E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEmtia ve döviz piyasalarında neler oluyor---

Emtia ve döviz piyasalarında neler oluyor

Emtia ve döviz piyasalarında neler oluyor
01 Haziran 2016 - 09:03 borsagundem.com

Döviz,altın,petrol piyasaları ile ilgili yorumlar

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde faiz artışına yeşil ışık yakan Fed Başkanı Yellen ile birlikte piyasalarda doların hızlı değer kazandığına şahit olmuştuk. Önümüzedeki dönem faiz artırımları için enflasyon verilerinin ne denli önemli olduğunu biliyoruz. Harcamalar kalemi altında değerlendirebileceğimiz reel kişisel tüketim rakamlarında görülen yüzde 0.6'lık artış dikkat çekici derece gerçekleşti. ABD'den açıklanan bir diğer veri ise Chicago satın alma müdürleri endeksi 49.3 ile beklentilerin altında kaldı. Haziran ayının ilk Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam rakamları öncesinde piyasadaki kararsız seyrin devam ettiğini söyleyebiliriz. Piyasaların Haziran ve Temmuz aylarında gelebilecek bir faiz artışına inanmaya başladıkları dikkatleri çekerken ihtimaller daha çok Temmuz ayına yoğunlaşmış durumda.
Geride kalan günde Avrupa Bölgesi enflasyon rakamlarını takip ettik. Yüzde 2'lik hedefin uzağında yer almaya devam eden bölge ekonomisinde Perşembe günü açıklanacak olan faiz oranı kararı hayli önemli olacak. Özellikle Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi ve Yardımcısı Visco gerektiğinde bankanın tüm araçları kullanmaktan çekinmeyeceğini defalarca ifade etmişlerdi. Son yapılan indirimlerin ardından bir süre daha sakin kalacağını düşündüğümüz bankanın önümüzdeki dönemlerde daha çok yapılan hamlelerin neler getirdiğini değerlendiriyor olacaklarını belirtmemiz gerekiyor. The Guardian'ın haberinde yer alan Brexit anketine göre İngiltere'de birlik mücadele başabaş devam ediyor. Birlikte kalalım diyenler anketlerde yüzde 42'lik dilime sahip olurken ayrılalım diyenlerin oranı yüzde 45'e çıktı. Hala daha yüzde 13'lük bir topluluğun kararsız olarak fikrini belirtmesi süreçteki belirsizliği artıran etmenler arasında.
EURUSD
Paritede yeni haftaya 1.1100 seviyesine yakın bir başlangıç yapmıştık. 200 günlük ortalama seviyesine denk gelen önemli destek bir kez daha görevini yerine getirerek düşüşe dur demişti. Geçtiğimiz işlem günlerinde biraz daha kararsız seyreden paaritede henüz yön belirgin değil. Satıcıların son haftalarda baskın olduğu son derece açıkca görülmesine rağmen kırılması zor kuvvetli destekler hala gündemimizde yer alıyor. 1.1115 ve 1.1100 aralığının tekrardan tepki alımlarına sahne olabileceği önemli seviyelerden olduğunu ifade edebilriiz. Bu seviyelerin altında da 1.1060 yükseliş trendi desteğine denk geliyor. Yükseliş hareketinin devamı içinse hareketliliğin öncelikle 1.1180'in üzerinde tutunması gerekiyor. Bu gelişme sağlanmadığı süre boyunca geçici yükselişler yerini hafif satıcılı seyre bırakcaktır.
USDTRY
