E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel piyasalar ve MENA borsaları---

Küresel piyasalar ve MENA borsaları

Küresel piyasalar ve MENA borsaları
02 Eylül 2014 - 16:14 borsagundem.com

Bugün gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybetti

ALB Menkul Değerler tarafından hazırlanan analiz raporu:
   
"Mısır borsası güçlü seyrini devam ettiriyor…    
   
Çin'de dün açıklanan imalat PMI verilerinin olumsuz olması hükümetin ekonomik büyümeyi destekleyici ek teşvikler devreye sokmasına yönelik beklentileri artırmıştı. Bu beklentiler bugün biraz şekillenmeye başladı. Çin hükümetinin ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla savunma ve askeri harcamaları artıracağı spekülasyonlarıyla beraber Çin hisse senetleri savunma ve teknoloji şirketlerinin hisseleri öncülüğünde yükseldi. Bu kapsamda Shangai Composite endeksi de seansı yüzde 1,37 yükselişle tamamladı. Çin'de Asya seansında da hizmet PMI verileri takip edilecek.
   
Ukrayna, ülkenin doğusunda devam eden çatışma ve şiddet ortamıyla alakalı uyarılarda bulundu. Ukrayna Savunma Bakanı, Rusya'nın olası bir işgal eylemine Ukrayna ordusunun karşılık vereceğini belirtti. Bu haberlerle birlikte Rusya borsası yatay seyrederken ruble değer kaybetti. Ukrayna borsası ise yüzde 0,91 değer kaybetti.
   
Bugün gelişmekte olan ülke para birimlerinden Türk lirası dolar karşısında yüzde 0,71 değer kaybederken  Malezya ringgiti yüzde 0,68, Şili pezosu yüzde 0,56 geriledi.
   
Dün Euro Bölgesi'nde, İngiltere'de ve Çin'de açıklanan imalat PMI verilerinin olumsuz gelmesi petrol tarafında da zayıf seyrin devam etmesine neden oldu. Avrupa'da İspanya, İtalya, Almanya ve Euro Bölgesi imalat PMI verileri beklenti altında kalırken  sadece Fransa imalat PMI verisi beklentinin hafif üzerinde gerçekleşti. İngiltere ve Çin PMI verileri de hem beklentilerin, hem de önceki verilerin altında kaldı. Aynı zamanda OPEC ülkelerinin petrol üretimi de artış gösterdi. Bu veriler ışığında hem WTI, hem de Brent petrol geriledi.
   
Merrill Lynch, JPMorgan Securities ve Morgan Stanley Emaar Malls Group IPO'nun global koordinatörlüğünü sağlamak için ortaklık yapacaklar. Merrill Lynch, JPMorgan, Morgan Stanley, EFG-Hermen, Emirates Financial services, HSBC Bank Middle East ve National Bank of Abu Dhabi ise tahvil ihracından sorumlu şirketler olacaklar. Rothschild ise finans danışmanı olarak atandı. 
   
Dubai'nin en muhteşem gayri menkul projelerinin altına imzasını atan Meraas Holding, kendisine ayırılan krediyi 4 milyar dolara çıkarmak için bankasıyla iletişime geçti. Meraas'ın geçtiğimiz aylarda başladığı bu projede merkezi Kuzey Amerika'da bulunan Six Flag Entertainment adlı şirketin ABD dışında yapacağı ilk eğlence parkı da bulunacak.  
   
Bugün Birleşik Arap Emirlikleri'nde Abu Dhabi ADX General endeksi günü yatay tamamlarken, Dubai DFM General endeksi yüzde 0,49 değer kaybetmiştir. 
   
Suudi Arabistan, yapacağı nükleer tesisler için yer arayışına girdi. Suudi Arabistan 4 tesis inşa etmeyi planlıyor ve ilk tesisin 2020 yılında tamamlanacağı söyleniyor. Suudi Arabistan Tadawul All Share endeksi ise bugünü yüzde 0,57 aşağıda kapatmıştır. 
   
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Ahli United Bank'in IDR notunu BBB+ olarak onayladı ve görünümünü de durağan olarak sabitledi. Bahreyn BB All Share Borsası ise günü yatay tamamladı. 
   
Mısır Merkez bankası politika faizini yüzde 9,25'te ve borç verme faizini ise yüzde 10,25'te bıraktı. Bu kapsamda Mısır EGX 30 Borsası günü 1,82 primli kapattı. 
   
Diğer ülke borsalarına baktığımızda İsrail yüzde 0,44, Ürdün yüzde 0,32, Kuveyt yüzde 0,30, Umman yüzde 0,60, Katar yüzde 0,31 değer kazanırken, Lübnan yüzde 0,16, Tunus yüzde 0,25 değer kaybetmiştir. Fas ise günü yatay geçti."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)