E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDolar gücünü daha da artıracak mı---

Dolar gücünü daha da artıracak mı

Dolar gücünü daha da artıracak mı
03 Aralık 2016 - 06:55 borsagundem.com

Işık FX /Gizmen Nalbanlı, Avrupa ve Amerika ekonomisine değindi

Mavi köşede kronik problemlerinle uğraşan bir Avrupa, kırmızı köşede ise her geçen gün güçlenen bir Amerika ekonomisi ile karşı karşıyayız. Bu iki önemli rakibin mücadelesinde önümüzdeki rauntlarda dolar etkisini daha da artırabilir.

Trump’ın seçim sonrası açıklamalarında, altyapı yatırımları ve vergi indirimleri ile büyümeyi destekleyeceği ifade etmesi, ekonominin güçleneceği beklentisinin yanında FED’in faiz artışlarına hız vereceğinin konuşulmaya başlanmasına neden oldu. Genel olarak son gelen verilere baktığımızda Aralık ayında faiz artışı kesin gibi. 3.çeyrek büyümesinin ilk revizesi %3.2 ile oldukça güçlü geldi. İstihdam tarafından son gelen rakamlarda FED’i tatmin etmeye devam ediyor. Kişisel gelir ve harcamalardaki artış, Trump’ın politikaları ve petrol fiyatlarındaki yükseliş ile birleşince ABD’de enflasyon beklentilerini gösteren 10 yıllık breakeven oranı 2015 yılından bu yana olan en yüksek seviyeye ulaştı.

Bir tarafta bu kadar olumlu bir tablo varken Mavi köşedeki Avrupa’da sıkıntılar devam ediyor.

Borç sorunu ciddi bir hal almış durumda. Kamu borcunun GSYH’ye oranı %100’ün üzerinde 6 ülke bulunuyor. Özellikle kronik Yunanistan dışında, İtalya, Portekiz, İrlanda, İspanya ve Belçika’da da problemler ciddi durumda.

Geri ödenmeyen kredilerdeki artış diğer bir problem olarak karşımıza çıkıyor. İtalyan Bankaları ülkedeki yavaş büyüme ve yüksek işsizlik oranından oldukça olumsuz etkileniyor. Bankaların verdikleri kredilerin %16.9’u geri ödenemez halde. Toplam tutar ise yaklaşık 360 milyar euro. Bu miktar Euro Bölgesi’ndeki batık kredilerin yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Geri ödenmeyen kredilerin oranı Portekiz’de %18.5’ken İrlanda’da %20.6 ile risk oluşturmaya devam ediyor.

Önümüzdeki dönemde ise ekonomiden çok siyaset ön planda olacak. İlk seçimler Avusturya ve İtalya’da. Avusturya’da 22 Mayıs 2016’da yapılan seçimin anayasa mahkemesi tarafından iptali sonrasında yapılacak tekrar seçim olan 4 Aralık seçimlerinde, aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi’nin adayın Norbert Hofer’in seçimi kazanma ihtimali güçlü görünüyor. Aynı gün İtalya’da anayasa referandumu olacak. Esas amacı cumhuriyet senatosunun yetkilerini kısıtlamak ve hükümetin hareket kabiliyetini arttırmak olan referandumun önemini artıran gelişme, İtalyan Başbakan Matteo Renzi’nin siyasi kariyerini bu referanduma bağlaması oldu. Daha önce yapmış olduğu açıklamalarda referandumdan hayır çıkması durumunda istifa edeceğini açıklayan Renzi’ye, muhalefet tarafından seçime sayılı günler kala istifa hatırlatmaları gelmeye devam ediyor.

Şuanda “hayır” oyları önde gidiyor. Refendumdan “Hayır” kararının çıkması durumunda siyasi durumu değerlendireceklerini söyleyen Renzi karşıtı gösteriler artarak devam ediyor. Sonuçların ardından İtalya’da erken seçime gidilme ihtimali ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda 5 Yıldız Hareketi seçimi kazanma riski gündeme gelecek. Son yapılan anketlerde 5 Yıldız Hareketi (M5S) ile Renzi’nin partisi Demokratik Parti’si (PD) başa baş durumunda gözüküyor.

Cumhuriyetçi olan 5 Yıldız Hareketinin seçimi kazanması ile İtalya’nın Euro’dan çıkma ihtimali gündeme gelebilir. Önümüzde ki sene ise gerçekleşecek olan Hollanda, Fransa ve Almanya seçimlerinde yükselen popülizmin etkilerinin daha da artmasına neden olacak gelişmeler doğurabilir. İki ekonomiyi karşılaştırdığımızda doların eurodan daha değerli olması beklenen son gibi görünüyor. Dolar endeksinin 100.50 seviyesinin üzerindeki hareketinin endeksi önce 108, sonrasında FED’in faiz artış hızına göre 120 seviyesine götürebileceğini düşündüğümüzde paritede önümüzdeki sene 1 seviyesinin altını görmemiz sürpriz olmaz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)