E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDoları yükselten 5 neden---

Doları yükselten 5 neden

Doları yükselten 5 neden
02 Eylül 2015 - 13:10 borsagundem.com

Dolar kurundaki yükseliş 2.95 TL'yi aştı

Sabah saatlerinde kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'den gelen iyimser not açıklamasına rağmen 2.93 direncinin kırılmasıyla dolar 2.95 üzerine tırmandı.

Yükselişin arkasında net bir neden yok fakat bir çok neden sayabiliriz. Bu nedenlerin başında siyasi belirsizlikler ve içeride devam şiddet olayları ile Çin kaynaklı global risklerin TRY gibi riskli para birimleri üzerindeki baskıyı artırması ön plana çıkanlar.

Ayrıca hafta sonu Fischer'dan gelen açıklamaların Fed'in Eylül ayı toplantısında faiz artışı için kapıyı kapatmamış olduğunu göstermesi de özellikle Türkiye, Güney Afrika, Hindistan, Endonezya gibi cari açık veren gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolara karşı kırılganlığını artırıyor.

Doların yükselmesine neden olan beş önemli faktörü şöyle bir özetleyelim;

Siyasi belirsizler ve içerideki şiddet eylemleri
Çin'den yayılan global ekonomi kaynaklı riskler
Fed'in faiz artırma sürecine başlama niyeti
TCMB'nin kurlardaki yükselişe karşı sessiz kalması
Cari açık gibi zayıf ekonomik temeller

Bu nedenler tamamen ve kısmen ortadan kalkmadığı sürece dolarda yaşanan geri çekilmelerin kalıcı olma ihtimali düşük ve ne yazık ki önümüzdeki süreçte 3.00 üzerine bir atak gelme ihtimali azımsanmayacak seviyede.

Forex Koçu

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hırsızlar02 Eylül 2015 18:19

    bu haber akışlarının hepsi siyasi ve ekonomik olarak asparagas..ülke ekonomilerinden para kaçırılıyor.bunuda ekonomi ve siyasi kesimler ortaklaşa yapıyor akabınde sermaye araçlarında fiyatlamalarda ayar çekiliyor.paranın akışı london yada isviçre bankaları

  • Paralı degilim02 Eylül 2015 16:41

    İceride bur kişiye bağlı o konuştukça artacaktır vatandaşın elinde dolar yok zaten olanlar belli kamu bankasından kredi çekip dolar alanlarda belli

  • garip02 Eylül 2015 13:43

    merkez darbe için uygun zamanı kolluyordur