E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEmtia ve döviz piyasasında beklentiler---

Emtia ve döviz piyasasında beklentiler

Emtia ve döviz piyasasında beklentiler
18 Ekim 2016 - 08:26 borsagundem.com

Işık FX; kurda 3.0850'nin üzerinde yükseliş isteğinin devam edeceğini düşünüyor

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününü perakende satışlar ve ÜFE'deki iyi bir rakamla kapatan ABD Dolar'ı bu haftaya da güçlü bir başlangıç yaptı. İçeride yaşanan son dönemdeki olayları da fırsat bilen Dolar, yeni bir zirve arayışı içerisinde yer alıyor. Musul'a yönelik operasyona yardımcı bir birlik konumunda katılan Türkiye'nin kararlılığı net bir şekilde belli. Dün açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, operasyonda da, stratejik olarak masada da yer alacaklarını net bir ifade ile bildirdi. Irak yönetiminden gelen ilk açıklamalara göre ise ilk saldırı başarılı bir şekilde geçerken, DAEŞ'e yönelik operasyonların etkisi TL tarafını da baskı altında tutmaya devam edecektir.

Türkiye 5 yıllık CDS'ler de 250 baz puandan 260'lara kadar yükseliş gösterdi. Bir diğer yandan ise, başkanlık Türkiye'de gelecek mi senaryoları da konuşulmaya devam ediyor. Yaşanan gelimeler sadece TL tarafını değil, Daeş'in petrol kuyularını yakabileceğine ve saldırılar düzenleyebileceğine yönelik beklenti ve üretimin daha da sekteye uğrayacağını yönelik inanç ile yükseliş gösteriyor. Altın fiyatları ise, jeopolitik riskleri uzaktan izlemeye devam ediyor.

İçeride makroekonomik verilerde görülen bozulma dikkatleri çekiyor. İşsizlik oranı yüzde Temmuz ayında son 5 ay zirvesine çıkarak yüzde 10.7 olarak açıklandı. Rakam Haziran ayında yüzde 10.2 seviyelerindeydi. Her ne kadar ilk bakışta işgücüne katılım oranında görülen artıştan kaynaklı bir yukarı revizyon söz konusu olsa da, durumun bu sefer işsiz sayısındaki artıştan kaynaklı olduğu görülüyor.

ABD tarafında ise, sanayi üretimi ve imalat üretimi geçtiğimiz döneme göre güçlü bir toparlanma gösterirken, ABD 10 yıllıklar yüzde 1.8'e, ABD 2 yıllıkları ise 0.80'e doğru geri çekildi. Dolar endeksi ise, 98.00 seviyesinin altında kalmaya devam ediyor.

EURUSD
Paritede haftanın ilk işlem günü hafif alıcılı geçti. Dün Euro Bölgesi Eylül ayı enflasyon rakamları takip edildi. Manşet enflasyon piyasa beklentilerine paralel olarak yüzde 0.4, çekirdek enflasyyon ise yine beklentilerle uyumlu bir şekilde yüzde 0.8 artış gösterdi. Rakamın detaylarına baktığımızda hizmet, konut ve tütün kalemlerinin enflasyona pozitif katkı yaptığını, akaryakıt kalemlerinin ise enflasyonu aşağı çektiğini görüyoruz. Petrol fiyatlarının önümüzdeki dönemlerde toparlanması ile bu kalemlerin de enflasyona pozitif katkı sunması bekleniyor. Yeni günde ise dikkatler ABD Eylül ayı enflasyon rakamlarında olacak. Manşette yüzde 1.4'lük yıllık artış beklentisi mevcutken, çekirdek enflasyonun yıllık bazda yüzde 2.3 artması bekleniyor. Teknik olarak ise paritede yükselişin tekrar başlayabilmesi için 1.1025'in üzerinde kalıcılık sağlanması gerekiyor. Gün içerisinde hareketlilik bu seviyenin üzerine taşınırsa 1.1050-1.1070-1.1100 seviyeleri görülebilir. Geri çekilmelerde ise 1.0960 desteği kırılırsa 1.0900'a doğru bir seyir izleyebiliriz.

