E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEmtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor---

Emtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor

Emtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor
19 Ağustos 2016 - 08:36 borsagundem.com

Işık FX, Fitch'den "not teyidi" yada "pas geçme" ihtimalini yüksek gördüğünü belirtti

5 Ağustos'ta Türkiye değerlendirmesini pas geçen Moody's sonrası, hükümetten ve Merkez Bankasından ekonomiyi destekleyici hamleler görüyoruz. BES ve Türkiye Varlık Fonuna yönelik düzenlemeler ile hem tasarrufların artırılması hem de dış finansman ihtiyacının azaltılması amaçlanacak. Türkiye Varlık Fonunun 10 yıl içerisinde büyümeye yüzde 1.5 katkı yapması bekleniyor. Otomatik katılıma dayalı BES sistemiyle ise yılda 5 milyar liranın üzerinde para birikmesi öngörülüyor. Devlet de sisteme yeni giren kişiler için yılda toplam 1.3 milyar lira civarında katkı sağlayacak. Atılan bu adımlar, kredi derecelendirme kuruluşları tarafından olumlu karşılanacaktır.

Fitch, 2012 yılında Türkiye'nin notunu ilk artıran derecelendirme kuruluşu. Fitch'in bu kararı almasının arkasında, devlet borcunun azalması, güçlü finansal sistem ve büyüme beklentilerindeki olumlu görüntü vardı. Darbe girişimi sonrası derecelendirme kuruluşları, siyasi olaylardan dolayı notumuzu izlemeye almıştı. İçeride birlik beraberlik mesajları ve kısa sürede görülen normalleşme sonrası, Fitch'den "not teyidi" yada "pas geçme" ihtimalini yüksek görüyoruz.

ABD'de ise tutanaklar sonrası dün işsizlik başvuruları açıklandı. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları 262 binle beklentinin altında gerçekleşti. Tutanaklar sonrasında enflasyon görüntüsündeki belirsizlik faiz artırımı için Aralık ayını ön plana çıkarıyor. FED'in bu yıl faiz artırma ihtimali % 50 civarında. Tüm veriler aynı yönde olmasa da ekonominin genel olarak iyileştiğini söylememiz gerekiyor. Bu görüntüde de Eylül toplantısını pas geçebilecek FED, Aralık üzerinde durabilir.
Avrupa'da ise enflasyon rakamları açıklandı. TÜFE aylık bazda %0.6 ile beklentiden fazla düşerken, yıllık bazda %0.2 arttı. Çekirdek TÜFE ise %0.9'da sabit kalmaya devam ediyor.

USDTRY
Dün içeride haftalık yabancı işlemleri raporu açıklandı. Yurtdışında yerleşik yatırımcılar, 12 Ağustos'ta sona eren haftada 186.2 milyon dolarlık hisse senedi, 477.5 milyon dolarlık tahvil satın aldı. Merkez Bankası'nın toplam rezervleri ise geçen hafta 120.9 milyar dolardan 122.4 milyar dolara yükseldi. Bugün Fitch kararı takip edilecek. En düşük yatırım yapılabilir seviyedeki diğer ülkelere göre daha iyi olan ekonomik göstergelerimiz not indirme beklentilerini azaltıyor. Kur tarafında 2.90-2.92 bölgesinin önemli destek olduğunu belirtelim. Bu seviyeden spot piyasada da alım geliyor. Yerli yatırımcılar yabancı para cinsinden varlıklarını artırıyor. 2.9450-2.9500 bölgesinin geçilmesi ile kurda yükseliş görülebilir. Endekste tarafında ise 78 bin 300 seviyesinin altında satış baskısı devam edebilir. 77 bin önemli destek.

