E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiCari açık nasıl sorun olmaktan çıkar?---

Cari açık nasıl sorun olmaktan çıkar?

Cari açık nasıl sorun olmaktan çıkar?
14 Ocak 2017 - 21:25 borsagundem.com

Çözüm önerisi Ekonomi Bakanı Zeybekci'den geldi: Dış ticareti milli paramızla yaparsak, cari açık problem olmaz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin toplam dış ticaret hacminin yüzde 13'ünü milli para birimiyle yapar hale gelmesi halinde cari açığın problem olmaktan çıkacağını söyledi. Zeybekci, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte, 9. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) tarafından düzenlenen çalışma yemeğine katıldı.

Buradaki konuşmasında, dünyada haritalarının çizilmesinde silahların yerini ekonomi kalemlerinin aldığını belirten Zeybekci, büyük çoğunluğu Türkiye'nin çevresinde olmak üzere bunun sancılarının yaşanmaya başlandığına işaret etti. Ekonomi ağırlık merkezlerinin son 30 yılda değiştiğine dikkati çeken Zeybekci, "Türkiye bugün şunu söylüyor; 'Türkiye bugün yeni bir dünya kurulacaksa, kuran ülkelerden olur.' Başımıza gelen sancılar bundan kaynaklanıyor." dedi.

Ekonomide olumlu adımlar atılabilmesi noktasında büyükelçilerin çalışmalarının önemine işaret eden Zeybekci, şunları kaydetti:

"Büyükelçiler, bulunduğunuz konumlar bizim için son derece önemli. Türkiye'nin ekonomik anlamda en önemli problemlerinden biri cari açık. Eğer sizlerle çok iyi çalışırsak, iyi takip edersek, 'ne alakası var' diyebilirsiniz belki, ama cari açığı 1-2 yıl içinde Türkiye'nin gündeminden kaldırabiliriz. Türkiye'nin toplam dış ticaret hacminin yüzde 13'ünü eğer milli paramızla yapar hale getirirsek, şu anda yüzde 6-7'ler seviyesine geldi, cari açık Türkiye'nin gündeminde problem olmaktan çıkar. Bunu da çok kolay yapabiliyoruz. Etrafımızdaki, kültür coğrafyamızdaki ülkelerdeki büyükelçilerle beraber, sizlerle beraber yapacağız. O ülkeler hazır, biz hazırız. Merkez Bankamızın ve ilgili ülkelerin merkez bankaları ve bankacılık sistemiyle bunu yapacağız. Bizim için kazanç olacak. Ekonomi ve ticaretimizin önünde yeni kazanç bölgeleri oluşacak."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hayati15 Ocak 2017 19:18

    bu yanlış bakış açısının sonunu hiç iyi gözükmüyor

  • Aklıyarım15 Ocak 2017 19:04

    Çok komik.

  • Remzi15 Ocak 2017 14:06

    Zeybekçi söylüyorsa doğrudur

  • ıtri15 Ocak 2017 11:58

    adamlar sanki ilk defa iktidara gelmiş de, cari açık gibi problemle ilk defa kaşılaşmış gibi, yeni çözüm önerisi vaad ediyorlar. 15 yıldır niye uygulamadın demezler mi adama? 2 seneyi geçti bakanlığın şimdi mi düşte jeton?

  • uzman15 Ocak 2017 10:42

    15 yıldır kullanmadıklarına göre, bir bildikleri vardır

  • jale15 Ocak 2017 05:47

    çok dahiyane bir çözüm. ruslara doğalgaz için ruble vermek lazım. nereden bulacağız rubleyi, gidip dolar verip alacağız herhalde??

  • Semih G15 Ocak 2017 00:12

    Böyle saçmalık görmedim:) Tüm girdiler dövizle ihracat tl ile yapılacak sonra cari acık düşecek diyor:) Aklı olan bir kişi çıkıpta demiri bakırı petrolü ahşapı vs sini ipini bakliyatını mısırını herşeyini ithal ediyorsun bunlar dövizle hesaplanmıyor mu? Çin e tl mi veriyoruz kanada ya tl mi veriyoruz. Ne yapacak bulmuş böyle gariban halkı böyle saçmalıkları söyleyecek millet te yiyecek hem de bal gibi. Türkiye nin başındaki adam çıkıp altın alalım diyor doları bozun diyor. Herşeyi altınla yapalım diyor. Biri demiyor ki buna kardeşim altın Türkiye de dolara endeksli zaten. Uluslararası arenada altın ons olarak geriliyor bizde dolar arttığı için rekor kırıyor:) yani şuan bu habere bakınca gördüğüm tek şey ' battık nasıl yapsakta kıvırsak ' çırpınısları. Birçok kişide bu yıkımı yapanlara daha fazla inanıyor ya salla gitsin o zaman. Kurtuluş bu olcak diyenler ne kadar çoksa bu ülke batmaya o kadar mahkum olacak.

  • Mustafa KESER14 Ocak 2017 23:49

    Ekonomide sıkıntı yok.CDS normal,hisse senedi piyasası stabil,faizler normal,bankalarda sıkıntı yok.Suni olarak dövizle manipilasyon yapılıp hükümete diz çöktürmeye çalışılıyor.

  • Sadullah14 Ocak 2017 23:37

    Valla ekonomi haberlerine bakıyorum hükümet yetkililerinin açıklamalarından çıkardığım sonuç şu demek durum o kadar vahim yani..... Vah benim ülkeme

  • Cüneyt Özdemir 14 Ocak 2017 23:31

    Nihat Zeybekci söylemişse doğrudur.çok yaşarken nihat....

  • ekonomi bakanı zeybekçi olanın burnu14 Ocak 2017 23:11

    o zaman ruble ve riyal açığımız olacak demektir usd yerine ki usd gibi dünya çapında rekabetçi fonlanan bir para yerine TL gibi paralardan hemde cari açık gibi yüksek bir açığı bulmaya çalışacağız demektir. Sizce hangisi mantıklı? boş konuşacağınıza kafası çalışan insanları ülkeden kaçırtmayın

  • KILIÇ14 Ocak 2017 23:10

    EKENOMİDEN ANLADIGIM KADARIYLA BİR ŞEYLER YOLUNDA DEGİL ÇÜNKÜ PARAMIZ DÜNYADA EN ÇOK DEGER KAYBEDEN PARA KONUMUNDA .

  • KILIÇ14 Ocak 2017 23:03

    SAYIN BAKANIM BU ÜLKEDE AGIRLIK VERİLMESİ GEREKEN TEK KONU VAR ÜRETİM VE İSTİHDAM .

  • KARTALAĞABEYLİ14 Ocak 2017 22:07

    SADECE İTALATI TL BAZLI YAPIP İHRACATI DOLAR BAZLI YAPMALARI GEREKİYOR AMA NE OLURSA OLSUN İÇ ÜRETİME AĞIRLIK VERMELERİ GEREK