E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
01 Ekim 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 1.42 oranında düşüşle 98 bin 537 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul banka hisseleriyle düşüşe geçti. Kar satışlarına sahne olan Borsa İstanbul günü düşüşle kapadı.

Bu haftanın en önemli verisi olan Eylül ayı enflasyon verisine odaklanan BİST güne yüzde 0.12 oranında yükselişle 100 bin 75 puandan başladı.

Açılış sonrası sakin seyre yönelen Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.10 oranında yükselişle 100 bin 61 puan seviyesinden girdi.

Gün ortasının ardından hafif toparlansa da banka hisselerine gelen satışlar BİST'i olumsuz etkiledi. Kar satışları ve 100 bin puan direncinde kalıcılık olmaması piyasadaki baskıyı artırdı ve satışlar arttı.
Bankacılık endeksi yüzde 4'e yakın düşüş kaydetti.

BİST günü yüzde 1.42 oranında düşüşle 98 bin 537 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 98 bin 537 puan, en yüksek 100 bin 646 puan seviyesi görüldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında ABD’ye yaptığı ziyaretin ardından Almanya’ya geçti. Almanya’da Avrupa Birliği ve ekonomiye yönelik gelişmeler değerlendirildi ve olumlu toplantılar yapıldı. Almanya ile ilişkilerin düzeltileceği mesajı verilirken AB için reformların devam edeceği Cumhurbaşkanlığı tarafından duyuruldu.

Ekim ayında piyasaların ana beklentisi ise 2016 yılından bu yana FETÖ ve PKK’ya destek verdiği gerekçesiyle tutuklu bulunan ABD’li rahip Brunson’un davası. Brunson’un 12 Ekim’de serbest kalacağı beklentisi piyasaları pozitif tarafta tutmaya çalışıyor.

Dolar ise düşüş seyrini sürdürüyor. AB ekonomisinin toparlanması, paritedeki yükseliş doları gelişmekte olan para birimleri karşısında hafif baskı altında tutuyor.

Küresel piyasalarda ise ABD ile Kanada arasındaki ticaret anlaşmasının güncellenmesine ilişkin anlaşma çıkması küresel piyasaları güçlendirdi. Nikkei Endeksi 27 yılın zirvesine ulaştı.

Günün önemli şirket haberleri 01/10/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 01/10/2018

DOLAR DÜŞÜŞTE

Merkez Bankası'nın (TCMB) 625 baz puanlık faiz artışı ardından ABD ve Almanya ile ilişkilere yönelik olumlu beklentiler TL'ye destek olurken, bireylerin döviz talebinin de azalmasıyla dolar/TL 17 Ağustos'tan bu yana en düşük olan 5.91 seviyesine kadar geriledi. 

Geçen haftaya 6.30 civarında başlayan dolar/TL 5.96 seviyesine kadar geriledikten sonra haftayı 6 seviyesinin hemen üzerinde kapadı. Bu sabah saat 09:05'te 6.0351/6.0400 seviyesinde olan dolar/TL 17 Ağustos'tan bu yana en düşük olan 5.91'e kadar geriledikten sonra saat 16:45'te 5.9450/5.9550 
seviyesinde işlem gördü.

Saat 18:03 itibariyle dolar 5.9456 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.9088 lira, en yüksek 6.0700 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.8892 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1586 seviyesinde. Gram altın 227.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25.87 seviyesinde.

Üst düzey bir bankacı, "Lokallerin döviz işlem hacimlerine baktığımızda kurun tarihi zirvelerini gördüğü dönemdeki bireylerin panik işlemlerinin artık sona erdiğini görüyoruz. Kurumsal yatırımcıların işlemleri öngörüldüğü şekilde devam ediyor ancak bireylerin işlemleri TL'de değer kazancını sınırlayan önemli bir etkendi ve veriler bireylerin artık TL'deki volatilitenin sona erdiği görüşünde olduğunu gösteriyor" 
dedi. 
TCMB verilerine göre lokallerin günlük spot döviz işlem hacimleri dolar/TL'nin tarihi zirvelere yükseldiği Ağustos ayında ortalama 5.4 milyar dolar seviyesindeydi. Hatta 10 Ağustos tarihinde günlük işlem hacmi 10 milyar dolar olmuştu. Dolar/TL 13 Ağustos'ta illikit piyasada 7.24 ile tarihi 
zirveyi gördü. 
Lokallerin günlük spot döviz işlem hacimleri Eylül'de ise günlük ortalama 3.4 milyar Dolar seviyesine geriledi. QNB Finansbank'ın bu sabahki notunda AB ve ABD ile diplomatik ilişkilerinin iyileşebileceğine ve Türkiye'ye sermaye girişlerinin canlanabileceğine dair olumlu beklentilerin etkisiyle TL'nin geçen hafta toparlandığı, TCMB'nin uyguladığı sıkı para politikası ve Yeni Ekonomi Programında ortaya konan ekonomik istikrar odaklı yaklaşımın da TL'yi desteklediği belirtilmişti. 
TL'de iyimserliğin özellikle AB ile görüşmelerin ardından daha net hissedildiğini söyleyen bir analist de, "TL'ye yönelik algılamalar olumluya dönmeye başladı. Yukarı yönlü dalgalanmaları artık yaşamıyoruz" dedi. 

