E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFED faizleri sabit bıraktı, sıra TCMB'de---

FED faizleri sabit bıraktı, sıra TCMB'de

FED faizleri sabit bıraktı, sıra TCMB'de
22 Eylül 2016 - 08:11 borsagundem.com

A1 Capital, yaşanan gelişmelere ve fiyatlanan beklentilere baktığımızda BİST-100 Endeksinde alıcılı seyrin gerçekleşebilmesi mümkün, yorumunda bulundu

Eylül ayı için en önemli ekonomik beklenti olarak nitelendirilebilecek olan FED’in FOMC toplantısı dün akşam sonlandı. Federal Fon Hedef Oranında değişiklik yapmayan FED, %2’lik enflasyon hedefine ulaşamadıklarını belirtti. Güçlü istihdam artışının desteği ile gelecek 2-3 yılda bekledikleri seviyeye ulaşacaklarını belirten FOMC üyeleri, piyasaları gelecek olan verilere yönlendirdi. Faiz artışı için nedenlerin artığını fakat veri akışından daha iyi görünümlerin gelmesi gerektiği vurgulandı. Fed’in ekonomik beklentilerinde de aşağı yönlü bir miktar revizyonlar var. Gelen revizyonlar ve kararın etkisiyle başta dolar aleyhine gerçekleşen hareketlenmelerin, Yellen açıklamalarının ardından dengelendiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Fakat piyasa beklentilerinin aksine Başkan Yellen konuşmasından sert bir şahin ton hissedilmedi. Jackson Hole toplantısı sonrasında yaptığı konuşmaya paralel açıklamalarda bulunan Yellen, güvercin yatırımcıları sevindirdi. Pariteler üzerinde sert hareketlenmeler görülmedi. Sonuçta Fed faiz artışı kararı için piyasa beklentilerini verilere yönlendirmiş oldu.(son dönemlerde yakından yaşadığımız bir durum, farklı bir senaryo oluşmadı.)

Dün yaşanılan Fed baskısının ardından bugün gözler verilere ve yurtiçi piyasada TCMB para politikası kararlarına çevrilmiş durumda. Beklentiler faiz koridorunun üst bandındaki indirimlere devam edileceği ve 25 baz puanlık bir indirim yapılacağı yönünde. Özellikle doların küresel çaptaki değer kaybı ve Asya piyasalarında yaşanılan alıcılı seyir, başta Türkiye olmak üzere gelişe ülke piyasalarına ve para birimlerine olumlu bir seyir yaşatabilir.

Diğer taraftan gün içerisinde beklenen bir başka noktada Avrupa Merkez Bankasının aylık raporu ve 16.00’da gelecek olan Başkan Draghi açıklamalarıdır. Fed kararlarının ardından beklediği volatiliteyi yakalayamayan piyasalar şimdi Avrupa tarafından bir ivme yakalamaya çalışacak. Ayrıca ABD tarafından açıklanacak mevcut ev satışları verisi de takip edilmesi gereken veriler arasındadır.

EURUSD

Dün gerçekleşen FED açıklamalarının ardından dolarda yaşanılan değer kayıpları EURUSD paritesi üzerinde de hissedildi. İçinde bulunduğu yükseliş trendinin destek seviyelerine doğru hareketlenen paritenin gelen açıklamalar ve fiyatlanmalar ile trend direncine doğru hareketlendiği görülmektedir. Diğer taraftan bugün gelecek olan ECB aylık raporu da fiyatlanmalarda etkili olacaktır. İçinde bulunduğu trend dahilindeki hareketlenmelerinde 1,1245, 1,1285 ve 1,1330 direnç seviyeleri takip edilecekken, aşağı yönlü toparlanmalarda sırasıyla 1,1192, 1,1150 ve 1,1120 destek seviyeleri bulunmaktadır.

