E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar düşüşe geçti---

Dolar düşüşe geçti

Dolar düşüşe geçti
18 Ocak 2018 - 09:14 borsagundem.com

Jeopolitik risklerin gölgesinde dolar sert düşüşe geçti

Afrin'e olası bir operasyon jeopolitik riskleri artırırken, bu sürecin ABD ile ilişkileri daha da olumsuz etkileyeceği endişeleriyle dolar/TL güne hafif yükselişle başlamıştı.

Merkez Bankası faiz kararında herhangi bir değişikliğe gitmedi ve politika faizi yüzde 8'de sabit tuttu.

Dün akşam saatlerinde günü 3.81'in hemen altında tamamlayan dolar/TL bu sabah da anlamlı bir değişim göstermeyerek güne 3.8055 lira seviyesinden başladı.

Saat 17:55 itibariyle dolar 3.7764 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından dolar 3.7739 lira, en yüksek 3.8231 lira seviyesi görüldü. Euro ise 4.6331 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi ise 1.2261 seviyesinde. Gram altın 161.6 lira seviyesinde bulunuyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 13.53 seviyesinde.

JEOPOLİTİK RİSKLER VE ABD İLİŞKİLERİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında dün yapılan Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) Suriye'nin batısından Türkiye'ye yöneltilen tehditlerin bertaraf edilmesi için gereken adımların derhal ve kararlılıkla atılacağı belirtildi. ABD öncülüğünde Suriye'de PYD-YPG'den oluşan bir sınır gücü kurma konusunda atıfta bulunulan bildiride, "Terör örgütlerinin ülkemize yönelik açık tehdidi söz konusu iken NATO çatısı altında ve ikili ilişkilerimizde müttefikimiz olan bir devletin, güvenliğimizi dikkate almadan teröristleri ortak ilan edip silahlandırması üzüntüyle karşılanmıştır" denildi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ABD'nin Suriye-Türkiye sınırında güvenlik gücü kurma niyetinde olmadıklarını ve Ankara'yı kızdıran meselenin "yanlış resmedildiğini" belirtti. ABD önderliğindeki İslam Devleti ile mücadele koalisyonu, Suriye'de işbirliği yaptığı milislerle birlikte 30,000 kişiden oluşan sınır güvenlik gücü kurmak için çalışma yürüttüğünü açıklamasının ardından Türkiye sert tepki gösterdi ve Suriye'nin Afrin bölgesine derhal müdahale uyarısında bulundu. Tillerson Kanada'dan Washington'a dönerken uçakta yaptığı açıklamada "Bütün bu durum yanlış resmedildi, yanlış tanımlandı, bazıları da yanlış konuştu. Biz sınır güvenlik gücü oluşturmuyoruz. Bazılarının yaptığı açıklamaların bu izlenimi bırakması talihsiz. Bizim yaptığımız bu değil" dedi. Tillerson ayrıca ABD'nin Türkiye'ye bir açıklama borcu olduğunu ve Türkiye'nin neden böyle tepki verdiklerini anladıklarını belirtti. Bankacılar jeopolitik risklere ilişkin her türlü gelişmenin yakından izlendiğini belirtirken Tillerson'un açıklamalarında ise jeopolitik riskleri ciddi manada azaltacak bir durum içermediğini belirttiler. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Tillerson'un 'sınır güvenlik gücü oluşturmuyoruz' açıklaması Türkiye'nin rahatsız olduğu şeyi aslında yapmıyoruz anlamında okuyamıyoruz. Açıklama diplomatik ilişkilerin daha fazla gerilmeyeceği beklentisi yaratabilir bu açıdan pozitif ancak jeopolitik riskleri azaltacak bir adım henüz görmüyoruz" dedi. Olası bir Afrin operasyonu ve ABD ile ilişkilerin daha da gerilebileceği endişeleri piyasalarda hafta boyunca sert fiyatlamalara neden olmuştu. Tahvil-bono piyasasında ise 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 12.05, valörde son işlemde yüzde 12.12 oldu. Gösterge iki yıllık tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 13.53, valörde son işlemde yüzde 13.53 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ18 Ocak 2018 15:42

    50 BİN DOLARLA YUKARDAN SATIP AŞŞAGIDAN ALIYORUM YEVMİYE ÇIKIYOR.TAKTİK GÜZEL BU İŞE DEVAM EDECEGİM.