E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇimentoculardan ‘beton yol’ önerisi---

Çimentoculardan ‘beton yol’ önerisi

Çimentoculardan ‘beton yol’ önerisi
21 Mart 2017 - 11:53 borsagundem.com

Çimento sektörünün konuşulduğu toplantıda ÇEİS Başkanı Tufan Ünal, cari açığı azaltacak teklifini medya ile paylaştı.

BORSAGUNDEM.COM

Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS), Türk çimento sektörünün “Güvenli Geleceğin Çimentosu” mottosu altında yürüttüğü faaliyetlerin sonuçlarını ve gelecek hedeflerini paylaştı. Çırağan Sarayı’nda düzenlenen basın toplantıda toplantısında ‘cari açığı azaltır’ denen çarpıcı bir öneri de gündeme geldi. Asfalt yerine beton yol…

ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Ünal toplantıda yaptığı konuşmada Türk çimento sektörünün 2016 yılında 77 milyon ton üretime ulaşarak Avrupa lideri olduğunu vurguladı, şunları ifade etti:

“Son 10 yılda üretimimizi yüzde 50 artırdık. Avrupa lideri olmakla kalmadık, dünya çimento üretiminde ülkemizi ilk beşe soktuk. Türk çimento sektörü köklü olduğu kadar gelecek de vaat eden bir sektör. Altyapı, yol, köprü, konut projeleriyle Türkiye’nin geleceğini inşa ediyoruz. Ülkemizi geleceğe taşıyacak Üçüncü Havalimanı, Çanakkale 1915 Köprüsü, Avrasya Tüneli ve İzmit Körfez Geçişi gibi mega projelerin de taşıyıcı gücü olarak çalışıyoruz. Sağlam yapı, güçlü Türkiye anlayışıyla güvenli geleceği inşa etmenin varoluş misyonumuz olduğuna inanıyoruz.”

CARİ AÇIK YARATMAYAN SEKTÖR

Yaklaşık 7 milyon konutun 2023 yılına kadar tekrar inşa edilmesinin gündemde olduğunu belirten Tufan Ünal şunları söyledi:

“Bu projelerde ciddi miktarlarda çimento talebi olacaktır. Sektörümüz bugün, tamamen yerli ham madde kullanarak ülke ihtiyacının tamamını karşılayabiliyor. Üstüne ihracat da yapıyor. Çimento sektörü yerli ham madde kullanımıyla cari açık yaratmıyor, aksine ihracatla açığı kapatmak için çalışıyor. Cari açık yaratmayan, hatta kapatan bir sektör olmaktan gurur duyuyoruz.”

HER YIL BİR AVRASYA TÜNELİ

“Türkiye’nin güvenli geleceğini inşa etme misyonumuz kapsamında ülkemizi sağlam yollar ve güçlü bariyerlerle buluşturmayı hedefliyoruz” diyen Tufan Ünal sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün Amerika’nın yüzde 90’ı beton yollardan oluşuyor. Gelecekte yollarımız dayanıklı, kaliteli, ucuz maliyetli, uzun vadede daha ekonomik, çevreyle dost ve yüksek performanslı beton yollar olacak. Belediye uygulamalarında beton yollar, asfalt yollara göre ilk yapım maliyeti açısından yüzde 35 civarında daha ucuz ve daha uzun ömürlüdür. Asfalt yollara harcanan bakım onarım giderlerinden sağlanan kâr ile her sene bir Avrasya Tüneli açabiliriz.”

Güvenlik açısından bir başka önemli konunun da bölünmüş yollarda kullanılan bariyerler olduğuna dikkat çeken Tufan Ünal, “Beton bariyerlerin gerek güvenlik açısından gerekse yıllara ve çevre koşullarına dayanıklılık açısından gündeme almamız gereken bir alternatif olduğuna inanıyoruz ve bu konuda da çalışıyoruz” dedi.

BETON YOL CARİ AÇIĞI AZALTIR

Tufan Ünal, “İstanbul’daki 3. Köprü ve 3. Havalimanı gibi büyük projeler nedeniyle fiyatın diğer bölgelere göre yüksek olduğu söyleniyor. Bu konuda ne diyorsunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“İstanbul’daki fiyatların yüksek olduğunu sanmıyorum. Sektördeki yabancı payı yüzde 30 civarındaydı, şimdi yüzde 20’ye geriledi. Sektörde karlılık olduğu sürece hiçbir yabancı ortağın bir yere gideceğini sanmıyorum. Beton yolları bir türlü içimize sindiremedik. Cari açığı azaltacak şey beton yollardır. Karayolları Genel Müdürü nihayet şartnameyi hazırladı. Beton yolların maliyeti asfalta göre yüzde 30 daha ucuz. Ömrü ise 2.5 katı daha uzun. Sektörün son 10 yılda üretimi yüzde 90 arttı. Sektörde çalışan oranı yüzde 40 artarken, kaza oran yüzde 30 düştü. Kaza artış oranında ise yüzde 60’lık düşüş oldu.”

