E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıOcak ayının iki yüzü: Türk Lirası ve Sterlin---

Ocak ayının iki yüzü: Türk Lirası ve Sterlin

Ocak ayının iki yüzü: Türk Lirası ve Sterlin
18 Ocak 2017 - 08:56 borsagundem.com

Ocak ayında ekonomiyi yakından ilgilendiren gelişmeler yaşanıyor

Yurt içinde yeni yılın ilk Para Politikası Kurulu toplantısı 24 Ocak tarihinde gerçekleştirilecek. İngiltere’de ise Brexit sonrası ortak pazardan ayrılmaya yönelik ifadeler Sterlin’de volatiliteyi yükseltti. Türk Lirası ve Sterlin Trump’ın göreve başlayacağı ayda yatırımcıların yakından takip ettiği iki enstrüman.

Brexit sonrası ‘sert Brexit’ kavramıyla tanışan piyasalarda Başbakan Theresa May’in İngiltere’nin sınır ve kanunları konusunda tekrar kontrol kazanmak amacıyla Avrupa Birliği’nin mal ve hizmetler için ortak pazarını terk etmek isteyebileceği endişeleri hakimdi. İngiliz sterlini May'in planlarına ilişkin belirsizliklere bağlı olarak 1.20’nin altına sarkarak Ekim ayından bu yana Dolar karşısında en düşük seviyeye geriledi. Ülkenin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Cuma günü yedi baz puan tırmandıktan sonra beş baz puan düşerek %1.31'e inerken Sterlin’in Dolar karşısında beklenen volatilitesi May'in konuşması öncesi beş ayın en yükseğine çıkarak 30’u aştı. Theresa May yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin dağılmasını istemediğini, İngiltere’nin her zamankinden daha dışa açık ve büyük bir küresel ticaret ülkesi olmasını hedeflediklerini açıkladı. Brexit sonrası ekonomik etkiyi hafifletici yöndeki açıklamalar Sterlin’de tepki alımlarına neden olurken belirsizliğin ortadan kalkması önümüzdeki günlerde de pozitif fiyatlanabilir.

Yurt içine döndüğümüzde, TL’deki değer kaybı Merkez Bankası’nı yeni kararlar almaya zorlayabilir mi? Öncesinde alınan önlemlere bakıldığında farklı kararlar sürpriz olmayacaktır. TCMB, 1 haftalık repo ihalesini son günlerde açmayarak koridorun üst bandını %8,5’ten %10’a yükseltti. Geçtiğimiz hafta cuma günü gecelik faiz oranı %8.6270 seviyesindeyken merkezin TL’yi desteklemek için bankalara sağladığı fonlamayı kısmasının ardından pazartesi günü %9.8470 ile 30 Haziran sonrası en yüksek seviyeyi test etti. Küresel fon akımlarının getiri odaklı olması ve yüksek faiz beklentilerine karşılık yurt içi verilerdeki son değişimler karar alma mekanizmalarını zorluyor. Hafta başında açıklanan istihdam verilerinde Türkiye'de işsizlik oranı, 2016 yılı ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,3 puan artarak %11,8 seviyesinde gerçekleşti. İşsiz sayısı, 500 bin kişi artarak 3 milyon 647 bin kişi olurken genç nüfusta işsizlik oranı 1,9 puanlık artış ile %21,2’ye yükseldi.

Enflasyondaki son değişimler ise Merkez Bankası’nı hedefinden uzaklaştırıyor. Enerji maliyetlerindeki negatif etkiye Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE)’nin aralık ayında bir önceki aya göre %3,51 yükselmesi de eklendi. Beklentimiz yurt içinde üretici fiyatlarındaki artışların tüketiciye yansıması ile yılın ikinci yarısına çift haneli enflasyon ile girilmesi yönünde. Para Politikası Kurulu’nun 24 Ocak’taki toplantısında 150-200 baz puanlık radikal politika değişimi kısa vadede TL’de değer kazanımı sağlama potansiyeli taşısa da işsizlik ve büyümede bozulmayı derinleştirme riskini ortaya çıkartıyor. Yılın ilk toplantısında 25-50 baz puan aralığındaki olası sınırlı artış kararı ise ileriye yönelik aksiyon alınabileceği algısı yaratarak kur üzerindeki pozitif etkiyi daha orta ve uzun vadeye yayabilir.

A1 FX

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)