E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMB dünkü hamlesini yineledi---

MB dünkü hamlesini yineledi

MB dünkü hamlesini yineledi
13 Ocak 2017 - 16:54 borsagundem.com

Piyasa 20 Ocak'ta başkanlık koltuğuna oturacak Trump'a, 24 Ocak'ta MB'nin PPK toplantısına ve 27 Ocak'taki FITCH kararına odaklanacak

TCMB uzun zaman sonra sessizliğini bozdu. Türk Lirası 11 günde Dolar'a karşı yüzde 10, Euro'ya karşı yüzde 12 değer kaybı yaşadı. Hızlı değer kaybeden liraya önce makro ihtiyati tedbirler ve sözlü yönlendirme, devamında ise üstü kapalı bir faiz artırımı müdahalesi yapıldı. 3.94 seviyelerine kadar yükselen Dolar/TL kuru, müdahale sonrası 3.74'lere geri dönerken, gözler 20 Ocak'ta başkanlık koltuğuna oturacak Trump'a, 24 Ocak'ta MB'nin PPK toplantısına ve 27 Ocak'taki FITCH kararına çevrilmiş durumda.

Son dönemde hükümet yetkililerin açıklamalarının da TL'nin güçlenmesine neden olan gelişmeler arasında olduğu söylenebilir. Sn. Mehmet Şimşek'in bu konudaki olumlu tavrı zaten biliniyor ve uygulamada geçerliliğini koruyor. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da TCMB prestijine yönelik pozitif açıklamaları, TL'nin alınan önlemlere verdiği pozitif reaksiyonu artırdı. Ayrıca risk priminin düşüşü ve piyasa faizlerinin olumlu reaksiyonu da, hem BİST'in pozitif görüntü sergilemesine, hem de TL'nin Dolar'a karşı uzun süreden beri gösterdiği zayıflığına darbe vurmasına neden oldu.

Fed Başkanı Yellen günün ilk saatlerinde yapmış olduğu açıklamalarda işgücü piyasasına olan güveninin tam olduğunu dile getirip ücret artışlarında hızlanmanın başladığını belirtti. Hala daha enflasyon hedefine ulaşabileceklerinden tam emin olmayan Yellen hedefe oldukça yakın olduklarını ifade etti. Gün içerisinde ise ABD'den perakende satışlar ve üretici fiyat endeksi rakamlarını takip ettik. Perakende satışlar beklentilerin hafif altında yüzde 0.6'lık bir artış gösterirken üretici fiyat endeksi aylık bazda yüzde 0.2'lik bir gelişme yakaladı. Harcamalar kanadında da ABD ekonomisinde işler yolunda gitse de değişkenliği yüksek olan manşet verinin dışında iyimser görünüm bozulmaya uğruyor. Çekirdek perakende satışlar, yakıt ve otomobil harici perakende satışlarda görülen bozulma ise ABD'nin yılbaşı tatiliyle artması beklenen harcama seviyesini yakalayamadığına işaret ediyor.

USDTRY
Merkez Bankası bugünde 1 hafta vadeli repo ihalesi açmayarak dün gerçekleştirdiği hamleyi yinelemiş oldu. Bu gelişme öncesinde 3,80 seviyesine kadar tırmanan kur, haber sonrasında 3,77'ye kadar gerileme gösterdi. Diğer taraftan açıklamalarda bulanan Ekonomi Bakanı Zeybekçi, Merkez Bankası'nın elinin kolunun bağlı olmadığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yapmış olduğu açıklamalarda son günlerde gündeme gelen erken seçim tartışmalarına değinerek, parlamentonun çalışmaz hale gelmesi durumunda erken seçimin düşünülebileceğini söyledi. Tüm bu gelişmelerin ardından TCMB'nin hamlesi sonrasında 3,77'ye kadar geri çekilen kur, anayasa değişikliği ve erken seçim belirsizliği ile birlikte tekrar yönünü yukarıya çevirmiş durumda. Teknik olarak baktığımızda ise yukarı yönlü hareketlenmelerde 3,8250 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 3,86 denemesi geldiğini görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 3,7470 ve 3,7050 destek seviyeleri önemli olacak.

