E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEkonomi zirvesinde dolar konuşulacak---

Ekonomi zirvesinde dolar konuşulacak

Ekonomi zirvesinde dolar konuşulacak
16 Ocak 2017 - 16:41 borsagundem.com

Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında saat 16:00'da ekonomi zirvesi toplandı

Anayasa değişikliğinde ikinci tur
TBMM'ye sunulan 18 maddelik anayasa değişikliğinin tamamı genel kurulda kabul edildi. Birinci görüşmelerin bitiminden 48 saat sonra ikinci görüşmeye geçilecek. Salı günü başlayacak olan görüşmelerde maddeler üzerinde eğer varsa değişiklik önergeleri görüşülecek, yoksa maddeler direk oylanacak. Tek tek yapılan oylamanın ardından anayasa değişiklik teklifi tümden oylanıyor. 330-367 arasında oy alınması durumunda referanduma gidilmesi zorunlu. 367 ve üzerinde oylamalarda Cumhurbaşkanı isterse referanduma götürüyor.

Merkez sıkılaştırmaya devam ediyor
Merkez Bankası 1 hafta vadeli repo ihalesi açmayarak bankaları yüzde 8.50 ile gecelik borçlanma faizine veya yüzde 10 ile geç likidite penceresine yönlendirmişti. Merkez Bankasının aldığı bir diğer önlem ise bugünden itibaren geçerli olmak üzere bankaların borçlanma limitini 22 milyar TL'den 11 milyar TL'ye düşürmek oldu. Böylece bankalar gün sonunda likidite ihtiyaçlarını yüzde 10 faiz ile limitsiz olarak kullanılabilen geç likidite penceresinden karşılıyor olacak.

Ekonomi zirvesi toplanıyor
Bugün ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında saat 16:00'da ekonomi zirvesi toplanıyor. Zirveye ekonomiyle ilgili bakanların ve üst düzey bürokratların yanı sıra Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın da katılacağı bildirildi. Zirvede kurdaki hareketliliğin de konuşulacağı ifade edildi.

USDTRY
Kur yeni haftaya yükseliş ile başlarken, yurtiçinde oldukça yoğun bir gündem takip ediyoruz. Veri akışı bakımında sabah saatlerinde açıklanan Ekim dönemi işsizlik oranının yüzde 11,3'ten, yüzde 11,8'e yükselerek son 6 yılın zirvesine ulaşması ve 2015 yılında 23,5 milyar TL gelen bütçe açığının 29,3 milyar TL'ye tırmanması, TL üzerindeki baskının artmasına neden olan gelişmelerdi. Diğer taraftan Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan Başkanlığında ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın da katılımıyla saat 16:00'da başlaması planlanan ekonomi zirvesinden çıkacak kararlar piyasanın odak noktasında olacak. Zirveden çıkkacak kararlar kurdaki hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise bugün yaşanan yukarı yönlü hareketin devamında 3,79 seviyesinin aşılması durumunda tekrar 3,82 seviyesinin test edildiğini görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 3,7470 ve 3,7170 destekleri önemli seviyeler olarak karşımıza çıkıyor.