17 BİN KİŞİNİN İSTİHDAMI GÜVENLİ ELLERDE

32 üye şirket ve bu şirketlere bağlı 63 tesisle Türk çimento sektörünün yüzde 98’ini temsil eden ÇEİS, üretim teknolojilerinin geliştirilmesinden ihracat pazarlarının genişletilmesine, dayanıklı yapı stoğunun oluşturulmasından sağlam yollar ve güçlü bariyerlerin yaygınlaştırılmasına, iş sağlığı ve güvenliği kültürünün geliştirilmesinden nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine, çevreye duyarlı üretimden yenilenebilir enerji kullanımına sektörü ilgilendiren her alanda geliştirme ve iyileştirme faaliyetleri yürütüyor.

Türk çimento sektörü, ülke geneline yayılmış tesislerle 17 bin kişiye istihdam yaratıyor. Son 10 yılda iş sağlığı ve güvenliğine 145 milyon TL yatırım yapan Türk çimento sektörü, iş sağlığı ve güvenliği dendiğinde akla ilk gelen sektör olmayı hedefliyor.

Türk çimento sektörü 2016 yılında 77 milyon ton üretimle yaklaşık 2,8 milyar dolar ciro elde etti. Maliyet düşürücü modernizasyon yatırımları ile Avrupa Birliği normlarına uygun üretim yapan Türk çimento sektörünün 2016 ihracat geliri ise 500 milyon dolara ulaştı.

ÇEİS ayrıca, nitelikli çalışanların çimento sektörüne kazandırılması için de çeşitli eğitimler veriyor. Son 10 yılda Türk çimento sektörünün eğitime yaptığı yatırım 31 milyon TL’ye ulaştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • aslan21 Mart 2017 19:22

    reis çimento şirketlerini almadan olmaz bu iş. önce reis el koyacak sonra heryer çimentodan olar

  • ali21 Mart 2017 19:21

    nuh çimento haber sonrası düşüşe geçmiş la

  • haydar ali21 Mart 2017 18:54

    promosyon olarak karamurselde bir miktar yolu beton yapmıslardı...tıtresımı sonumlemediği için surus esnasında cok fazla sarsıntı yapıyor...betoncular iflas etti galba simdi yollara mı dustuler....

  • EYYP197821 Mart 2017 17:16

    NE BAĞIMLIĞINDAN BAHZEDİYOR BATMANDA 500 MİLYON VARİ ASFALT PETROL VAR HEMDE YÜKSEK KALİTEDE.....................

  • CELALETTİN KOYUNCU21 Mart 2017 17:11

    NEDEN BİZDE BETON YAPMAYALIM Kİ. BETON YAPALIM RAHAT EDELİM. HER YIL YOLLARIMIZI YENİLEMEYİZ HİÇ OLMAZSA. BU FİKRİ DESTEKLİYORUM

  • haydar21 Mart 2017 13:26

    amerikada da baz yollar betondan dır..bakımı daha kolay çevreye daha saygılı..bizde birde dışa bağımlılığı azaltır..

  • :)21 Mart 2017 13:02

    millet raysı sistem ve kucuk hava alanı yapıyor.. yeni nesil tek kişilik ucklar icat ediyor. biz altyapısı olmayan yerlere beton atacaz :D .. 20 sene önce konussa böyle alkışlarım ama2017 de olmazzzzzzzzz derim.

  • emekci21 Mart 2017 12:39

    bu beton yolları 15 yıldır kasıtlı olarak geciktiriyolar.

  • Yorumspor21 Mart 2017 12:13

    Türkiye'min her yerine beton dökerek gelişemeyiz. Kentsel dönüşüm, köprü yol, 2B yasası, orman vasfını kaybetmiş arazi yasası, kuzey Marmara otoyolu, izmir otoyolu, 3. körü yol alternatif yolları gibi projelerle sadece yeşil alanlarımız betonlaşmaktadır. Bu projeler inşaat ve çimento şirketlerinin ağzını sulandırmaktadır. Bu projeler daha çevreci yapılabilirdi.