PİYASADA ENFLASYON VERİSİ BEKLENİYOR 

Piyasalar Çarşamba günü açıklanacak olan enflasyon verisine odaklanırken, bir diğer yön verici gelişme ise ABD ile ilişkilerin bozulmasına neden olan ve hali hazırda ev hapsinde tutulan ABD'li Rahip Andrew Brunson'ın 12 Ekim'de yapılacak olan mahkemesinin sonucu olacak. 
İki yıl önceki darbe girişiminin ardından hükümetin darbe girişiminden sorumlu tuttuğu "FETÖ" ve PKK ile bağlantıları bulunduğu suçlamalarıyla tutuklanan ve Nisan ayında yargılanmaya başlayan Brunson, Temmuz ayında ev hapsine alınmış ve hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu. 
ABD yönetimi Brunson'ın serbest bırakılmama kararına tepki göstererek bazı Türk bakanlara yönelik yaptırım kararı açıklamış ve Türkiye'ye yönelik olarak çelik ve alüminyumdaki gümrük vergilerinin iki katına çıkarılmasına karar vermişti.
 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün yaptığı bir konuşmada, "Terör örgütleriyle ilişkileri sebebiyle yargılanan bir rahibi bahane ederek yaptırım uygulamaya kalkan çarpık anlayışla diplomasi ve hukuk sınırları içinde mücadelede kararlıyız" dedi. 
Bankacılar TL'de geçen hafta görülen değer kazancında küresel gelişmelerin yanında ABD ve AB ile ikili ilişkilere yönelik artan iyimserliğin, TCMB'nin faiz artışı ve likidite adımları sonrası TL'de kısa pozisyonun maliyetinin oldukça yükselmesinin, yatırımcı endişelerinin önemli bölümünün geride 
kalmasının etkili olduğunu belirtmişti. 
Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD ve Almanya ziyaretinin, döviz borçlanmalarının çevrilmesinde yoğun bir süreç olan Eylül ve Ekim aylarının yarısının geride kalmasının, Katar Çin ve AB başta olmak üzere önümüzdeki dönemde doğrudan yatırımların artabileceği beklentisinin etkili olduğu belirtilmişti.
Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcunun bir yıla kadar olan vade dağılımına bakıldığında en yüksek ödemeler Eylül ve Ekim aylarında. Buna göre özel sektörün Eylül'de 7.7 milyar dolar, Ekim'de ise önümüzdeki bir yıllık dönem için en yüksek tutar 
olan 9.4 milyar dolarlık ödemesi bulunuyor. 

KÜRESEL PİYASALAR

ABD ile Kanada'nın Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nı (NAFTA) güncellemek için çerçeve anlaşmaya varmalarının ardından Kanada ve Meksika'nın para birimleri değer kazanırken, Japonya hisse senedi piyasası 27 yılın zirvesine çıktı. Kanadalı bir kaynak ABD ile uzlaşı sağlandığını teyit ederek ABD'ye otomobil ihracatını fiilen sınırlayan bir çerçevede buluşulduğunu ifade etti.
Japonya'nın Nikkei endeksi sabah saatlerindeki kazanımlarını artırarak yüzde 0.8 yükselirken, Cuma günü gördüğü 27 yılın zirvesini de aştı.
Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities tarafıdnan yayımlanan değerlendirmede, ABD'nin en çok ticaret yaptığı ülkenin Çin'in ardından Kanada olduğuna dikkat çekilerek, "Yatırımcılar büyük ihtimalle bu gelişmeyi olumlu ve ticaret anlaşmazlıklarının, ABD ile Çin arasındaki hariç, hafifleyeceğinin bir belirtisi olarak görecekler" denildi.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.2 geriledi. Çin ve Hong Kong'daki tatil nedeniyle bölge borsalarında işlem hacimleri düşük kaldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Orhan Atılgan01 Ekim 2018 23:15

    yarın 98 bin desteği üzerinde kalmaya çalışacağız.çarşamba günü takip edilecek enflasyon verisi var.Beklentinin üzerinde gelirse 98 bin üzerinde kalmamız zor olur.Umarız biraz düşük kalır.

  • çobanyıldızı01 Ekim 2018 18:56

    Endeks yükselecek derim, ama koşa koşa değil... Neden bu aceleniz? Düzeltmeler endeksin sıhhatinedir...

  • tamam01 Ekim 2018 17:39

    100 bin geçilir diyenler nerede. 100 bin mal vermek için geçilirdi verdiler geçirdiler.

  • serkan erdil01 Ekim 2018 17:20

    Bir rahip ülkemin ekonomisini alt üst ediyorsa ve o rahip 12 ekimde serbest bırakılacak diye haber yapılıp, borsa ona bağlı yükselmiş ise boş bir ülkedeyim derim kendime

  • Ali01 Ekim 2018 17:16

    ne biçim satıyor gevurun çocukları sanki ülkede kriz var dolar 6 lira borsa 100 bin olmuş sanırsın.

  • şelale01 Ekim 2018 16:15

    malda kalanlara geçmiş olsun. 100 bin geçilmez.

  • ahmed01 Ekim 2018 12:11

    garanti bankası duman atmış borsa ayakta duramıyor.

  • hakan01 Ekim 2018 11:43

    ipek kozaa uçusa devam ediyor. çökülen şirketler gidiyor devletin şirketleri halkı sömürmeye devam ediyor.

  • kazım01 Ekim 2018 11:41

    bankaların rallisi bitti mal yedirme başladı.