EURUSD
Piyasalarda oldukça önemli bir haftaya girmiş bulunuyoruz. Trump'ın cuma günü ABD Başkanlık görevini devralması gündemdeki diğer önemli konuları bir çok önemli olayı gölgeliyor. Avrupa Merkez Bankası faiz kararı da bunlardan birisi. AMB toplantısının gölgede kalmasının bir nedeni de bankanın yeni bir hamle için zemini olmaması. Bölge ekonomisinde enflasyondaki yavaş iyileşme bir süredir AMB üyelerini tedirgin ediyordu. Bu hafta hem ABD hem Avrupa tarfında açıklanacak enflasyon verileri kurda etkili olacaktır. Bunun yanı sıra Brexit belirsizliği de Avrupa için önemli bir risk olmaya devam ediyor. Kur ise 1.06 seviyesinin altında fiyatlanıyor. Yukarı yönlü harekettte 1.06 üstünde 1.0630-1.0650-1.0680 seviyeleri gündeme gelebilir. Satıcılı seyirde ise 1.0560-1.0510 seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD
İngiltere Başbakanı May'in Salı günü yapacağı konuşmada AB'den ayrılış sürecinde Avrupa ortak pazarına erişimin öncelik olmadığını ifade edeceği ile ilgili hafta sonu çıkan haberlerle sterlindeki kayıplar derinleşti. Her ne kadar May'in ofisinden haberlerle ilgili yalanlama gelse de kurdaki kırılganlık devam ediyor. Haftayı gapli açan paritede Ekim ayında yaşanan ani çöküşü saymazsak 1.20 seviyesinin altında rekor dip seviye görüldü. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney'nin TSİ 21:30'da yapacağı konuşmada hükümetin tutumuna açıklık getiremeyeceği açık ancak ortak pazardan ayrılmanın özellikle finans sektörü açısından doğurabileceği sonuçlar ile ilgili Carney'nin daha önceki ifadelerindeki uyarıları yenilemesi olası. Zayıf sterlinin yaratacağı enflasyonist etkilere karşı bankanın tutumu hakkında yapacağı yorumlar da oldukça önemli olacaktır. Tekniik olarak ise kurda toparlanma görmemiz için öncelikle 1.2070 seviyesinin üstünde kapanış görmemiz gerekiyor. Bu seviyenin üstünde 1.2110-1.2150-1.2180 seviyeleri görülebilir. Satış baskısının yeniden kendini göstermesi halinde ise 1.2050-1.2010-1.1980 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.

ALTIN
Hafta sonunda İngiltere'den gelen Hard Brexit endişelerine yönelik spekülasyonlar ve ABD ile Çin arasındaki gerginliğin artması altın fiyatlarında yükselişe neden olan en önemli gelişmeler olarak öne çıktı. Özellikle Çin tarafından ülkenin resmi yayın organı China Daily'de yayınlanan makalede, Tek Çin politikasında değişiklik sinyalleri veren Trump'a karşı acımasız olmaktan başka çarenin olmayabileceğinin belirtilmesi jeopolitik riskleri yükselmesine neden olarak, altın fiyatlarındaki alıcılı seyrin sürmesinde etkili oluyor. Teknik olarak baktığımızda ise yukarı yönlü hareketin devamında 1208 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanması, 1220 dolar hedefli fiyatlamalar görmemize neden olabilir.. Geri çekilmelerde ise 1191 ilk destek seviyesi olurken, bu seviyenin aşılması durumunda 1181 dolar yükselişe destek olabilecek önemli seviye olarak karşımıza çıkıyor.

BRENT
Petrol fiyatları yeni haftaya hafif satıcılı bir görüntü ile başladı. Abu Dabi'de devam eden enerji konferansında Suudi Arabistan ve İran petrol bakanlarından önemli açıklamalar geldi. İran petrol bakanı, OPEC ve OPEC dışı ülkelerin Kasım'da yapılan anlaşmaya uyacaklarından emin olduğunu bunun sonucunda da petrol fiyatlarının bir süre sonra yükseleceğini bildirdi. Suudi Arabistan petrol Bakanı ise üretim anlaşmasına uyum ve talepteki yaşanacak artış sebebiyle, 6 aylık anlaşmanın uzatılmasına gerek duyulmayabileceğini söyledi. Aralık ayında yapılan anlaşma gereği OPEC ve OPEC dışı 11 ülke, belirlenen kotalara göre Mayıs ayına kadar üretim gerçekleştirecek. Mayıs-Haziran döneminde ise görüşmelerin tekrar başlaması bekleniyor. Teknik olarak ise kısa vadeli düşen kanal içerisinde hareketine devam eden Brent petrolde 555.20-55.00 aralığı son derece önemli. Hareketlilik bu bölgenin altına sarkarsa 54.75 ve 54.30 seviyeleri görülebilir. Yükselişin tekrardan hakim olabilmesi içinse 55.50-56.00 direnç bölgesinin yukarı yönlü aşılması gerekiyor.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)