E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGlobal ekonomiyi Yunanistan etkiler mi?---

Global ekonomiyi Yunanistan etkiler mi?

Global ekonomiyi Yunanistan etkiler mi?
26 Ocak 2015 - 09:14 borsagundem.com

Yunanistan'da sosyalistlerin seçimi kazanması ile global ekonomide dengeler değişecek mi?

Yunanistan'da Zafer Syriza'nın. Peki Şimdi Ne Olacak?
ABD
ABD Borsaları Karışık Kapattı...


ABD Borsaları, geçtiğimiz haftanın son işlem gününde açıklanan verilerin ardından karışık kapattı. Gün sonunda; S&P 500 %0.55 ekside 2.051 seviyesinden, NASDAQ %0.18 pozitif 4.278 puandan, Dow Jones Endeksi ise %0.79 aşağıda 17.672 seviyesinden kapandı.
S&P 500 Futures Kontratına Teknik Açıdan Bakıldığında; Haftanın ilk işlem gününde güçlü geri çekilmelerle açılışını 2034 seviyesinde gerçekleştiren SP500 kontratında, aşağı yönlü fiyatlanmaların devamında ve 2034 seviyesinin altındaki kalıcılıkta 2022 ve 2011 destek seviyelerini takip edeceğiz. Pozitif işlemlerin oluşması halinde 2034 seviyesinin üzerindeki kalıcılıkta ise kritik 2044 ve 2060 ilk izleyeceğimiz direnç seviyeleri olarak belirtelim.

AVRUPA
Avrupa Borsalarında Pozitif Kapanış...

Avrupa Borsaları'na, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) piyasa beklentilerinin üzerinde açıklanan parasal genişleme programının etkileri haftanın son işlem gününde de devam ettiği gözlendi. Gün sonunda; FTSE100 %0.53 artıda 6.832 puandan, CAC40 %1.93 pozitif 4.640 seviyesinden, DAX ise %2.05 yukarıda 10.649 puandan kapandı.

Yunanistan'da Syriza Zaferi...

Yunanistan'da 29 Aralık'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin üçüncü turunda da başarısız olunmasının ardından ülkede erken seçime gidilme kararı alındı ve 25 Ocak'ta yaklaşık 10 Milyon seçmen sandık başına gitti. 29 Aralık'tan 25 Ocak'a kadar TSİ ile 19:00'da sonuçlanan seçimin öncesi, adaylardan ana muhalefet Radikal Sol Partisi (Syriza)'nin, kemer sıkma önlemlerini sona erdireceğini vaat etmesinden dolayı Başbakan Antonis Samaras'ın, Syriza'nın seçimleri kazanması durumunda ülkeyi iflasa sürükleyebileceği açıklamaları takip edildi. Ayrıca anketlerde öne çıkan Syriza'nın Euro ve AB karşıtı olması sebebiyle Yunanistan'ın Euro'dan çıkabileceği senaryoları tartışıldı. Sandıklar sayılmaya başlandığı andan itibaren çıkan sonuçlara göre 300 sandalyeli parlamentoda 151 sandalye kazanması gereken Alexis Tsipras'ın önderliğindeki Syriza'nın açık ara farkla seçimi kazanması, oyların %90'ı sayıldığında Syriza %36 ile birinci çıkmasıyla kesin gözüyle bakıldı. Syriza görüş olarak, AB-IMF kurtarma paketleri, kemer sıkma politikalarına karşı dururken, ülke borçları için yeni müzakereleri ve sosyal  hakların artırılmasını savunuyor. Partinin vaatleri arasında ise, bedeva elektirik, zenginlerin vergilendirilmesi, istihdam programı, ödenemeyecek banka borçlarının silinmesi, asgari ücreti yükseltme gibi sosyal hakları arttırıcı hedefler yer alıyor.
41 yaşında olan Alexis Tsipras aynı zamanda Yunanistan tarihinin en genç Başbakanı olacak.

Dünya Ekonomik Formu'ndan (WEF) Öne Çıkanlar...

