E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKur siyasi gelişmelerle rekor kırdı---

Kur siyasi gelişmelerle rekor kırdı

Kur siyasi gelişmelerle rekor kırdı
01 Aralık 2016 - 17:08 borsagundem.com

Işık FX; Doların akşam saatlerinde de güçlü kalmaya devam edebileceğini belirtti

Dolar/TL rekor tazeledi. Güne 3.4350 seviyelerinden başlangıç yapan kur, Dolar'a karşı yüzde 1.7'ye varan kayba ulaştı ve günün en çok değer kaybeden para birimleri arasında yerini aldı. Temelinde yatan en önemli gelişme, başkanlık sisteminin yarattığı siyasi riskler ve başkanlığa dair yapılacak olası bir referandum sürecinin yaşatacağı stres. Başbakan Binali Yıldırım'ın Anayasa değişikliği teklifini haftaya Meclis'e sunacaklarını belirtti. Meclis görüşmeleri tamamlandıktan 60 gün sonra referanduma gidilecek. Meclisten çıkacak sonucun da oldukça önemli olacağı süreçte, 330-367 milletvekiline ulaşılması halinde, halk başkanlık sistemine yönelik referandumda kararını verecek. Sürecin 2017 bahar aylarında artık netleşmesi beklenebilir.

Diğer yandan yeni zamların etkisi enflasyona yönelik beklentileri artırdı. Yavaş yavaş kurda görülen yükselişin etkilerini görmeye başlıyoruz. Tütün ve alkollü içecekler grubuna yapılan zamla birlikte alkollü içeceklerde yüzde 10, sigaralara ise 7 kuruş ÖTV zammı görülecek. Doğrudan bu sepete yönelik bir TÜFE beklentisi söz konusu olacaktır. Diğer yandan petrol fiyatlarında görülen toparlanma ve toparlanmanın devam edebileceği beklentisi de cari açık ve enflasyonist etkileri bir miktar yüksek tutabilir. Sabah saatlerinde açıklanan verilerde ise, İmalat PMI endeksi Kasım'da 48,8 olarak gerçekleşti ve 2016 yılının ilk 11 ayındaki ortalaması olan 48,9'un altında kaldı.

Sabah saatlerinde Başbakan Yıldırım'dan gelen açıklamalarda önemliydi. Özellikle Avrupa Parlamentosunun Türkiye ile olan müzakere sürecini rafa kaldırmaya yönelik verdikleri önergenin kabul edilmesi sonrası gelen açıklamalar önemli oldu. Sn. Yıldırım, AB ile ilişkilerin tam olarak koparılmasının gündemde olmadığını ancak gümrük birliğine yönelik yeni düzenlemelerin 2017'de gözden geçirileceğini ifade ettiğini gördük. 15-16 Aralıkta AB liderler zirvesinde önemli bir karar ve kur hareketi görebiliriz.
Akşam saatlerinde ABD'den gelecek ISM imalat PMI rakamları oldukça önemli. Beklentisi 52.2 gelmesi yönünde. Bu düzeyde gelebilecek bir rakam, ABD'den gelen son dönem olumlu rakamlarını destekleyerek, büyümeye yönelik iyimser beklentileri yüksek tutabilir. Dolar akşam saatlerinde de güçlü kalmaya devam edebilir.

EURUSD
Euro Bölgesinde işsizlik son 7 yılın en düşük seviyesi olarak açıklandı. Bölge ekonomisinde işsizlik oranının yüzde 10 gelmesi beklenirken yüzde 9.8 olarak gerçekleşti. Bölgede referandumdan dolayı da İtalya ekonomisi yakın takip altında. İtalya'da üretim PMI verisi 52.2 ile beklentileri aşarken 3. çeyrek büyüme verisi de yukarı yönlü revize edildi. Euro Bölgesi Kasım ayı PMI verisi 53.7 ile beklentilere paralel gerçekleşirken önceki aya göre değişiklik göstermedi. Kurda ise hareket yarın açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi öncesinde 1.0600 bölgesinde konsolide olmuş durumda. ABD tarafında açıklanacak olan ISM imalat PMI verisi kuru hareketlendirebilir. Hareketin yukarı yönlü ivme kazanması için 1.0640 seviyesinin aşılması gerekiyor. Buu seviyenin üstünde 1.0680 takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1.0580 -1.0550 seviyeleri gündeme gelebilir.