ALTIN
FOMC toplantısının ardından sakin bir değer kazanımı gerçekleştiren değerli metalde kritik seviyelerde seyir devam ediyor. Bir türlü 1350 dolardan destek alıp yeni zirvelere erişemeyen değerli metalde bir süre daha kuvvetli bir görünüm ile karşı karşıya kalabiliriz. Dolar endeksindeki zayıf görüntünün desteklediği bu görüş global görünüm ile de taraftar buluyor.. Yükseliş hareketinin önündeki büyük engeller ise 1355 ile 1360 dolar seviyeleri. Bu aralıktan gelebilecek kar satışlarının durağı ise yeniden 1340 - 1350 dolar aralığı olabilir. Belirleyici olarak düşündüğümüz 1346 Dolar seviyesi ise gün içi fiyatlamada rehber niteliğinde olmaya devam edecek. Gümüşte ise 19.50 ile 20.50 dolar aralığında sıkışan hareketlilik alt banttan toparlanma eğiliminde gün içerisinde 20 doların üzerinde kalabilirsek yükseliş hareketi 20.20 ve 20.50 seviyelerine doğru yoluna devam edebilir.

EURUSD
Geride kalan günde Avrupa'dan enflasyon rakamlarını takip ettik. Temmuz ayı enflasyonunda beklediğini bulamayan ve yüzde 0.6'lık gerileme yaşayan TÜFE, iyi sinyaller vermiyor. Geride kalan gün içerisinde yayınlanan Avrupa Merkez Bankası toplantı tutanaklarında ise bankanın önümüzdeki dönem hamlelerine dair herhangi bir hamlenin ipucu yakalanılamadı. Paritede ise teknik olarak doların zayıf seyri kritik seviyelerin üzerindeki hareketliliği destekliyor. 1.1300'ün üzerinde kalmayı gözüne kestiren fiyatlamada 1.1350 hayli önemli. Haftanın son işlem gününe doların hızlı bir giriş yapması halinde gündeme gelebilecek satışların ise ilk durağı 1.1280 ve 1.1250 olarak gözüküyor.

GBPUSD
Geride kalan günde İngiltere'den gelen perakende satışlar verisi piyasaların ilgi odağındaydı. Verideki artış piyasa beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Temmuz ayında yüzde 1.4 artış gösteren satışları yüzde 1.5 ile çekirdek rakamlardaki yükseliş destekledi. Paritede ise doların zayıf görünümü ile birlikte yükseliş hareketi ivme kazandı. Yeniden 1.31 seviyelerinin üzerine merhaba diyen paritede 1.3280 kuvvetli bir direnç konumunda. Eğer yükseliş hareketi bu direnci test etmek istiyorsa önce 1.3220'yi aşması gerekiyor. Hareketlilik yükseliş ivmesini koruyamaz ve yeniden 1.31'in altına gerilerse satış baskısının ilk durağı 1.3020 olacağa benziyor.

BRENT PETROL
Petrol fiyatlarında yükseliş devam ediyor. Önümüzdeki ay Cezayir'de yapılacak toplantıda üretimin dondurulmasına yönelik görüşmelerin başlayabileceği beklentileri petrolde yükselişin üst üste altıncı günde de devam etmesinde etkili oluyor. Bu yükseliş ile birlikte son altı haftanın en yüksek seviyesine yükselen brent petrol, 50 doların üzerinde fiyatlanıyor. Teknik olarak ise 50 doların üzerinde kalıcılık sağlanması oldukça önemli. 50'nin üzerindeki yükselişler fiyatın 51,40 dolara kadar yükselmesine neden olabilir. Olası geri çekilmelerde ise 49,50 ilk destek seviyesi olarak öne çıkıyor. 49,50'nin aşılması durumunda ise 48,70-48,80 bandı diğer önemli destek seviyesi. Bugün ise OPEC zirvesine yönelik açıklamalar ile ABD tarafından açıklanacak Baker Hughes sondaj kuyusu sayısındaki değişim petrolün fiyatlamasında hareketliliğe neden olabilir.

Işık FX Araştırma Departmanı

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 19.08.2016

 

Günün önemli şirket haberleri - 19.08.2016

Borsa'da satışlara rağmen yükseliş sürüyor

 

Altında yükseliş nereye kadar sürer

 

Moody's Türkiye'nin büyüme beklentisini düşürdü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)