ALTIN

Küresel ekonomilerde yaşanılan olumsuz senaryolar her ne kadar yatırımcıları güvenli liman altına yönlendiriyor olsa da, paritenin orta vade de düşüş trendinde olduğu görülmektedir. Gelişmiş ekonomiler başta olmak üzere yapılan politika adımlarının enflasyon oranları üzerine olduğu ve tutarlılığın sağlanamadığı görülmektedir. Enflasyon dönemlerinin yatırım aracı olarak da bilinen altında yatay ivmeli düşüş trendi enflasyon kaygısıyla açıklanabilir. Bu noktada dünkü açıklamalar ile yaşanılan yükseliş hareketinin geri çekilmesi durumunda sırasıyla 1324,1307 ve 1291 destek seviyeleri ve yukarı da 1335, 1346 ve 1353 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

USDJPY paritesi için dün oldukça hareketli geçti sabah saatlerinde BOJ’dan gelen açıklamaların ardından akşam saatlerinde de FOMC toplantısı sonuçlandı. Parite üzerinde yaşanılan sert değer kaybının içinde bulunduğu üçgen formasyonunu sonlandırdığı ve satış baskısını artırdığı algısı yaratabilir. Formasyon tamamlanmasında 99,65 desteğine kadar geri çekilmeler beklenebilir. Fakat bu noktada unutulmaması gereken 100 psikolojik seviyesidir. 100,18, 100 ve 99,65 takip edilecek destek seviyeleri olurken,100,70, 101,25 ve 101,75 direnç seviyeleridir. 

USDTRY

Fed’den gelen faiz kararının ardından bugünde yurtiçi piyasalar da hareketlilik yaşanacaktır. TCMB para politikası kararında beklenti faiz koridorunun üst bandında bir indirim yapılmasıdır. Olası 25 baz puanlık bir indirimin fiyatlandığı düşüncesi yatırımcılar üstünde bir etki oluşturmaktadır. Teknik açıdan incelendiğinde içinde bulunduğu yükseliş trendinin destek seviyesine doğru hareketlenen paritenin bu seviyenin altına sarkıp sarkmayacağıdır. Olası trend sonlanmasında satış baskısının artması beklenebilir. 2,9530, 2,9420 ve 2,9185 olası destek seviyeleri olarak karşımıza çıkarken, yukarı yönlü toparlanmalarda 2,9630, 2,9890 ve 3,0135 direnç seviyeleri orta vade de takip edilebilir.

FED SONRASI PİYASALAR

Sabah saatlerinde Dünya Borsalarında genel olarak alıcılı bir seyir hâkim.
 
Dolar/TL'de ise dünkü seviyelere göre geri çekilmeler mevcut.
 
Dün kapanışını %0,78'lik bir yükselişle 77.915 puan seviyesinden gerçekleştiren BİST100 Endeksinde bugün, FED kararı sonrası bir hareketliliğin yaşanabilmesi mümkün.
 
Özellikle Doların küresel çaptaki değer kaybı ve Asya Gelişen Ülke Piyasalarında yaşanan alıcılı seyir, bizim gibi diğer gelişen ülke piyasalarına ve para birimlerine de gün içerisinde olumlu yansıyabilir.
 
Öte yandan bugün günün ikinci yarısında içeride açıklanacak TCMB Faiz Kararı, oluşabilecek hareketliliği artırabilecek bir gelişme.
 
Beklentiler faiz koridorunun üst bandındaki indirimlere devam edileceği ve 25 Baz puanlık bir indirim yapılacağı yönünde.
 
Dolayısıyla FED kararı sonrasında iç piyasada günün ikinci yarısının beklenilecek olması ihtimaller dâhilinde.
 
Yaşanan gelişmelere ve fiyatlanan beklentilere baktığımızda BİST100 Endeksinde alıcılı seyrin gerçekleşebilmesi mümkün.
 
Fakat yurt içinde meydana gelen gelişmelere oldukça fazla reaksiyon gösteren Dolar/TL, Endeksin yönünde etkili olacaktır.
 
Dolayısıyla kâr realizassyonlarına karşı dikkatli olmakta fayda var.
 
Bugünün rehberleri Dolar/TL, BİST100 Endeksi, 10 Yıllık Tahvil Faizlerimiz, Altın ve Dolar endeksi olacaktır.

 A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.

Avrupa borsalarının yükselişle açılması bekleniyor

 

Fed piyasaları yine verilere havale etmiş oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)