E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizMoody's'den gelen not indirimi doları nasıl etkiler---

Moody's'den gelen not indirimi doları nasıl etkiler

Moody's'den gelen not indirimi doları nasıl etkiler
26 Eylül 2016 - 06:52 borsagundem.com

Forex Koçu, sabah raporunda Moody's'in not indirimini ve döviz tarafına etkilerini değerlendirdi.

Hafta sonunun en önemli gelişmesi kuşkusuz Moody’s’den gelen kötü haberdi. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin kredi notunu Baa3 seviyesinden Ba1 seviyesine indirdi. Not görünümümüz ise durağan.

Kredi notumuz Moody’s tarafından yatırım yapılamaz seviyeye çekilmiş oldu böylece. Şu anda üç büyük kredi derecelendirme kuruluşundan sadece Fitch tarafından kredi notumuz yatırım yapılabilir seviyede tutuluyor. Fitch de kredi notumuzu yatırım yapılabilir en düşük seviyede tutmakta.

Notumuzu indiren Moody’s indirime gerekçe olarak iki neden gösterdi. Nedenlerden birincisi yüksek dış finansman ihtiyacına bağlı risklerde artış. İkincisi ise borçlanma temellerinde, özellikle de büyüme ve kurumsal yapıda yaşanan zayıflama.

Moody’s cari açığın yüksek olmaya devam etmesi durumunda Türkiye’nin kredi notu üzerindeki baskının süreceğini fakat cari dengede iyileşme yaşanması veya Türkiye’de kurumsal yapının veya rekabetçiliğin güçlenmesi durumunda kredi notunda yukarı yönlü baskı oluşacağını belirtti.

Geçtiğimiz hafta içinde Moody’s tarafından yapılan açıklamada başarısız darbe girişiminin Türkiye ekonomisi üzerinde yarattığı şok etkisinin büyük oranda kaybolduğu kaydedilmişti. Bu açıklamadan bir kaç gün sonra not indirimi gelmesi biraz sürpriz oldu fakat Moody’s’in darbe girişimi sonrası not görünümümüzü negatife çekmesi not indirimi riskinin yüksek olduğu anlamına geliyordu.

Küresel fonlar bir ülke varlıklarına yatırım yapabilmek için en az iki kredi derecelendirme kuruluşundan yatırım yapılabilir seviyede not istiyor. S&P zaten notumuzu yatırım yapılamaz seviyede tutuyordu ve Moody’s’in de not indirmesinin ardından sadece Fitch’de notumuz yatırım yapılabilir seviyede. Kısaca 2 kurumdan birden yatırım yapılamaz seviyesine çekildiğimiz için küresel fonlar açısından bir miktar ülkeden çekilme -satışlar- gerçekleşebilir. Bu arada Fitch de 19 Ağustos’da not görünümümüzü ‘negatif’e çekmişti.

Not indirimi lira için olumsuz ve hafta başlarken satışlar getirebilir. USDTRY haftaya 3.00-2.98 bölgesinde, EURTRY ise 3.37 – 3.35 bölgesinde başlayabilir. Kurlarda yükseliş gece boyunca da sürebilir fakat yeni tarihi zirveler beklemiyoruz.

Teknik olarak destek ve direnç seviyelerinden bahsedecek olursak USDTRY için ilk önemli direnç 3.00, ikinci önemli direnç 3.0250, üçüncü önemli direnç ise 3.05. EURTRY için ise dirençler sırasıyla 3.36, 3.40 ve 3.42.

Moody's'in not indirimi borsayı nasıl etkiler

 

Moody's'in ardından piyasa beklentileri

 

Moody’s’in not kırması ile Türkiye çökmez

 

Uzmanlar Moody's'in kararını değerlendirdi

 

Moody's'in kararı Türk bankalarını nasıl etkilecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fxtrader26 Eylül 2016 11:01

    Dolar çıkmasına çıkar da buradan alınmaz, merkez bankası müdahale eder de aşağıya çekmeye kalkarsa, işte o zaman alınmalı