Geride kalan günde yurtiçi piyasaların gündeminde TCMB'nin finansal istikrar raporu takip edildi. Yılın ilk yarısını özetleyen raporda küresel piyasalardaki riskin azalma gösterse de volatilitenin hala yüksek olduğuna dair yapılan yorumlar dikkat çekiciydi. Büyümeye dair umut dolu açıklamalar dikkat çekerken dış ticaretteki iyileşmenin olumlu etkisi raporda kendine yer buldu. Dolar endeksindeki dalgalı seyir nedeniyle 2.9400 - 2.9500 aralığına sıkışan hareketliliğin önemli seviyelerden destek bulmaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Geri çekilmelerde 2.9450'nin altında bir süre boyunca 2.9400 - 2.9200 aralığının takip edilebileceğinin söyleyebiliriz. Kendinden emin yükselişler içinse hareketliliğin yeniden 2.9580'in üzerinde kalması gerekiyor. Hareketin devamında ise 2.9680 direnci tekrardan test edilebilir.
BRENT PETROL
Perşembe günü Viyana'da gerçekleştirilecek olan kritik OPEC toplantısı öncesinde brent petroldeki hareketlilik devam ediyor. Nijerya ve Kanada'da meydana gelen üretim kesintilerinin de etkisiyle beraber,50 doların üzerinde seyreden petrol fiyatlarının bu seviyelerde ne kadar kalacağı merak konusu. Günün son saatlerinde ABD'den açıklanacak olan haftalık ham petrol stokları verisi kısa vadeli hareketlilikler yaratabilir. Küresel arzın ne kadar şiddetli olmasa da azaldığı bu dönemde stoklarda meydana gelebilecek düşüşler fiyatları yukarı yönde etkilemeye devam edebilir. Yükselişlerin devamı haalinde 50,50-51,40 direnç seviyeleri takip edilebilir. Petrolün yönünü aşağı çevirmesi durumunda ise 48,90-48,45 destek seviyelerini izleyebiliriz.
ALTIN
Altında uzun zaman sonra alıcılı bir günü geride bıraktık. Haziran ayı için FED'in faiz artırım ihtimalinin güçlenmesiyle dokuz gündür satış baskısı altında olan ons altın, dün bu düşüşünü sonlandırdı. Mayıs ayı içerisinde yaklaşık yüzde 5'lik değer kaybeden değerli metalde fiyatlamalar 1200 dolar altına kadar sarkmıştı. Bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla yükselişe geçen sarı madende toparlanma bir süre daha devam edebilir. Brexit referandumunun yaklaşması ve son anketlere göre İngiltere'nin ayrılma ihtimalinin güçlenmesiyle artan küresel riskler altına destek olmaya devam edebilir. Öte yandan ABD'den gelen veri akışı da faiz artırım ihtimallerini etkileyeceği için sarı madende hareketliliğe neden olabilecek diğer önemli unsur. Altın için günün önemli verisi ise ABD tarafından açıklanacak ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi olacaak. Toparlanmanın devam etmesi halinde 1220 dolar direncine hareket görebiliriz, bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanırsa yeni hedef 1228 olacaktır. Satış baskısının geri dönmesi halinde 1207 ilk destek aşılırsa 1200 Dolar desteği oldukça kritik olacak.
GBPUSD
Brexit referandumunun yaklaşmasıyla birlikte parite üzerindeki baskıda gittikçe artıyor. Dün İngiltere'nin önemli gazetelerinden The Guardian'ın yapmış olduğu habere göre; son ankette İngiltere'nin AB'den ayrılması yönünde oy kullanma eğiliminde olanların oranı, kalmayı tercih edenleri aşmış durumda. Haberin ardından paritede hareketlilik artarak sert satışların geldiğini gördük. Brexit ihtimali yükseldikçe parite üzerindeki satış baskısı da devam etme eğiliminde olacak gibi görünüyor. Bugün için ise hem ABD hem de İngiltere tarafından açıklanacak İmalat Satın Alma Müdürleri (PMI) verileri paritede hareketliliğin artmasına neden olabilir. Satış baskısının devamında 1,4460 ilk destek seviyemiz, bu desteğin kırılması halinde geri çekilme 1,4420'ye kadar devam edebilir. Gelecek tepki alımlarında ise 1,4550 ve 1,4610 dirençleri takip edilebilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)