E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKonkordato rantçılarından sahte fatura---

Konkordato rantçılarından sahte fatura

Konkordato rantçılarından sahte fatura
20 Ekim 2018 - 09:00 borsagundem.com

Konkordatoyu suiistimal edenlere karşı harekete geçildi. Borçlu şirketlerin konkordato ilan etmeden önce şirketin içini boşaltmak amacıyla sahte faturalar düzenlediği ortaya çıktı.

Rant kapısına çevrilen konkordato furyasıyla ilgili inceleme başlatılıyor. Alacaklı şirketlerin artan şikâyetleri ve konkordatolara karşı açtıkları davalarda çok sayıda sahte fatura düzenlendiği iddia ediliyor. Borçlu şirketlerin, şirketin içini boşaltmak amacıyla sahte faturalar düzenlediği, bu faturalar ile şirket kasasından ödeme yapmış gibi gösterdiği belirtiliyor.

İPTALLER YAŞANIYOR
Sabah'tan Metin Can'a konuşan alacaklı şirketlerin avukatları, ortaya çıkan fatura yolsuzluklarının konkordato furyasında yeni bir sayfa açacağını belirtiyor. Bursa'da faaliyet gösteren bir tekstil şirketinin konkordato kararının bu gerekçe ile iptal edildiğini ve hakkında soruşturma başlatıldığını belirten avukatlar, "Mahkemelerde ne yazık ki detaylı inceleme olmuyor" açıklamasını yaptı. Sahte yollarla konkordato ilan eden şirketin hukuksal ve mali olarak sıkı takip edilmesi gerektiğini belirten hukukçular, alacaklılara şu tavsiyeleri yaptı: "Mahkemeler detaylı inceleme yapamıyor. Bazen iş yoğunluğundan suiistimallerin de yaşandığı konuşuluyor. Bu nedenle konkordato ilan eden bir firmanın özellikle bu ilanı yapmadan üç ay önceki faturalarının ve şirketten çıkan paraların nereye gittiğinin incelenmesi gerekiyor. Çünkü çoğu şirket mahkemeye başvurmadan önce sahte faturalar ile şirketin içini tamamen boşaltıyor. Şirketten çıkarılan bu para bazen yurtdışına bazen de sıfırdan kurulan yeni firmalara aktarılıyor. Bizim tavsiyemiz özel bir danışmanlık firması ile anlaşıp bu trafiğin incelenmesi ve mahkemeye bu delillerin sunulması. Bu sağlanırsa konkordato iptal edilir."

BİR KONKORDATO 20 ŞİRKET BATIRIYOR
Mahkemelerden iki günde alınan konkordatoyla 12 ila 18 ay boyunca borç ve hacizlere karşı koruma sağlanıyor. Bazı uyanık firmalar, bu sürede işçisinden, borçlu olduğu firmaya kadar hiçbir yere ödeme yapmayıp, ellerindeki nakitleri dövize ya da yüksek faize yatırıyor. Bu durum piyasayı kilitlerken sisteme de zarar veriyor. Uzmanlar, ölçeğine göre değişmekle birlikte bir konkordato ilanının en az 20 firmayı iflasa sürüklediğini belirtiyor. Hukukçulara göre, çoğu mahkeme firmaların finansal bilgilerini yeterince incelemeden karar veriyor. Yasaya göre, mahkemenin atadığı konkordato komiserinin, tüm alacaklılar ile masaya oturması gerektiğine vurgu yapan hukukçular, "Alacak miktarının üçte ikisini temsil eden kişi ve kurumlar sunulan teklifi kabul ederse mahkeme konkordato kararı alır. Ancak buna dikkat edilmiyor" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mtu20 Ekim 2018 14:41

    Bunu biz bile öngörürken siyasiler yasa koyucular nasıl görmez ve gerekli düzenlemeleri yapmaz. ticarete mahkeme bu denli etki etmemeli adaletin olmadığı yerde kaos olur ancak fazla müdahale olduğunda da kaos kaçınılmazdır.

  • Lale20 Ekim 2018 11:41

    Krizde namussuzlar batmaz, ahlaklilar batar

  • ali20 Ekim 2018 11:14

    Eger bu devlet bunlara yardım ederse vatandaş olarak benden aldıgı vergiler haram katran olsun burunlarından kussun o yönetiçiler inşallah

  • Size bol şans20 Ekim 2018 10:39

    Konkorumu çektim Maldovaya kimlikle girip sevgiliyle çıktım Maldivler deyiz

  • faruk20 Ekim 2018 09:54

    Bazı patronlar konkordato ilan ediyorlar.Ancak o lüks hayatlarından asla ödün vermiyorlar.Gerek yurt dışında gerek yurt içinde keyif yapıyorlar.Yazın tekneleriyle gezip kışın kayağa yapıyorlar.Mercedesleri vilları duruyor.Çocukları ya yurt dışında yada yurt içinde pahalı okullarda okuyor.Pahalı markaları giymeye devam ediyorlar.Ama onlara iş yapan küçük esnaf parası ödenmediği için batıyor.Adaletmi bu?Maalesef Sistem her zaman zengini korur ama gerekli önlemler alınmalı sahtekarlıklara izin verilmemelidir.