E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsadaki şirketlerin yüzde 15’i sermaye kaybı yaşıyor---

Borsadaki şirketlerin yüzde 15’i sermaye kaybı yaşıyor

Borsadaki şirketlerin yüzde 15’i sermaye kaybı yaşıyor
17 Eylül 2018 - 11:11 borsagundem.com

Borsa İstanbul'da işlem gören bazı şirketlerin özsermayeleri eksiye geçmiş durumda

6102 sayılı Ticaret Kanununda 376. Madde sermaye kaybı ve borca batıklık durumunu düzenler. Buna göre; yönetim kuruluna, son yıllık bilanço üzerinden, sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının yarısının zarar sebebiyle karşılıksız kaldığı anlaşılıyorsa, genel kurulu hemen toplantıya çağırma ve uygun gördüğü iyileştirici önlemleri sunma görevi verilmiştir. Eğer sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının üçte ikisinin zarar sebebiyle karşılıksız kaldığı anlaşıldığı takdirde, derhal toplantıya çağrılan genel kurul, sermayenin üçte biri ile yetinme veya sermayenin tamamlanmasına karar vermediği takdirde şirket kendiliğinden sona erer demektedir. Son olarak sermayenin tamamının kaybedilmesi durumunda “Şirketin borca batık durumda bulunduğu şüphesini uyandıran işaretler varsa, yönetim kurulu, aktiflerin hem işletmenin devamlılığı esasına göre hem de muhtemel satış fiyatları üzerinden bir ara bilanço çıkartır. Bu bilançodan aktiflerin, şirket alacaklılarının alacaklarını karşılamaya yetmediğinin anlaşılması halinde, yönetim kurulu, bu durumu şirket merkezinin bulunduğu yer asliye ticaret mahkemesine bildirir ve şirketin iflasını ister.” denilmektedir.

15 Eylül 2018 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Ticaret Bakanlığı Tebliği ile ek bir düzenleme getirilmiştir.

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 1/1/2023 tarihine kadar, Kanunun 376 ncı maddesi kapsamında sermaye kaybı veya borca batık olma durumuna ilişkin yapılan hesaplamalarda, henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüklerden doğan kur farkı zararları dikkate alınmayabilir.

Yürürlük

MADDE 15 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Dikkat edilmesi gereken husus, bunun her şirkete değil sadece sermaye kaybı yaşayan şirketlere uygulanacağıdır.

Borsa açısından durumu incelersek; son mali tablolarına göre borsada işlem gören 402 şirketin tam 63 tanesi başlangıç sermayesinin altına inmiş durumda. Yani borsa şirketlerinin % 15’i! Ancak bazılarının hiç döviz açık pozisyonu olmadığından bu maddeden yararlanamazlar. En büyük faydayı spor kulüplerimiz FENER, GSRAY, BJKAS, TSPOR görecek gibi. Bazı önemli şirketlerimiz de listede yer alıyor.

Bu 63 şirketin 14’ü sermayelerinin tamamını kaybetmiş yani borca batmış durumda. Bunlar: 4 büyük spor kulübü, DARDL, BMEKS, MZHLD, BOYP, TKNSA, EMNIS, MARTI, COSMO, OZBAL, EGCYH.

18 şirket ise sermayesinin % 40'dan fazlasını kaybetmiş durumda. Kayıp oranı en yüksekten en aza doğru IEYHO, DGKLB, UZERB, SERVE, MERKO, CEMAS, ATSYH, BALAT, ALYAG, MAKTK, SONME, METUR, KERVN, CRFSA, SOKM, PENGD, VKING, KARSN.

İşte son mali tablolarına göre sermaye kaybı yaşayan şirketler ve döviz açık pozisyonlarını sizlere faydalı olması amacıyla listeledik. Tabi önümüzdeki dönemde bu sayının artması da gündeme gelebilir. Umarız konjonktür terse döner ve şirketlerimizin mali durumları daha güçlenir.

Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • aktarankuntinbu27 Eylül 2018 22:29

    Ey batık firma idarecileru.. la siz firma mı yönetyonuz kendinuzi mi. bu ne la böle. böle firma mı olur. nedne bunlara derhal kayyum atanmaz yada satılmaz. illa iflas açıklayıp alacakları daha zor duruma ve borçları devlete yukletme için mi.. bu kafa ile ekonomi anca tersine gider.

  • Bika17 Eylül 2018 11:24

    İçlerinde ihracatçı ya da döviz geliri olmadığı halde dövizle borçlanan şirketler var.

  • yiğit17 Eylül 2018 11:19

    kriz yok diyen akp yönetimi talan ekonomisinin sonucu kendine herşey mübah şirketler şahızlar borç kredi sermaye yetersizliği ile iflasa gidiyor satılık türkiye alan yok mu durumuna düşürdü şirketlerin hemen acele sermaye artırımaya yedeklerini yeniden değerlemelerini vergisiz sermayeye katmaları yoksa hisse çıkarıp tahvil çıkarıp piyasada satması lazım devlet destek vermeli vergisiz kolaylaştırmalı