E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol arz endişeleri ile yükselişini sürdürdü---

Petrol arz endişeleri ile yükselişini sürdürdü

Petrol arz endişeleri ile yükselişini sürdürdü
12 Eylül 2018 - 08:52 borsagundem.com

Petrol fiyatları, ABD'de stokların azalması ve üretim artışının yavaşlaması ile birlikte artan arz endişelerinden dolayı yükselişini sürdürdü

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının azalması ve üretim artışındaki yavaşlamanın arz daralmasına ilişkin endişeleri artırmasının ardından yükselişini varil başına 70 dolara doğru sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü iki ayı aşkın sürenin en büyük kazancını gerçekleştirmesinin ardından yüzde 1.3 kadar daha yükseldi. ABD'de özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, ham petrol stokları geçen hafta 8.64 milyon varil düştü ve ABD hükümeti, boru hatlarının yetersizliğinden dolayı petrol üretim görünümünü düşürdü. Öte yandan, Florence Kasırgası, Kuzey Carolina'ya doğru yönelmesi ile birlikte ABD'de akaryakıt arzı kesintisi tehlikesini artırıyor.

Petrol fiyatları, ABD'nin iran'a yönelik yaptırımlarının alıcıları yaptırımların devreye gireceği Kasım ayından önce bu ülkeden petrol alımını azaltmaya zorlamaya başlamasının ardından, Ağustos ortasındaki dip seviyelerden yüzde 7'nin üzerinde yükseliş gerçekleştirdi. Libya'nın üretim tesislerine sık sık düzenlenen saldırılar ve Venezuela'da düşen üretim ile birlikte, traderlar, dikkatlerini Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortakları ve aynı zamanda ABD'nin ortaya çıkabilecek açığı doldurup dolduramayacağına çevrildi.

Seul'de NH Investment & Securities Co. emtia traderı Hong Sungki, "Arz tarafından birçok endişe kaynağı var ve bunların arasında ABD'de üretimin azalması, İran yaptırımları ve kasırga etkisi yer alıyor," dedi ve "Fiyat volatilitesinin en azından İran yaptırımlarının başlaycağı Kasım ayına akdar sürmesi bekleniyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 89 sent yükselerek varil başına 70.14 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 11:12'de 70.07 dolara geldi. Kontrat Salı günü yüzde 2.5 ya da 1.71 dolar yükselerek 69.25 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 34 üzerindeydi.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Salı günü yüzde 2.2 yükseldikten sonra, 44 sent daha yükselerek varil başına 79.50 dolara çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, Kasım vadeli WTI'a kıyasla 9.72 doalr primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)