E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEKK ve AMB kararları TL'yi destekleyebilir---

EKK ve AMB kararları TL'yi destekleyebilir

EKK ve AMB kararları TL'yi destekleyebilir
07 Aralık 2016 - 08:41 borsagundem.com

Halk Yatırım; EKK’dan TL destekleyici karar beklentileri ve ECB odaklı iyimserliğin kuru aşağı çekmeye devam edebileceğini belirtti

TCMB, “2017 Para ve Kur Politikası” kapsamında bu yıl için %7,5; 2017 için %6,5 TÜFE tahminini korurken (HLY Araştırma Beklentileri: %7,9 ve %8,0), son kamu zamlarından sonra 2016 sonu için beklenen rakamdan daha yüksek bir sonuç alınabileceğini de belirtti. TL’de son dönemde yaşanan zayıflığın 2017’nin ilk aylarından itibaren enflasyonu yukarı çeken bir etki yaratmasını bekliyoruz. TL’de dün yaşanan toparlanmanın devamı ve kalıcılığı halinde 2017’nin ikinci yarısında kur geçişkenliğinin ve enflasyonist baskısının azaldığını görebiliriz. Detaylı raporumuza buradan ulaşabilirsiniz. 

Türkiye üzerinden Avrupa'ya Rus doğalgazı taşıyacak olan Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ne dair anlaşma Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Hattın toplam kapasitesi yılda 31,5 milyar metreküp olacak. 2019’da tamamlanması beklenen projenin onaylanması, Rusya ile ticari ilişkilerimizin daha sağlıklı bir ortaklık ile devamı ve doğalgaz maliyetlerimizin kısmen azalması açısından olumlu olacaktır. 

İtalya’da referandumu kaybeden Başbakan Renzi’nin istifasının ardından Şubat ayında erken seçimin olabileceği dile getiriliyor. Bankacılık sistemine çözüm arayışlarının sürdüğü dönemde bir de siyasi gündemin ülkeyi ve Avrupa’yı meşgul edecek olması piyasalar açısından önemli bir risk; ancak ECB’nin İtalya kaynaklı riskleri dengeleyici politikalar uygulayacağına dair beklentiler yatırımcılara güven vermeye devam ediyor. Bu açıdan, yarın gerçekleşecek ECB faiz toplantısı ve ECB Başkanı Draghi’nin açıklamaları son derece kritik. 

Dün %0,2-0,5 arası yükselen ABD borsaları tarihi zirvelerde kalmaya devam ederken, bu sabah vadeli endeks kontratları yatay bir seyir izliyor. Asya’da ise alımların sürdüğünü görüyoruz. Dün %2,5; son üç günde toplam %4 yükselen BIST 100 endeksinin bu sabah da güne %0,2-0,3 civarında hafif pozitif bir açılış yapmasını bekliyoruz. Bununla beraber, küresel faizlerin yüksek seyri nedeniyle TL faizlerde belirgin bir gevşeme yaşanmamasının BIST’teki yükselişi sınırlayabileceğini düşünüyoruz. Açılışın ardından 75.800 – 76.200 bölgesi ve 77.000 seviyeleri direnç olarak izlenebilir. Aşağıda ise ilk destek 74.000. 

Dolar/TL’de, dün 3,54’ten 3,43’e kadar yaşanan hızlı geri çekilmenin ardından bu sabah ilk işlemler 3,45 civarında gerçekleşiyor. Son dönemde diğer GOÜ para birimlerinden belirgin şekilde negatif ayrışan TL’de dünkü değerlenmeye karşın haftalık bazda %2,5; aylık bazda %6 negatif ayrışma devam ediyor. Bu nedenle, EKK’dan TL destekleyici karar beklentileri ve ECB odaklı iyimserlik kuru aşağı çekmeye devam edebilir. ABD ve Avrupa tahvil faizleri de yakından izlenmeli. Kurda kısa vadede 3,40-3,41 bölgesi ilk destek bandı olarak izlenebilir. Dirençler ise 3,47 ve 3,50.

Halk Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)