krizinin ardından ilişkilerin normalleşmesinden memnun. Çünkü Türkiye ile Rusya enerjiden turizme, ticaretten inşaat projelerine kadar ekonomik açıdan birbirine bağlı. Türkiye, Rusya'nın ihracatından yüzde 5.1 pay alırken, Türkiye'nin ihracatındaki Rusya payı yüzde 3.8 seviyesinde.

NELER YAŞANMIŞTI?
Uçak krizinden sonra Türkiye'ye tur düzenleyen operatörlere ve charter uçuşlara yasak getirildi.
Türk turiste vize uygulaması başlatıldı. Türkiye'ye gittiği tespit edilen Rus turiste de yaptırım uygulandı.
Türkiye'den ithal edilen meyve-sebzeye de yasak getirildi. İhracat 83 milyondan 11 milyon dolara indi.
Tekstil ihracatçısına 'sıkı gümrük' uygulandı.
Türk inşaat işçilerine de vize uygulaması getirildi.

Turizmcilerde Rusya ve İsrail mutluluğu

TEKSTİL: 2 YILA ESKİYE DÖNER
Rusya'ya yıllık 1.1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren tekstil sektörü, uçak kriziyle birlikte büyük kayıplar yaşadı. Özellikle bavul ticaretinin yoğun olarak gerçekleştiği Osmanbey, Merter ve Laleli esnafı, Rusya ile yaşanan pozitif gelişmeyle birlikte harekete geçti. Rusya'ya yapılan yaklaşık 4 milyar dolarlık bavul ticaretinin bugün 2 milyar düzeyine indiğini belirten sektör temsilcilerine göre sektörün eski günlerine dönmesi 2 yıl alacak. Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği Başkanı İlker Karataş, gelişmeden büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sami Kariyo da "Artık mallar daha rahat bir şekilde Rusya'ya gönderilecek" dedi.

TURİZM: 1 MİLYONU YAKALARIZ
24 Kasım'da yaşanan uçak krizinde en büyük darbeyi turizmciler aldı. 2014'te 4.5 milyona ulaşan Rus turist sayısı, 2015'te ise başta ülkenin yaşadığı ekonomik daralma sonra da aynı yıl kasımda yaşanan uçak kriziyle 3.6 milyona gerilemişti. TÜROFED Başkanı Osman Ayık, son gelişmenin turizm sektörünü çok mutlu ettiğini belirterek, "Eğer Rusya ambargoyu kaldırırsa 90 binlere gerileyen Rus turist sayısı bu yıl 1 milyona çıkar. Çünkü pazarın zemini var. 2017'de de 2 milyona ulaşır. Eski rakamları ise 3 yıla kadar toparlar" dedi. TÜROB Başkanı Timur Bayındır ise iki ülke arasında anlaşma zemini yakalanırsa 2017 yılının kurtarılabileceğini kaydetti.

Kremlin: Erdoğan Putin'e üzüntülerini bildirdi

MEYVE-SEBZE: KAYIP TELAFİ EDİLİR
Kriz sonrası yaklaşık 10 kalem ürüne ambargo uygulayan Rusya, meyve-sebze sektörünü de zora soktu. İstanbul Yaş Sebze ve Meyve İhracatçı Birlikleri Başkanı Latif Ünal, Erdoğan'ın Rusya'ya gönderdiği özür mektubunun çok önemli bir hamle olduğunu belirterek, "Rusya ile Türkiye'nin ayrı düşmesi iki ülkenin kötülüğünü isteyenleri sevindirmişti. İsrail, Rusya derken arkasından Mısır'da iftar yemeği çok önemli gelişmeler" dedi. Akdeniz Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak ise ambargo sonrası yüzde 20 pazar kaybı yaşadıklarını, ilişkilerin çözülmesiyle birlikte bu kaybı hızlıca telafi etmek istediklerini kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)