E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKanal İstanbul'un güzergahı belli oldu---

Kanal İstanbul'un güzergahı belli oldu

Kanal İstanbul'un güzergahı belli oldu
05 Aralık 2017 - 15:15 borsagundem.com

Kanal İstanbul güzergahı netleşti. Çed süreci başlayan proje için ilk adım atıldı

İstanbul Boğazı’na alternatif olarak planlanan Kanal İstanbul güzergahı da netleşti. 5 alternatif güzergah üzerinde çalışılan projede değerlendirme sonucunda kesin güzergah belirlendi.

Yapılan çalışmalar sonucunda Marmara Denizi’ni Küçükçekmece Gölü‟nden ayıran kıstaktan başlayarak, Sazlıdere Baraj Havzası boyunca devam eden ve sonrasında Sazlıbosna Köyünü geçerek Dursunköy’ün doğusuna ulaşıp Baklalı Köyünü geçtikten sonra Terkos Gölü‟nün batısında Karadeniz’e ulaĢan alternatif güzergâhın İstanbul Boğazına alternatif su yolu “Kanal İstanbul Projesi” için en uygun güzergâh olduğu belirle ndi.

Mevcut durumda detay mühendislik çalışmaları devam eden yaklaşık 45 kilometre uzunluğundaki Küçükçekmece Gölü - Sazlıdere Barajı - Terkos Doğusunu takip eden güzergâhın inşaat çalışmalarının 5 yıl içerisinde tamamlanması ve gerekli bakımların yapılması kaydıyla 100 yıl İstanbul‟a dolayısıyla Türkiye‟ye hizmet etmesi öngörülüyor.

Kanal İstanbul projesi kapsamında liman, yat limanı, tahkimat ve dolgu alanları, ada teşkili kanalın işletilmesine yönelik acil müdahale merkezi, acil durum rıhtımları, kanal giriş ve çıkış yapıları, gemi trafik sistemleri gibi alt ve üst yapılar yapılması planlanıyor.

Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy ilçeleri sınırlarında yer alan proje kapsamında tesis edilecek olan alt ve üst yapıların tamamı İstanbul ili, Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy ilçeleri sınırları içerisinde, kıyı yapılarından Karadeniz‟de tesis edilecek olan dolgu alanı Çatalca ve Arnavutköy ilçelerinin, Karadeniz Limanı ise Arnavutköy ve Eyüp ilçelerinin Karadeniz’e olan kıyı şeritlerinde yer alıyor.

Marmara Denizi tarafında tesis edilecek olan adalar batıdan doğuya doğru sırasıyla Büyükçekmece, Beylikdüzü ve Bakırköy ilçelerinin Marmara Denizi’ne bakan kıyılarında ve Marmara Limanı ise Küçükçekmece ilçesinin girişinde kanal güzergâhının başlangıç noktasında bulunuyor.

5 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Kanal İstanbul projesi istihdama da büyük katkı sağlayacak. Projenin inşaat aşamasında yaklaşık 5 bin kişinin, işletme aşamasında ise yardımcı tesisler de dahil olmak üzere toplam bin kişinin çalışması öngörülüyor.

İSTANBUL’A 3 YENİ ADA

5 yılda tamamlanması planlanan Kanal İstanbul projesi kapsamında kanal kazısından çıkan malzemeler ile Marmara Denizi’nde Karadeniz’e doğru kanalın solunda 2 adet, sağında da 1 adet olmak üzere toplam 3 adet ada yapılacak.

KANAL İSTANBUL NERELERDEN GEÇİYOR?

Kanal güzergâhının yaklaşık 7.041 metrekarelik kısmı Küçükçekmece ilçesi sınırları içerisinde, yaklaşık 3 bin 100 metrekarelik kısmı Avcılar sınırları içerisinde, yaklaşık 6 bin 500 metrekarelik kısmı Başakşehir sınırları içerisinde ve kalan yaklaşık 28 bin 564 metrekarelik kısmı ise Arnavutköy sınırları içerisinde kalıyor.

Küçükçekmece Yat Limanı Küçükçekmece ilçesi sınırları içerisinde Küçükçekmece Gölü üzerinde, Sazlıdere Yat Limanı’nın 204 teknelik kısmı Başakşehir ilçesi sınırları içerisinde ve 656 tekne kapasiteli ikinci kısmı Arnavutköy, Marmara Konteyner Liman alanı ise Küçükçekmece ilçesi kıyı şeridinde kanal güzergâhının başlangıç noktasında, Karadeniz Konteyner Liman alanı ise kanalın çıkıx noktasında Arnavutköy ve Eyüp ilçelerinin Karadeniz’e olan kıyı şeritlerinde kalıyor.

Proje kapsamında Karadeniz’de tesis edilecek olan dolgu alanı Çatalca ve Arnavutköy ilçeleri Marmara Denizi tarafında tesis edilecek olan adalar ise batıdan doğuya doğru sırasıyla Büyükçekmece, Beylikdüzü ve Bakırköy ilçelerinin Marmara Denizine bakan kıyılarında yer alıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Turk06 Aralık 2017 22:12

    Şimdi Möntröyü imzalayanlar düşünsün. Küçük beyinler bunu anlamaz onlar arsa fiyatları arttı rant derler. Bunlar küçük hesaplar değil yüzyıllık hesaplar

  • BlackEagle06 Aralık 2017 09:41

    İstanbul veya Türkiye'ye yapılacak her şeye karşı çıkmayın lütfen. Boğazdaki trafik gerçekten çok büyüdü. Her yük gemisinde ortalık karışıyor. İşin içinde olmayanlar o trafiği bilmiyor maalesef. Boğaza bu kadar fazla yüklenilmez. 2. bir boğaz şart oraya.

