E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisEndeksi zıplatan gizemli alıcı kim ---

Endeksi zıplatan gizemli alıcı kim

Endeksi zıplatan gizemli alıcı kim
01 Temmuz 2013 - 16:30 borsagundem.com

Cuma günü kapanışta Garanti hisselerinde gerçekleşen sürpriz alımların sırrı ortaya çıktı… Gizemli alıcı bankaya yakın bir isim…

MURAT DEMİRBAĞ-BORSA GUNDEM
Borsa İstanbul’da Cuma günü seans sonunda Akbank ve Garanti hisselerine gelen alışlarla, borsanın  yaklaşık 2 bin puanlık yükselişle 74 binden 76 bin seviyesine gelmesi herkesin dikkatini çekmiş ancak kimse son anda gelen bu alışlara bir anlam verememişti. Garanti hisselerinin bankaya yakın bir isim tarafından alındığı iddia edilirken, Garanti’deki alışların basit bir tepki hareketinden kaynaklanmadığı, altında çok büyük alım-satış işlemlerine hazırlık yapıldığı konuşuluyor. Bunun için de Cuma günü gerçekleştirilen işlemler için gizemli alıcının bankalardan yüklü miktarda finansman sağladığı da iddialar arasında.
İngiltere’de üst düzey bir bankacının yorumu dikkat çekici: ‘’Garanti Bankası’nın İspanyol ortağı BBVA, Avrupa’da yaşanan krizin etkilerini Türkiye sayesinde atlatmaya çalışıyor. Bunun için de Garanti Bankası’ndaki payını artırmayı planlıyor. Doğuş da bu işin bir an önce bitmesini istiyor...”
Garanti Bankası Yönetim Kurulu Başkanı olan Ferit Şahenk’in şirket yönetimindeki ve geçmiş yıllarda paylarını dünyanın en önemli finans kuruluşlarına yüksek fiyatlardan satışı konusundaki başarısı göz önüne alındığında hisselere gelen alış emirleri başka bir anlam kazanıyor.  Her yıl ilgi çekici ülkeleri ziyaret eden BBVA Bancomer Yönetim Kurulu üyeleri ve Meksikalı işadamları heyeti 2012 yılı ekim ayında Türkiye’ye gelmiş ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan heyeti kabul etmişti. Garanti Bankası’nın yüzde 25’ine sahip olan İspanyol BBVA, bankadaki hisse alım opsiyonunu kullanacağı mesajını vermişti. BBVA Bancomer Yönetim Kurulu Üyesi Eduardo Arrongoiz Crespo, “Garanti’deki payımız 2016’ya kadar yükselecek” açıklamasını yapmıştı. Yine Garanti Bankası ile BBVA arasındaki anlaşmada 6. yıldan itibaren bankanın yüzde 1 hissesini Doğuş Grubu’ndan alarak kontrolü ele geçirmesi hakkı vardı. Ancak son günlerde yaşanan Gezi Parkı olayları yüzünden sürecin uzadığı, satış işleminin en geç bu yılsonunda bitirileceği de gelen dedikodular arasında.
Doğuş Grubu Garanti Bankası’nda yüzde 24,22 paya sahip. Doğuş Grubu da bilindiği gibi finans faaliyetlerinden sıyrılarak farklı sektörlere yatırım yapıyor. Marina işletmeleri, yeme-içme yatırımları son dönemlerde en dikkat çekicileri.
İspanya’nın ikinci büyük finansal kuruluşu olan BBVA, 2010’da General Electric’ten yüzde 18.60 ve Doğuş Holding’ten ise yüzde 6.29 olmak üzere Garanti Bankası’nın toplam yüzde 24.9’luk hissesini 5.8 milyar dolar karşılığında satın almıştı. Doğuş Grubu ile BBVA arasındaki yapılan anlaşmada yer alan opsiyon gereği, Garanti Bankası’nın ilk 5 yıl için eşit ortaklık prensibi ile yönetilmesi, 6. yıldan itibaren ise BBVA’nın, Garanti Bankası’nın yüzde 1 hissesini Doğuş Grubu’ndan alarak kontrolü ele geçirmesi hakkı vardı. Halen bankanın yüzde 24.22’si Doğuş Grubu’nun, yüzde 25.01’i BBVA’nın, yüzde 50.77’si ise halka açık bulunuyor. Yönetim konularında ortak hareket eden taraflar, Ferit Şahenk'in Yönetim Kurulu başkanlığı konusunda uzlaşmıştı.
BBVA, İspanya'nın 2. büyük bankası
İspanya'nın ikinci büyük bankası konumunda bulunan Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A (BBVA), çok ortaklı ve tek bir hakim hissenin bulunmadığı bir kuruluş olarak biliniyor. Güney Amerika, Meksika, ABD, Portekiz ve Çin'de faaliyet gösteriyor. Bankanın 105 binin üzerinde çalışanı bulunuyor ve sahip olduğu 7 bin 362 şubeyle, 47 milyon müşterisine hizmet veriyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 86,00
En Yüksek: 88,40
En Düşük: 85,10
Değişim -0,98 %
FK: 3,85
PD / DD: 1,41
İşlem Hacmi 1.141.935.559
Toplam Adet: 13.202.458
Ağırlıklı Ort.: 86,50
ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)