E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEmtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor---

Emtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor

Emtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor
01 Temmuz 2016 - 09:07 borsagundem.com

Işık FX; emtia ,döviz ve piyasaları yorumluyor

Piyasalarda Brexit sonrası oluşan kötümser havanın biraz dağılmasıyla birlikte, yatırımcıların risk iştahının arttığı bir fiyatlama takip ettik. TL'nin de bu ortamda hem içeride iyileşen ihracat rakamları hem de yurtdışı piyasalarda yaşanan bahar havasıyla birlikte iyileşen bir tablo içerisinde olduğunu söyleyebiliriz. Ancak halen net bir şekilde piyasaların iyimser havaya girdiğini söylemek için erken olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Brexit gerçeğinin etkileri hala net olarak piyasalara yansımadı. Bu zorlu sürecin etkileri piyasaları orta vadede saracak sıkıntılı bir sürecin anahtarını oluşturabilir. Ayrıca yurtiçi ihracat rakamlarını detaylı olarak incelediğimizde ilk sırada İngiltere'nin, ikinci sırada Almanya'nın geldiğini görmekteyiz. İlerleyen süreçte AB ülkeleri arasında yaşanacak olası sorunların etkisi, yurtdışı pazarı daraltabilir ve bize yüksek cari açık olarak yansıyabilir.

Ayrıca gün içi gelişmeler arasında İngiltere'de yeni başbakanın kim olacağı tartışılıyor. Brexit savucusu, Boris Johnson'ın Muhafazakar Parti Başkanlığı'na ya da Başbakanlığa adaylığını koymayacağını açıklaması ardından Sterlin değer kazandı. Ayrıca İngiltere'de Adalet Bakanı GOVE, muhafazakar parti liderliğine adaylığını açıkladı. İngiltere'de gün içi açıklanan verilerde büyümenin beklentilere paralel geldiğini ancak önümüzdeki dönemde özellikle Goldman Sachs ve JP Morgan'ın brexit etkisiyle 2017 yılında büyüme tahminlerinin çok düşük olduğunu belirtelim.

Geçtiğimiz günün bir diğer önemli gelişmesi ise akşam saatlerinde gerçekleşen İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney'in yapmış olduğu konuşmaydı. Konuşmasında yazın muhtemelen para politikasını gevşetmek zorunda kalacaklarını belirten Carney, referandumun İngiliz ekonomisine etkilerinin henüz net olmadığını ve İngiltere'nin AB ticaret anlaşmaları ve düzenlemeleri hakkında netliğe ihtiyacı olduğunu söylerken, İngiltere Merkez Bankasının ana tahmin senaryosunun somut yavaşlama olduğunun altını çizdi. Konuşma sonrasında İngiliz 10 yııllık tahvilleri yüzde 0,913 ile rekor düşük seviyeye gerilerken, GBPUSD paritesinin de 1,3250 seviyesine kadar düştüğünü gördük. İngiltere Borsa Endeksi FTSE 100 ise kapanışı on ayın zirvesinden gerçekleştirdi.

Gün içi açıklanacak verilerde ise, ABD'den gelecek ISM imalat verisi ve neredeyse tüm dünyadan takip edeceğimiz PMI verileri önemli olacaktır. ISM imalat verisinin oldukça önemli olacağını belirtebiliriz. Son 3 dönemde 50 üzerinde olumlu bir performans gösteren verinin, iyileşmelerine devam etmesi, FED tarafında olumlu karşılanabilir. Bu nedenle beklentilerin 51.4 olduğu veride beklenti üzeri gelebilecek rakamlar, Dolar'a dönük fiyatlamalar görmemize neden olabilir. Ayrıca Asya seansı verileri de gün içi fiyatlamaları dolaylı olarak etkileyecektir. Japonya enflasyon ve Çin imalat verileri dikkatle takip edilmelidir. Özellikle Çin imalat PMI verisinin 50 üzerinde kalması halinde, piyasalar iyimser havasını sürdürebilir.

Günün önemli şirket haberleri - 01.07.2016

EURUSD
Hafta başlangıcndan itibaren hafif alıcılı seyreden paritede hareketlilik oldukça kritik seviyelerde. 1.1100 seviyesinin üzerinde kalmaya çalışan yükseliş hareketinin bu seviye üzerinde kapanışlar yapması son derece önemli. Gün içerisinde ABD ve Avrupa cephelerinden gelecek olan PMI verileri fiyatlamalara kısa da olsa bir etkide bulunabilir. 1.11'in üzerinde kararlı seyir bizi 1.1180 ve 1.1200 seviyelerine götürebilir. 1.1050 ile 1.1020 seviyeleri ise düşüş hareketinin gündeme gelmesiyle görülebilecek kuvvetli destekler. Brexit'in ardından Avrupa'nın katı duruşu devam ediyor. Önümüzdeki günlerde ise İngiltere'nin çıkış sürecine dair ipuçlarını takip edebiliriz. Euro üzerindeki baskının gidişatını belirleyecek olan bu sürecin yönetimi paritedeki genel yönü de etkileyebilir.

