E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıErken seçim tarihiyle birlikte dolar düşüşe geçti---

Erken seçim tarihiyle birlikte dolar düşüşe geçti

Erken seçim tarihiyle birlikte dolar düşüşe geçti
18 Nisan 2018 - 09:15 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erken seçimin 24 Haziran 2018'de gerçekleştirileceğini açıklamasıyla birlikte döviz kurları aşağı yönlü seyre yöneldi

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin erken seçim teklifini değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, erken seçimin 24 Haziran 2018'de yapılacağını açıkladı. Açıklamaya ilk tepki olarak dolar ve euroda düşüş yaşandı.

Dolar güne 4.10 lira seviyesinden başladı. Saat 18:07 itibariyle dolar 4.0264 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 4.0186 lira, en yüksek 4.1083 lira seviyesi görüldü. Euro ise 4.9897 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.2383 seviyesinde. Gram altın 174.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.02 seviyesinde.

Bankacılar daha önce fiyatlamalarda olmayan bir gelişmenin gerçekleşmiş olması nedeniyle piyasalarda sert bir satış baskısı yaşandığını ancak ilk şok ardından süreçte beklenmedik bir gelişme olmadığı sürece yeni bir satış baskısı öngörmediklerini belirtiyorlar. 

Türkiye ekonomisi, teşviklerin de etkisiyle 2017'de yüzde 7.4 büyürken bu yılın ilk çeyreğinde de büyüme yüzde 7-7.5 aralığında bekleniyor. Ancak ekonomistler büyümenin bir miktar yavaşlayarak yüzde 4 bandında gerçekleşmesini öngörüyorlar. Yani büyüme bütün yıl boyunca 2017 ve 2018'in ilk çeyreği kadar hızlı büyümeyebilir.

Teşviklere bağlı olarak büyümenin beklenenden bir miktar yukarıda gerçekleşebileceği tahminleri yer alsa da bu teşviklerin beraberinde çift haneli enflasyon ve GSYH'nin yüzde 5'ini aşabilecek bir cari açığı beraberinde getirebileceği endişe konusu.

Bu endişeler jeopolitik risklerle bir araya geldiğinde dolar/TL benzer para birimlerinden negatif ayrışıyor. Bunun örneği geçen hafta dolar/TL'nin 4.20'ye yaklaşarak tarihi zirvesini test etmesi ve TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 8'e yaklaşmasıyla yaşandı.

Tüm bu gelişmeler iktidar açısından bir erken seçimin yüksek büyüme ortamında makro ekonomik gelişmelerin daha fazla zorlu olabileceği döneme göre daha kolay atlatılabileceği yorumlarını da beraberinde getiriyor.

Eurasia Group tarafından önceki gün yayımlanan bir notta Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gerçekleştirileceği Kasım 2019 dönemine kadar yüksek büyüme oranlarını sağlamanın giderek zorlaşacağına dikkat çekilerek, ekonomide bir geriye gidiş başlamadan yıl sonuna kadar erken seçime yüzde 60 ihtimal verildiğine dikkat çekilmişti.

Tahvil/bono piyasasında ise bugün ihale süreci takip edilirken 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesi talepli gerçekleşti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)