USDTRY
Kurda rekor seviyeler görülmeye devam ediyor. Gün boyunca yükseliş eğilimini sürdüren kur, Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin düzenlediği ortak basın toplantısı sonrasında yeni bir rekora imza attı. Binali Yıldırım toplantıda yaptığı açıklamada; seçilecek cumhurbaşkanının partisiyle ilişiğinin devam edeceğini belirtirken, önümüzdeki hafta anayasa teklifinin TBMM'ye sunulacağını söyledi. Ayrıca Binali Yıldırım meclis görüşmelerinden sonra 60 gün içerisinde referandum öngörülüyor açıklamasında bulundu. Yeni bir seçim beklentisiyle birlikte kur TL üzerindeki baskı artarken, BİST-100'de kayıplar yüzde 2 seviyelerinde seyrediyor. Veri akışı bakımından açıklanan ihracat rakamlarının geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 5 artması günün olumlu gelişmesi olarak öne çıkarken, 11 aylık toplam ihracat geçen yıla göre yüzde 2,4 azaldı. Teknik olarak bbaktığımızda ise 3,48'in üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda önce 3,50 ardından 3,5250 yeni hedef fiyat olabilir. Aşağı yönlü harekette ise 3,46 ve 3,44 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.

GBPUSD
İngiltere'de Brexit Bakanı Davis AB'den ayrıldıktan sonra Avrupa tek pazarında kalmak için ödeme yapılabileceğini söyledi. Hükümetin göçmen problemini önceliğe alacağı ve Avrupa tek pazarına erişimin ikinci planda olduğu düşünülüyordu. İki tarafında Brexit sürecinin hızlı bir şekilde çözüme kavuşturmak istemesi ve Merkez Bankası Başkanı Carney'nin AB'den ayrıldıktan sonra yeni anlaşmalar yapılana kadar tampon görevi görecek bir yapı önermesi de kurda sert tırmanışın arkasındaki nedenlerden. Bugün veri olarak ise Kasım ayı İmalat PMI verisi 53.4 ile genişlemeye işaret ederken bir önceki aya göre bir yavaşlama olduğu görülüyor. Kurda ise bugün hareket 1.2660 seviyesine gördü. 1.2670 seviyesi sterlinde 7 Ekim'de yaşanan ani düşüşten beri en yüksek seviye. Bu seviyenin aşılması toparlanmmayı 1.2700 seviyesine taşıyabilir. Geri çekilmelerde ise 1.2600 -1.2550 -1.2500 önemli destek seviyeleri.

BRENT PETROL
Dün Viyana'da yapılan OPEC toplantısında üyelerin üretim kesintisi yönünde karar alması ile petrol fiyatları yükselişe geçti. Kartel günlük üretimi Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere 1.2 milyon varil azaltacak ve anlaşma 6 ay geçerli olacak. OPEC içi anlaşmanın sağlanması sonrası gözler Rusya başta olmak üzere OPEC dışı üreticilere çevrildi. Önümüzdeki günlerde OPEC ve OPEC dışı üreticilerin bir toplantı gerçekleştirmesi bekleniyor. Eğer bu görüşmeler de olumlu geçerse Rusya'nın günlük üretimini 300 bin varil, OPEC dışı üreticilerin de toplamda 600 bin varil azaltması bekleniyor. Teknik olarak ise yükselişine devam eden Brent petrolde 53 dolar denemesi günün kalanında görülebilir. Bu seviyenin üzerindeki hareketliliklerde ise 53.30 ve 53.60 seviyeleri gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 52.30-52.00 aralığı geçilirse 51.50'ye kadar gevşeme görülebilir. Fakatt yönün yukarı olduğunu ve geri çekilmelerin sınırlı kalacağını belirtmekte fayda var.

ALTIN
Altın fiyatlarında geri çekilme üst üste üçüncü gününde de devam ediyor. Yaşanan bu geri çekilmeyle birlikte son 10 ayın en düşük seviyesine kadar gerileyen değerli metalde, ABD ekonomisinden gelen olumlu sinyaller satış baskısına neden olan en önemli unsur durumunda. Diğer taraftan güvenli liman niteliğindeki bir diğer önemli varlık olan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde azalan talep ile birlikte yükseliş devam ediyor. Yaşanan gelişmelerle birlikte altın fiyatlarında satış baskısı bir süre daha devam edebilir. Teknik olarak baktığımızda gün içerisinde de test edilen 1162 dolar desteğinin aşılması durumunda 1147 dolar seviyesine doğru bir geri çekilme görebiliriz. Yukarı yönlü hareketlerde ise 1200 doların üzerinde kalıcılık sağlanmadığı sürece güçlü bir alış trendinden söz etmek pek mümkün görünmüyor. Ara direnç olarak ise 1176 ve 1189 seviyeleri takip edilmeli.


Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Onur01 Aralık 2016 22:46

    Cahil cesaret dedikleri bu olsa gerek hisselerimi sattım dolar alcam diyor 3.50 den nasıl dolar almayı düşünebiliyorlar. hadi 10 kuruş daha yukarı gitti gidemedi 30 kuruş aşağı düşerse ne olacak.???? al-sat tavsiyesi değildir

  • karbey01 Aralık 2016 18:44

    Hisselerimi sattım, yarın dolar alacağım inş. Hedefim 3,60 YTD.

  • emekci01 Aralık 2016 17:41

    dış mihraklar ülkede başkanlık sistemi gelsin diye bakın doları yükseltiyor