E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar karışık seyretti---

Küresel piyasalar karışık seyretti

Küresel piyasalar karışık seyretti
14 Mayıs 2018 - 08:39 borsagundem.com

ABD Başkanı Trump'ın ZTE'ye yardım sözü vermesi piyasalarda yukarı yönlü harekete neden oldu

Asya borsaları ABD Başkanı Donald Trump'ın Çinli elektronik ve telekom ekipmanı üreticisi ZTE Corp'a "faaliyetlerine geri dönme" konusunda yardım sözü vermesinin ardından ABD-Çin ticaret geriliminde yumuşama umuduyla iki ayın zirvesine yükseldi.

ZTE Corp bu ay başında ABD hükümetinin getirdiği yasak nedeniyle ana faaliyetine son verdiğini açıklamıştı.

ZTE'nin ABD'de üretilen ürünleri yasadışı yollarla İran'a göndererek ABD'nin ihracat yasaklarını ihlal ettiğinin ortaya çıkmasından sonra, Washington Amerikan şirketlerinin ZTE'ye parça ve yazılım satışını yedi yıl süreyle yasaklamıştı.

Trump'un dünkü açıklamaları, ABD ve Çin yetkilileri arasında artan ticaret anlaşmazlığını çözmek için bu hafta gerçekleşecek ticaret müzakerelerinin ikinci turu öncesinde geldi. Çin geçtiğimiz hafta müzakerelerde yaklaşımının değişmeyeceğini söylemişti.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları yüzde 0.5, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.3 yükseldi.
Çin hisseleri Trump'ın ZTE Corp'a ilişkin açıklamalarının ardından yükseldi.Şanghay Bileşik endeksi  yüzde 0.6 yükselirken, Çin lokomotif hisseleri yüzde 1.1 yükseldi.

JPMorgan analistleri Trump'ın açıklamalarını "son derece olumlu" olarak nitelendirdiler. 

DÖVİZ

Dolar yatırımcıların Fed'in bu yıl bir dizi hızlı faiz artırımı yapacağı beklentilerini azaltmasıyla ABD tahvil getirilerinin gerilemesinin etkisiyle son dönemdeki yükselişine ara verdi.
Dolar endeksi yüzde 0.15 düşüşle 92.402'ye geriledi.Endeks ABD Hazine tahvillerindeki yükselişin, ABD ve diğer ülkeler arasındaki geniş faiz oranını uçurumunu vurgulamasıyla, geçen Çarşamba günü 93.416 ile dört ayın zirvesini görmüştü.
Ancak beklentilerin altında gelen Nisan ayı ABD tüketici fiyat verilerinin, Fed'in faizleri bu yıl beklendiği gibi dört kez artırma olasılığını düşürmesinin ardından endeks gerilemişti. ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri Nisan ayı sonuna doğru yüzde 3'ün üzerine çıktıktan sonra yüzde 2.960 seviyesinde bulunuyor.
Euro geçen hafta gördüğü 22 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesi olan 1.1823 dolardan toparlandıktan sonra yüzde 0.2 artışla 1.1964 dolara yükseldi.Ancak euronun dolar karşısında yükselişini sınırlayan siyasi olaylarla karşı karşıya kalması bekleniyor. İtalya'da kurulu düzen karşıtı 5-Yıldız Hareketi ve aşırı sağ Kuzey Ligi, hafta sonu ortak bir politika programı oluşturmak için görüşmelerde bulundu. Partiler son zamanlarda Mart ayında olduğu gibi anlaşmazlık yaşıyorlardı ancak şimdi İtalya'nın yeni hükümetini oluşturmaları muhtemel görünüyor.
İtalya devlet tahvil fiyatları düştü ve bu tahvillerin getirileri ülkenin siyasi geleceğine dair belirsizlik nedeniyle geçen hafta keskin bir şekilde arttı.

PETROL

Petrol fiyatları ABD'deki sondaj faaliyetlerindeki aralıksız bir artışın artan üretime işaret etmesiyle geçen hafta gördüğü birçok yılın zirve seviyesinden gerilerken, Avrupa ve Asya ABD'nin önemli ham petrol ihracatçısı İran'a yönelik yaptırımlarına karşı çıktı. Brent ham petrol vadeli fiyatı yüzde 0.6 düşüşle varil başına 76.65 dolara geriledi.

ALTIN

Altın fiyatları yatırımcıların Fed'in bu yıl daha az faiz artırımı yapacağı ihtimalini düşünmeleriyle zayıf seyir izleyen doların desteğiyle yükseldi. Spot altının ons fiyatı dün 1,325.96 26 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.2 artışla 1.320.45 dolara yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)