İsviçre'nin Davos Kasabasın'da 4 gün süreyle düzenlenen Dünya Ekonomik Formu (WEF) tamamlandı. Önemli açıklamaların takip edildiği konferansta, Dünya Ekonomik Forumu kurucusu Klaus Schwab, İsviçre Merkez Bankası'nın müdahale kurunu kaldıran beklenmedik hamlesiyle ilgili, ''Dürüst olmak gerekirse, yönetim kurulumuzla bir toplantı yapmıştık ve bu kararı doğru tahmin etmiştim'' açıklamasında bulundu. Konferansta diğer öne çıkan konular, sona ermeyen Ukrayna krizi, petrol fiyatlarındaki düşüşler nedeniyle resesyona girmeye
yaklaşan Rusya ve Avrupa Merkez Bankası'nın açıkladığı 1.1 trilyonl eurouk varlık alım programıydı. Almanya Başbakanı Merkel Avrupa Merkez Bankası'nın teşvik kararıyla ilgili, ''Dünyada fazlasıyla likidite var. Bu yüzden de kimin rekabetçi, kimin henüz hazır olmadığını göremiyoruz'' dedi. Teşvik kararıyla ilgili USB Grup Başkanı Axel Weber ise, ''AMB defalarca Avrupa ülkelerin zaman kazanasını sağladı. Ancak şu an geri dönen Avrupa değil, sorunlar oldu'' açıklamasında bulundu. Konferans'ta ayrıca FED'in 2015 yılında arttırması beklenen faiz konusunada yer verildi. Konu ile ilgili Deutsche Bank CEO'su Anshu Jain, ''Fed'in
hamlesinden sonra yaşanacak yıkıcı bir kredi hadisesi endişelerimin başında yer alıyor. Önümüzdeki altı ay veya en geç 12 ay içinde Fed'in hamlesi gelecek. Bu da çok önemli olacak'' dedi. 6 yıl aradan sonra Türkiye'den Davos zirvesi'ne G-20 Dönem Başkanı sıfatıyla katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu konferansta yaptığı konuşmasında, ''karar verilmesinde, konsültasyon aşamasında G20 çok daha katılımcı olduğundan nüfusların büyük bir kısmıyla dünya ekonomisinin de son derece önemli bir kısmını temsil etmekte ve çok etkin sonuçlar ortaya koymaktadır'' ifadesinde bulundu. Ayrıca Davutoğlu, Davos'taki forum toplantıları
kapsamında pek çok ikili görüşmelerde bulundu. 

Rusya Yanlısı Ayrılıkçılar Roketlerle Saldırdı...

Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Mariupol’da Ukrayna birliklerine saldırı düzenledi. Roketlerin yerleşim yerine düşmesinden dolayı en az 30 kişinin öldüğünü belirtildi. 80'in üzerinde kişinin yaralandığı açıklaması geldi. Saldırının ardından Avrupa Birliği yaptığı açıklama, Rusya’yla ilişkilerin daha da tehlikeye girdiğini belirtti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise saldırı ile ilgili olarak ''Açık bir şekilde ateşkesi ihlal'' dedi. Moskova’da açıklama yapan Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ise şiddet olaylarının artmasından Ukrayna’yı suçladı.

İtalya'da Anti-Faşist Grup Polisle Çatıştı...

İtalya’da 18 Ocak'ta ırkçı CasaPound grubun Emilio Visigalli isimli aktiviste saldırısını ve aşırı sağcı grupları protesto etmek amacıyla yapılan yürüyüşte polisle çatışma çıktı. Cremona kentinde yapılan eylemde polisin gaz bombalı saldırılarına karşılık eylemciler taş, şişe ve meşalelerle polise karşı direndi. 

Almanya'dan Ticari Beklentiler ve Anlık Değerlendirmesi Açıklanacak...

TSİ ile 11:00'de açıklanacak olan veriler Alman İFO İş Ortamı Endeksi'nin alt endekslerini oluştururlar. Almanya Ticari Beklentiler verisi, 6 aylık Almanya ticari beklentilerinin ne yönde olduğunu gösterir. 6 aylık düşüşe Kasım ayında son veren veride Ocak ayı beklentisi 102.5 düzeyinde. Aynı saatte açıklanacak Almanya Anlık Değerlemesiise, gelecek beklentileri dışarıda bırakarak anlık değerleme hususunda bilgi verir. Ocak ayı beklentisi ise 110.7 düzeyinde açıklanacağı yönünde.

Almanya İFO İş Ortamı Endeksi Takip Edilecek...