USDTRY
Dün yurtiçinde işsizlik oranı açıklandı. %10.7 olan işsizlik 5 ayın en yüksek seviyesinde açıklandı. Gün içinde kurda yükseliş isteğği devam ederken, 3.0850 önemli destek olarak karşımıza çıktı. Musul operasyonuna start verilirken, buradan gelecek haberler piyasa üzerinde etkili olabilir. Endeks tarafında ise sabah saatlerinde sert satışlar olsa da günü %0.15 kayıp ile tamamladık. Bugün ABD'de açıklanacak enflasyon rakamları piyasa üzerinde etkili olacaktır. Beklentiler ABD'de enflasyonun %1.5 yükselmesi yönünde. Çekirdek enflasyonda ise bir değişim beklenmiyor. Kurda 3.0850'nin üzerinde yükseliş istediğinin devam edeceğinin düşünüyoruz. 3.1050 önemli direnç üzerinde 3.1130 ve 3.1250 görülebilir. Endeks tarafında ise 77 bin desteğinin altında göreceğimiz hareket 76 bin 100 seviyesine kadar devam edebilir.

GBPUSD
Bugün hem ABD hem İngiltere'den enflasyon verilerini takip ediyor olacağız. İngiltere'de düşen sterlin ile beraber ihracattaki artış ekonomide bir nebze nefes alınmasını sağlamıştı. Geçtiğimiz hafta ise birçok gıda ürünüyle başlayan fiyatlardaki yükseliş ise enflasyon endişelerinin yersiz olmadığını gösterdii. Hafta sonunda İngiltere MB Başkanı Carney önceliğin büyümede olduğunu ve enflasyon hedeflerinin üstünde bir rakamın tolere edilebileceğini söylemişti. ABD'de ise CPI her ne kadar Bankanın tercih ettiği enflasyon ölçüm yöntemi olmasa da önümüzdeki aylarda faiz artırım kararı öncesi en çok dikkat ettiği göstergelerden. Teknik anlamda ise 1.2200 seviyesinin altında satıcılı seyir devam ederse 1.2150 - 1.2090 seviyeleri gündeme gelebilir. Toparlanmalarda ise hareket 1.22 üzerinde tutunabilirse 1.2250 - 1.2320 seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL
Petrol fiyatları haftanın ilk işlem gününü inişli çıkışlı bir görüntü ile tamamladı. Gün içerisinde İran'dan gelen açıklamalar ise olası bir arz kesintisi anlaşmasına yönelik belirsizliği artırdı. Günün erken saatlerinde İran Petrol Bakan Yardımcısı Emir Hüseyin Zamaninia, İran'ın şu anki petrol üretiminin günlük 3.85 milyon varil ve ihracatının 2.2 milyon varilden fazla olduğunu açıkladı. İran Petrol Bakanı Zanganeh ise Tahran'da düzenlenenn bir konferansta, petrol doğalgaz ve petrokimya sektörlerindeki yatırımlar ile ülkenin petrol üretiminin gelecek birkaç yıl içerisinde günlük 4.5 milyon varilin üzerine çıkacağını söyledi. Piyasalarda gündemi, üretim seviyesinde kesinti veya sabitleme anlaşması meşgul ederken, İran'dan gelen açıklamalar anlaşma zemini bozulacağı yönünde bir algı yaratmış durumda. Toplantı tarihine kadar özellikle büyük üretici ülkelerin yapacağı açıklamalar dikkatle takip edilecek. Teknik olarak ise Brent petrolde yükselişin tekrar başlayabilmesi için 52 doların aşılması gerekiyor. Buranın üzerinde 52.50-52.80-53.00 seviyeleri takip edilebilir. Aşağı yönlü fiyatlamalarda ise 51.30 desteği kırılırsa 51 dolar testi görebiliriz. Bu seviyenin de aşağı yönlü geçilmesi halinde ise 50.50-50.30 seviyeleri gündeme gelebilir.

ALTIN
Geçtiğimiz üç haftayı değer kaybıyla geçen değerli metal yeni haftanın ilk işlem gününde tepki alımları gelse de sınırlı bir yükseliş göstererek yatay görünümünü sürdürdü. Geçtiğimiz gün ABD tarafından açıklanan sanayi üretimi beklentilerin altında kalsa da sanayi üretiminin son dört ayda üç kez yükselmesi önemliydi. Ayrıca akşam saatlerinde konuşan Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'in düşük faizlerle ilgili endişelerden bahsetmesi günün öne çıkan bir diğer gelişmesiydi. Bugün ise ABD tarafından açıklanacak enflasyon rakamları değerli metalde hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik olarak ise dün gerçekleşen tepki alımlarının devamında 1265 dolar direnci oldukça önemli olacak 1265 dolar direncinin aşılması durumunda bir sonraki hedef 1271 Dolar seviyesi olabilir. Geri çekilmelerde ise 1250 dolar önemli desteğinin kırılmasıyla birlikte 1235 desteğine hareket görebiliriz.

Işık Menkul Değerler A.Ş.

Amerikan küçük şirketleri düşüş sinyali veriyor

 

Ülke kurları ne durumda

 

Döviz ve emtia piyasalarında beklentiler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)