E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKonutta talep devam ediyor---

Konutta talep devam ediyor

Konutta talep devam ediyor
24 Ekim 2016 - 15:15 borsagundem.com

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, Eylül ayı konut rakamlarını değerlendirdi

TUİK tarafından açıklanan Eylül ayı Konut rakamlarına göre; Türkiye genelinde Eylül ayında 108 918 adet konut satıldı. 2015 yılının aynı ayında 92483 adet konut satılmıştı. Yani önceki yılın aynı ayına göre %17.8 oranında bir artış kaydedildiğini görüyoruz. Böylece 2016 yılı Ocak - Eylül döneminde konut satışları toplamda 935 811'e ulaşmış durumda. 2015 yılında ise bu rakam 936 615 civarındaydı. Yani yıllık bazda bakıldığında ise 9 aylık dönemde bir önceki yıla göre azalış söz konusu.
Konut satışlarını etkileyen son zamanlardaki dinamikler konut sektörünün aleyhine gerçekleşse de, geçtiğimiz yıl ki satış ivmesinin korunmasını olumlu karşılamak gerekiyor. 15 Temmuz darbe girişimi yaşandığı ay (Temmuz) 81343 konut satılırken sonraki iki ayda 100 bin üzerinde konut satış gerçekleşmesi; sektöre olan talebin devam ettiğini gösteriyor. Fakat yurtiçi piyasalarda türbülans yaratan, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in 24 Eylül tarihinde not indirimine gittiği dönemin rakamına bakmak gerekiyor. Eylül ayında 108 918 adet konut satışının muhtemelen olması gereken satış düzeyinin altında gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Yani Eylül ayının ilk üç haftalık satışları daha yüksek gerçekleşirken, Moody's kararının açıklanmasıyla beraber ayın son haftasında konut satışları gerilemiş olabilir. Bu sebeple bir sonraki ay yani Ekim ayındaki satış rakamlarına bakmakta fayda var. Bunun içinde Kasım ayının sonunda açıklanacak Ekim konut istatistiklerini görmemiz daha sağlıklı olabilir.
Durumun bir başka boyutunda ise para politikaları çerçevesinde alınan önlemlerin olumlu etkisini görüyoruz. TCMB'nin faiz indirimine gitmesi ve aynı zamanda bankaların zorunlu karşılık oranlarına yapılan iyileştirmeler, konut kredi faizlerini aşağı çekmişti. Aynı zamanda TCMB'nin faiz indirimine karşılık veren konut sektörü şirketlerinin yaptığı promosyonların etkili olduğunu görüyoruz. Diğer taraftan maliye tarafında yapılan vergi avantajları ve düzenlemelerde konut talebini artıran bir başka etken olarak değerlendirebilir. TL varlıklarındaki oynaklık yurtiçinde şirketler üzerinde maliyet baskısı yaratsa da, konut tarafına yapılan destekler, bu olumsuz etkiyi bertaraf edebilir.

Adnan Çekçen / Destek Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)