TSİ ile 11:00'de Euro Bölgesi'nin lokomotif ekonomisi olan Almanya'dan açıklanacak Almanya İFO İş Ortamı Endeksi, 7000 firmanın katılarak inşaat, perakende satış, imalat gibi hususlarda sonraki 6 ay için kendi tahminlerini sunduğu önemli bir endekstir. Alt endesklerinde olduğu gibi 6 aylık düşüse Kasım ayında son veren endekste Ocak ayı beklentisi 106.3 düzeyinde açıklanması yönünde. Veri açıklandıktan sonra Euro bacaklı para birimlerinde hareketlilik gözlenebilir.

ASYA
Asya Borsaları Karışık Seyrediyor...


Asya Borsaları, Japonya'dan açıklanan verilerin ardından karışık seyrediyor. Rapor yazıldığı sırada; Hang Seng %0.12 negatif, Nikkei %0.75 aşağıda, Shanghai ise %0.12 pozitifti.
USDJPY Paritesine Teknik Olarak Baktığmızda; Yatay seyrin gözlendiği USDJPY paritesinde, işlemler önemli 118.10 direnci altında devam etmekte. Bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması halinde ilk dirençler 118.50 ve 119.15 seviyelerinde bulunmakta. Geri çekilmelerin oluşması durumunda ise ilk destek 116.50 seviyesi. Aşağı yönlü fiyatlanmaların devamı halinde ikinci bir destek olarak 116.50 seviyesini belirtelim.

Japonya Dış Ticaret Verileri Açıklandı...

TSİ 01:50'de açıklanan ihracat verisi beklentilerin altında (%4.9) gerçekleşti. İthalat rakamları da beklentilerin üstünde (%12.9) açıklandı. Mevsimsellikten arındırılmış Ticaret Dengesi ise beklentilerin üstünde -930 milyar Yen olarak gerçekleşti. Son olarak açıklanan Ticaret Dengesi de beklentilerin üstünde geldi ve -661 milyon Yen seviyesinde gerçekleşti. Ticaret Dengesi, ithal ve ihraç edilen mallar arasındaki değer farkını belirler. Veriler açıklandıktan sonra Yen'de dalgalı hareketlilikler görüldü.

TÜRKİYE
Yurtiçi Piyasalar Negatif Kapattı...

Yurtiçi Piyasalar, ECB'nin varlık alım programını açıklamasının ardında yükseliş kaydetmişti. Küresel çapta açıklanan verilerin ardından haftanın son işlem günü
ise negatf tamamlandı. Gün sonunda; BİST 100 Endeksi 0.18 azalışla 90.736 puandan, VİOP30 ise 113.775 seviyesinde 700 puan eksiyle kapandı. VİOP30 Şubat Vadeli Kontratına Teknik Olarak Bakıldığında; VİOP30 Şubat Vadeli Kontratı’nda haftanın son işlem gününde kapanış 700 puan aşağıda 113.775 seviyesinden gerçekleşti. Kritik 113.500 seviyesi üzerinde kapanan kontratta, bu seviye üzerinde hareketlilik devam ettiği müddetçe alışların devamı gelebilir. Yukarı hareketliliğin devamı ve kritik 113.500 üzeri kalıcılığın
sağlanması halinde 114.150 ve 115.000 izleyeceğimiz direnç seviyelerimizdir. Kritik 113.500 seviyesi altında fiyatlamaların oluşması durumunda ise ilk destekler 112.600 ve 111.800 seviyelerinde bulunmakta.

Türkiye İmalat Güveni ve Kapasite Kullanım Oranı Açıklanacak...

14:30'da açıklanacak olan Türkiye Ocak ayına ait İmalat Güveni, Aralık ayında 101.2 seviyesinde açıklandı. Tüketicilerin ruh hallerini ölçen bir gösterge olan endekste, genellikle katılımcıların mevcut veya gelecekteki durumlar ile ilgili kaygılarını temel alan farklı konulardaki görüşleri baz alınır. Aynı saatte açıklanan Kapasite Kullanım Oranı ise Aralık ayında %74.6 düzeyinde gerçekleşti. Kapasite Kullanım Oranı, bir üretim biriminin belirli bir dönemde fiilen gerçekleştirdiği üretim miktarının fiziki olarak üretebileceği en yüksek miktara
olan oranını gösterir. Veriler açıklandığı sırada TL bacaklı paritelerde hareketlilik gözlenebilir.

IKON MENKUL DEĞERLER
www.ikonmenkul.com.tr

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)