  • Ali06 Aralık 2017 09:10

    Zulüm istanbul. Katledin doğayı deprem gelir düzeltir

  • VATANDAŞ06 Aralık 2017 08:14

    gündem böyle değiştirilmeye çalışılıyor inanmayın

  • n.kaynar06 Aralık 2017 13:09

    yalı sahibi olacan gardaş :)

  • ersun yenel06 Aralık 2017 02:30

    kanal evimin dibinden geçiyor,,,,ne olacak şimdi.

  • Alparslan05 Aralık 2017 23:43

    5000 kişi istihdam 5 senelik olacak...ondan sonra ....ha rantçılar parayı götürür(arsaları alıp projenin güzergâhını belirleyen) ne kadar ülkeye katma değer katacak...bu projenin karşılığın gsmh açığın kaçını kapatacak..... Sonra Reisi MAKHP(milliyetçi ak hareket partisi) çıkıp demesin Beni kandırdı şu inşaatçılar, danışmanı Bahçeli mührü basmasın altına .....şimdiden gülesim tuttu

  • Kamil 05 Aralık 2017 23:01

    Neyyyy 45 km kanal mı ? La Kıbrıs a köprü kurarız o paraya 45 km kanalı neden kazıyoruz? Bir de bunun üstüne köprü yapmak gerek sonra çukuru nasıl geçecez:))Uzay mekiği yapsak o paraya olma mı? Valla parasız vatandaşa kazdıracaksanız gelir kazmayı vururuk,para mara vermem,sırayla vatandaşa kazdırın herkes sevinsin,o oy veren ellere kazmayı alsınlar

  • Gazoz kapağı 05 Aralık 2017 22:53

    Bu kanal istanbul tv kanalı mı ? Gazoz kapağı ile mi oluyor? Yok diğeri 500 milyar dolar tutuyor da ,nasıl yapıcan bakalım,vatandaşa kazma kürek verin kazsın,istihdam olur...

  • Ravyoli05 Aralık 2017 21:37

    Şimdi tüm solcular 'çevreci ve yeşil dostu' kesilir. Memleketim Yalovada chpliler Atatürkün diktiği ağaçları keserken hepsi sus pus olur. Istanbulun gökdelenlerle doldu ilçeleri chpnin elinde. Chp yeşili sevwer ama hangi yeşili anladınız siz onu

  • CHP’li mi ? :)05 Aralık 2017 22:56

    Sana Ne kardeş hangi partili ne derse der!!!Yapılan iş doğru mu ? Gerekli mi ? İsraf mı ?peşkeş mi? Ahirette hesabını yapanla beraber verir misin? CHP gökdelenin hesabını yanmış kazığa oturur verir,sen üstüne oturur musun onu söyle?

  • Gardas05 Aralık 2017 17:19

    Doymuyorlar doymuyorlar Arnavutkoy komple akp vekıl ve yandaşları tarafından parsellenmıs...yeter artık degıl mı yeter yok çok katlı bınayı yapmışlarda yanlış olduğu nu anlamışlar demıyorlar secım geldı mıllet yüksek kata tepkılı bıraz gazını alalım secıme kadar zaten kendı projeleri ne yüksek kat ruhsatları alınmış 2 yıl götürür bunları secım sonrası devam Allah rızası ıcın aklımızla alay etmeyın..

  • Hasan aydın05 Aralık 2017 18:51

    Hacı yanlış haber altına yorum atmışsın sen

  • selo05 Aralık 2017 16:44

    hisselere etkisi var mı

  • YAZIK05 Aralık 2017 16:26

    DOĞAYI KENDİ HALİNE BIRAKIN YAHU. ZATEN HER YER BİNA GÖKDELEN KAYNIYOR. AĞAÇ DESEN HİÇ YOK. BU TOPRAĞI EREZYONA KAYMAYA KARŞI NE ÖNLEYECEK. BİR BÜYÜK DEPREM OLSA YANDIK. ZATEN DEPREM BÖLGESİ

  • Hasan aydın05 Aralık 2017 18:52

    Ahh "çevreci" kardeşlerim! Hayat size güzel.

  • sSSSS05 Aralık 2017 16:05

    Haklısın İSTANBULLU kardeşim...

  • İSTANBULLU05 Aralık 2017 15:26

    istanbul a ihanet ettik diyenler, umarım bu projenin de ihanet olacağını geç olmadan anlarlar... milyonlarca yılda doğanın döngüsü içinde meydana gelmiş istanbul boğazına alternatif çakma bir boğaz yapmak istanbul a ihanettir.

  • Gökhan Çetinoğlu06 Aralık 2017 17:43

    Kanal İstanbul, İstanbul a ve doğaya ihanettir. Hasan Aydın, Ciddiyiz. Senelerdir iddia ettiğin şekilde konuşmuyor. Sizi gene kandırmış birileri! Osmanlı Devleti'nin kapitülasyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı Lozan Barış Antlaşması'yla 1923 yılında kaldırıldı. 20 Nisan 1926 tarihinde de kabul edildi. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre; akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi. Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.

  • Hasana Aydın05 Aralık 2017 18:55

    Bu yorumun ciddi sin sen? InşaALLAH espri yapıyorsundur. Türkiye kendi boğazlarını işletemiyor elin ülkeleri boğazlarından dünyanın parasını kırıyor deyip senelerdir konuşursunuz. Şimdi de istanbul boğazın yanında bir ğoz istanbu'a ihanettir. Siz gerçek misiniz ya!