E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar pozitif seyretti---

Küresel piyasalar pozitif seyretti

Küresel piyasalar pozitif seyretti
08 Mayıs 2018 - 09:07 borsagundem.com

Küresel piyasalar ABD ve İran arasındaki nükleer gelişmelere odaklandı

Petrol fiyatları üç buçuk yılın zirvesini gördükten sonra hafif gerilerken; yatırımcılar, ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD' yi İran'ın nükleer anlaşmasından çekip çekmeyeceği konusundaki kararını bekliyorlar. Trump'ın bu yönde alacağı bir karar, küresel petrol arzına zarar verebilir.

Asya borsaları, genel olarak beklentilerin üzerinde gelen bilançoların küresel akıllı telefon piyasasındaki zayıflığa ve daha fazla regülasyon konusundaki endişelere ağır basmasıyla teknoloji hisselerinin desteğiyle yükseldi.

ABD hafif ham petrol vadeli fiyatı Kasım 2014'ten bu yana ilk kez 70 doları aşarak, Şubat ayında gördüğü bu yılın dip seviyesinin yüzde 18'den fazla üzerine çıktı. Petrol fiyatlarındaki bu kazanımlar, Trump Twitter'da yaptığı açıklamada nükleer anlaşmayla ilgili kararını bugün TSİ 21:00'da açıklayacağını belirtmesinin ardından işlemcilerin kar realizasyonu yapmasıyla sınırlandı.
Brent ham petrol vadeli fiyatı dün varil başına 76.34 dolara yükseldikten sonra yüzde 0.8 düşüşle varil başına 75.54 dolarda bulunuyor.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi teknoloji hisselerinin yüzde 1.2 yükselmesiyle yüzde 0.6 artış kaydetti. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.3 yükseldi.

Çin lokomotif hisseleri Beyaz Saray'ın ABD-Çin ticaret görüşmelerinin gelecek hafta yeniden başlayacağını açıklamasının ardından yüzde 1.3 yükseldi.

DÖVİZ

Dolar, artan ABD hazine tahvil getirileri ve güçlü ekonomik verilerin desteğiyle yaklaşık dört ayın zirvesinde seyrederek, zayıf seyir izleyen euro ve sert şekilde gerileyen Arjantin pesosu gibi başlıca para birimlerini geride bıraktı.
Piyasaların dikkati, ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran nükleer anlaşmasının geleceğine ilişkin vereceği karara çevrildi. Trump, defalarca bu anlaşmadan çekilme tehdidinde bulunmuştu. Trump'ın TSİ 2100'da nükleer anlaşma hakkında bir açıklama yapması bekleniyor. ABD'nin Tahran'ın nükleer programını sınırlama karşılığında ekonomik yaptırımları hafifleten bir anlaşmadan çekilmesi, piyasa genelinde risk algısını etkileyecek. Dolar yen karşısında dün 109.400'e kadar yükseldikten sonra 109.090 ile yatay seyrediyor.
Dolar endeksi dün 92.974 ile 28 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.1 artışla 92.864 seviyesinde bulunuyor.
Beklentilerin altında gelen Alman sanayi siparişleri ve euro bölgesi yatırımcı güveni verilerinin ardından euronun dün bu yıl ilk kez 1.19 doların altına düşmesiyle dolar yükseldi. Euro, dün dört aydan uzun bir sürenin en düşük seviyesini gördükten sonra 1.1920 dolar ile yatay seyrediyor.

PETROL

Petrol fiyatları üç buçuk yılın zirvesinden gerilerken; yatırımcılar, ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD'yi İran'ın nükleer anlaşmasından çekip çekmeyeceği konusundaki kararını bekliyorlar.
ABD'nin söz konusu nükleer anlaşmadan çıkması halinde, İran'ın ham petrol ihracatı azalabilir ve petrol piyasasındaki sıkılaşma artabilir. Brent ham petrolünün varil fiyatı dün yüzde 1.7 artışla varil başına 76.17 dolara yükseldikten sonra bugün yüzde 0.8 düşüşle 75.54 dolara geriledi. 

ALTIN

Altın fiyatları doların yılın yüksek seviyelerine yakın seyretmesiyle düşük seyir izlemeye devam ediyor.
Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün ekside kapandıktan sonra yüzde 0.1 düşüşle 1,312.66 dolara geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)