EURUSD
Dün Akşam Fed Başkanı Yellen yaptığı açıklamada iş güücü piyasasının genel anlamda güçlü olduğundan ve ücretlerdeki artışından da hızlanmaya başladığını ifade ederken enflasyonun da Fed'in hedefi olan yüzde 2'ye yaklaştığını ifade etti. Yellen daha önceki konuşmalarında da ifade ettiği gibi ABD ekonomisinin önünde uzun vadede en büyük sorunun üretkenlik olduğunu savundu. Kura baktığımızda ise hafta boyunca alıcılı seyrettiğini görüyoruz. Veri açısından çok yoğun bir hafta olmasa da Trump açıklamaları ve politikaları etrafındaki belirsizliklerin devam etmesi kurda toparlanmayı getirdi. Haftanın son işlem gününde ise Aralık ayı perakende satışlar verisi açıklandı. Kasım ayında perakende satışlardaki artış beklentilerin altında kalmıştı. Aralık ayında ise perakende satışlar yüzde 0.6 ile beklentinin biraz altında artış gösterirken otomobil satışlarının dahil edilmediği çekirdek perakende satışlarda yüzde 0.2 artış olduğu görülüyor. ÜFE rakamları ise hem aylık hem yıllık bazda beklentileri aştı. Kurda teknik olarak satıcılı seyirde 1.0600-1.00560-1.0520 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. Toparlanmanın devam etmesi halinde ise 1.0650 seviyesinin üstünde 1.0680-1.0710 dirençleri gündeme gelebilir.

GBPUSD
Almanya Şansölyesi Merkel'in AB'nin gelecek hafta yapacağı ilk Brexit komitesini toplaması bekleniyor. Komitede İngiltere'nin AB'den ayrılışının yapısal etkileri tartışılacak. Bunun yanı sıra İngiltere Başbakanı May'in ise Salı günü Brexit planlarını paylaşması bekleniyor. May hem kendi partisinden hem muhalefetten müzakerede konuşulacak detayları paylaşmaması nedeniyle eleştiriliyordu. Kurda ise bu hafta dolardaki geri çekilmeye rağmen kurda satış baskısının devam ettiği görülüyor. ABD tarafında ise Aralık ayında perakende satışlar beklentilerin altında kalsa da 2016'yı pozitif noktalarken ÜFE rakamları beklentilerin üstünde gerçekleşti. Teknik olarak ise satıcılı seyirde 1.2150-1.2090-1.2040 önemli destek seviyeleri. Kurda toparlanmanın momentum kazanması halinde ise 1.22 seviyesinin üstünde 1.2230-1.2270- 1.2310 seeviyeleri takip edilebilir.

ALTIN
Değerli metalde hafta boyunca devam eden alıcılı seyir, haftanın son işlem gününe de yansımış durumumda. ABD'den açıklanan perakende satışlar verisinin beklentilerin altında kalması dolar tarafında gevşemeyi beraberinde getirirken, bu durumun altın fiyatlarına etkisi pozitif oldu. Diğer taraftan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde geri çekilmenin devam etmesi altına destek olan diğer önemli unsur olarak karşımıza çıkıyor. Teknik olarak baktığımızda ise yükseliş hareketinin devamında 1205 dolar seviyesinin üzerinde haftalık kapanış görmemiz durumunda, 1220 Dolar hedefli fiyatlamalar görebiliriz. Olası geri çekilmelerde ise ilk destek seviyesi 1190 dolar seviyesinde bulunuyor. 1190 dolar desteğinin aşılması durumunda ise 1180 dolar seviyesi değerli metale destek olabilecek önemli seviye olarak karşımıza çıkıyor.

BRENT
Petrol fiyatları haftanın son işlem gününde hafif satıcılı bir seyir izliyor. Dün Birleşik Arap Emirlikleri'nde OPEC genel sekreteri birliğin büyük üreticileri bir araya gelmişti. Görüşmelerden genel olarak üretim anlaşmasına sadık kalınacağı yönünde mesajlar verilirken, görüşmeden sonra Suudi Arabistan enerji bakanı üretimlerinin 10 milyon varilin altına indiğini belirtti. Kuveyt petrol bakanı ise üretimlerinin 133 bin varil azaltılarak 2.7 milyon varile çektiklerini duyurdu. Ülkelerin anlaşma taahhütlerine sadık kalması petrol fiyatlarını önümüzdeki günlerde de desteklemeye devam edecektir. Teknik olarak ise Brent petrol kısa vadeli düşüş trendi içerisinde hareketine devam ediyor. Yükseliş hareketinin sürdürülebilmesi için 56.00-56.50 aralığının aşılması gerekiyor. Günün kalanında bu bölge aşılırsa 57.00-57.25-57.50 seviyeleri görülebilir. Geri çekilmelerde ise 55.30 desteği kırılırsa 55.00-54.75-54.50 seviyeleri takip edilebilir.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)