USDTRY
Rusya ve İsrail ilişkilerinin düzeltilmesi , piyasalardaki Brexit dalgalanmasının durulması paritedeki baskıyı artırıyor. Geçen haftanın verilerine göre yurt dışında yerleşik kişiler net 144.3 milyon dolarlık hisse senedi satın aldı. Geride kalan günde kur içiinse 2.90 seviyesinin altında seyir hakimdi. Paritede bir sonraki durak 2.8700 seviyesi olabilir. Hareketin devamında ise 2.8500 seviyesi bir sonraki önemli desteğimiz olarak gözüküyor. Toparlanmadan bahsedebilmemiz içinse hareketliliğin yeniden 2.90 seviyesinin üzerinde kalması gerekiyor. Bu seviyenin altında kalmamız paritedeki baskının devamını getirebilir. Eğer bu seviyenin üzerinde kalıcı olmayı başarırsak geçtiğimiz dönemlerde uzun sürece takip ettiğimiz 2.90 - 2.92 bandında bir hareketlilik ile karşılaşabiliriz.

ALTIN
Brexit'in gerçekleşmesiyle yılın zirvesine ulaşan altın fiyatlarında kararsız bir seyir ile karşı karşıyayız. Genel anlamıyla 1300 doların üzerinde kalma isteğinde olan altında geri çekilmeler tepki alımlarıyla karşılaşıyor. 1320 dolar ise altında belirleyici olmaya devam ediyor. Cılız yükselişlerin gevşemeye başladığı bu seviyenin altında kalınması değerli metaldeki baskıyı artırabilir. Yükseliş hareketinin kaldığı yerden yoluna devam etmesi halinde ise 1333 - 13422 dolar aralığı kısa vadede hedeflenebilir. Cleveland Fed Başkanı Mester'in yarın yapması beklenen açıklamalar piyasalardaki hareketliliği etkileyebilir. Son zamanlarda artan piyasa volatilitesini komite üyelerinin nasıl değerlendireceği hayli önemli. Gümüşte ise 18 doların üzerinde seyrediyoruz. 19.30 Dolar seviyesi yükseliş hareketinin duraksayabileceği önemli bir direnç konumunda. Geri çekilmelerde ise 17.70 destek olarak takip edilebilir.

BRENT
Petrol fiyatlarında dün düşen stokların etkisiyle birlikte ciddi bir yükseliş takip edildi. Düne de iyimser bir başlangıç yapan petrolün 51.00 dolar seviyelerinden kar satışlarına maruz kaldığını görmekteyiz. Ancak stoklarda üst üste gerileme olsa da, hala arz fazlasının devam ettiğini ve Brexit sonrası oluşan havanın daha tam olarak aydınlığa çıkmadığını söyleyebiliriz. Bu nedenle risk iştahı artsa da petrolün bant aralığı olan 52.00-47.00 arası bölgenin önemli olduğunu söyleyebiliriz. Dolar endeksinin seyrini etkileyebilecek gelişmeler arassında ISM imalat ve Cleveland FED başkanı Mester'in konuşması var. Teknik olarak, 51.50 seviyelerinden dönen brentin satışlara devam etmesi halinde, 49.50-49.00 dolar seviyeleri destek olarak izlenebilir. 48.45 ise, önemli desteğimiz olacaktır.Yukarı yönlü fiyatlamalarda 50.85-51.20-51.50 seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD
Parite hareketli günler geçirmeye devam ediyor. Sabah saatlerinde eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'ın Muhafazakar Parti Başkanlığına ve Başbakanlığa aday olmayacağını açıklaması ve İngiltere'den açıklanan GSYİH rakamlarının beklenti doğrultusunda yüzde 2,0 olarak gerçekleşmesi paritede toparlanmayı beraberinde getirdi. Akşam saatlerinde ise ivme İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney'nin yapmış olduğu açıklamalarla değişti. Carney'nin açıklamalarında, İngiltere ekonomisinde somut bir yavaşlama beklediğini belirtmesi ve yaz ayları içerisinde para politikasında gevşemeler olabileceğinin altını çizmesi paritede sert satışların gelmesine neden oldu. Tekknik olarak baktığımızda paritede zaman zaman tepki alımları gelse de bu yükselişler yeni alım fırsatlarını beraberinde getirebilir. Satış baskısının devamında 1,3200 desteğinin aşılması halinde hareket tekrar 1,3120'lere kadar devam edebilir. Olası toparlanmalarda ise 1,3360 ve 1,3500 dirençleri yeni satış fırsatlarını beraberinde getirebilir.

Işık Menkul Değerler A.Ş.

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 01.07.2016

 

Altın 1333 dolar seviyesinde

 

Dolar 2.88 seviyesini koruyor

 

BİST-100'de bayram havası başlıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)