E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMerkez Bankaları, yatırımcıları rahatlatmaya çalışıyor---

Merkez Bankaları, yatırımcıları rahatlatmaya çalışıyor

Merkez Bankaları, yatırımcıları rahatlatmaya çalışıyor
14 Kasım 2017 - 15:32 borsagundem.com

Dünyanın en büyük merkez bankalarından dördü finansal kriz döneminde alınan önlemlerin geri çekilmesinde kademeli ve yavaş bir yol izleneceği konusunda yatırımcılara güvence verdi.

BORSAGUNDEM.COM

Dünyanın en büyük merkez bankalarından dördü finansal kriz döneminde alınan önlemlerin geri çekilmesinde kademeli ve yavaş bir yol izleneceği konusunda yatırımcılara güvence verdi.

2008 krizinden bu yana finans piyasalarına 10 trilyon doların üzerinde para pompalayan ABD Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası şimdi bu parayı yatırımcıları kızdırmadan piyasadan geri çekmeye çalışıyor.

ECB'nin iletişim konferansında konuşan 4 büyük merkez bankasının başkanı bunu yapabilmenin anahtarının kullanılan kelşimeler olduğunu belirtiyor.

ECB Başkanı Mario Draghi, "İleriyte yönelik bakış tamamen bir para politikaı arcı haline gelmiş durumda. Öyleyse bu araçtan neden vazgeçelim ki?" ifadelerini kullandı.

Draghi ve üç diğer meslektaşı farklı durumlarda bulunuyor.

Fed bu aşamada faiz artırımlarının beşincisi için uygun zamanı bekliyor, BOE bu ay faizlerini 10 yıl aradan sonra ilk kez artırmış bulunuyor. Ancak ECB zar zor tahvil alım programında geri adım atmayı başardı ve BOJ halen tam gaz para basmaya devam ediyor ve ek canlandırma önlemlerinin mümkün olduğuna dair işaretler veriyor.

Fed Başkanı Janet Yellen ve ECB Başkanı Mario Draghi, geleceğe yönelik politikalar konusunda açık olmanın faydalı olacağı konusunda görüş birliği içindeler ancak bunun ekonomik gelişmelere bağlı olarak şekillenmesi gerektiğini düşünüyorlar.

Yellen bu konuda "Geleceğe yönelik yol haritaları koşullara bağlı olmalı ve ekonmominin görünümü ile ilişkilendirilmeli" ifadelerini kullanıyor.

Öte yandan İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney'in faiz oranlarına yönelik yol haritası bir kaç kez ekonomideki sürprizlere bağlı olarak değişime uğradı. Bu nedenle yasa koyucular kendisine "güvenilmez erkek arkadaş" ünvanını taktılar.

"Ne demek istiyorsanız onu deyin"

Japonya Merkez Bankası Başkanı, Haruhiko Kuroda ise yanlış anlamaların önüne geçmenin en iyi yolunun mesajı oldukça basit tutabilmekten geçtiğini belirtti ve "Mesaj direk olarak neyi demek istiyorsa onu ifade etmelidir.En iyi yolu budur" dedi.
İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney ise bu konuda önemli olanın yalnızca finans piyasaları yatırımcılarına değil halkın çok daha geniş bir kesimine ulaşabilmenin önemine değinerek; "Öncelikle hizmet ettiğimiz insanlara hitap ediyoruz. İngiltere'de Times okuyan 300 bin insan var belki ama Facebook kullanıcılarının sayısı 30 milyon" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)