E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
27 Temmuz 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.81 oranında yükselişle 95 bin 584 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul'da dalgalı seyir devam etti. ABD’li rahip Andrew Brunson’ın ev hapsine alınmasıyla başlayan iyimser hava ve ABD ile Türkiye ilişkilerinde düzelme beklentisi uzun sürmedi.
ABD Başkanı Trump ve Pence’nin yaptığı açıklamalarda Brunson’un serbest kalmaması halinde Türkiye’ye ekonomik yaptırım uygulanacağı belirtildi.

Dün ABD Senatosu, Türkiye’ye destek verilmemesi konusundaki tasarıyı onayladı. Böylece ekonomi alanında Türkiye’yi yalnız bırakma politikasında ABD başarılı oldu. F35 savaş uçaklarının teslimi konusunda da sorun yaşanabileceği belirtiliyor.

Türkiye tarafında ise hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de kabine üyelerinden ABD’ye karşı açıklamalar yapıldı.

Bu gelişmeler ışığında endeks yön belirlemekte zorlandı.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.09 oranında yükselişle 94 bin 902 puandan başladı. Açılış sonrası 95 bin puanın üzerine çıkan endeks alıcılı seyrini korudu.

Gün ortasına BİST yüzde 0.28 oranında yükselişle 95 bin 82 puandan girdi. 

Türkiye-ABD arasındaki sert diyaloglar devam ediyor. Meclis Başkanı Binali Yıldırım, "Tehditler bize sökmez" dedi.

Ayrıca İsrail'de tutuklanan sonrasında tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilen Ebru Özkan'a ilişkin İsrail'in iddiası da Türkiye tarafından yalanlandı. İsrail, Ebru Özkan'ın serbest bırakılmasını ABD'nin istediğini duyurmuştu.

Artan gerilim piyasaya negatif yansımalarda bulundu ancak kapanışa doğru toparlanma eğilimi arttı.

BİST günü yüzde 0.81 oranında yükselişle 95 bin 584 puandan tamamladı.

Endeks gün içerisinde en düşük 94 bin 444, en yüksek 95 bin 977 puanı gördü. 

DÜNKÜ GELİŞMELER PİYASALARIN MORALİNİ BOZDU

İç piyasada ise yüksek enflasyon ve cari açığın önüne geçilemiyor. Mali disiplindeki bozulmalar da piyasaların üzerinde kara bulutları artırıyor.

Küresel piyasalarda ise ABD ve AB arasındaki ticaret savaşının son bulması pek de etkili olmadı. ABD-Çin arasındaki ticaret savaşında iyileşme yaşanmaması nedeniyle hisse piyasaları tarafında tedirgin harekete neden oluyor.

Bugün açıklanacak önemli veriler 27/07/2018

Günün önemli şirket haberleri 27/07/2018

DOLAR GÜÇLÜ SEYREDİYOR

ABD yönetiminin en üst düzey isimlerinin ABD'li rahip Andrew Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye'ye yaptırımlar uygulanacağı açıklamasına dün sert yükselen dolar/TL'de, bugün iki ülke ilişkilerine ilişkin gelişmeler izlenmeye devam edecek.

Küresel piyasalarda ticaret savaşı gelişmeleri takip edilmeye devam edilirken bugün ABD'de açıklanacak ikinci çeyrek öncü GSYH verileri yakından izleniyor. Veri, ABD faiz artış hızına ilişkin verebileceği sinyaller nedeniyle yakından izleniyor.

ABD ve AB arasındaki uzlaşma işaretlerine rağmen ABD ve Çin arasındaki artan ticari gerilimin yatırımcıların temkinli kalmasına neden oluyor.

Dolar güne 4.85 lira seviyesinden başladı. Saat 18:04 itibariyle dolar 4.8450 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.8420 lira, en yüksek 4.8830 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.6496 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1654 seviyesinde. Gram altın 190.8 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.41 seviyesinde.

Türkiye'ye yaptırımlar uygulanacağı açıklamasına sert tepki gösteren Ankara ise Washington yönetiminin "tehditkar bir dil" kullandığını belirterek bunun kabul edilemez olduğunu vurguluyor.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ ve PKK bağlantıları olduğu suçlamalarıyla tutuklanan ABD'li rahip Andrew Brunson, devam eden davası çerçevesinde Çarşamba günü ev hapsine çıkarılmıştı.

Ancak bu adımı yeterli görmeyen ABD yönetimi Brunson'ın derhal serbest bırakılması gerektiğini açıkladı. Dün önce ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ardından da ABD Başkanı Donald Trump, Brunson'ın derhal serbest bırakılması gerektiğini belirterek, aksi takdirde Türkiye'ye yaptırımlar uygulanacağını duyurdu.

Öte yandan basında yer alan haberlere göre ABD senato alt komisyonu Türkiye'ye kredi kısıtlaması yaptırımını da onayladı. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Piyasalarda ABD'li rahibin ev hapsine alınması ilk etapta ilişkiler açısından olumlu yansır diye düşünülmüştü. Ancak ABD'den dün gelen tepkilerle anlaşıldı ki ABD ev hapsini yeterli görmüyor. ABD ile Türkiye arasında dün yaşanan gerilimin ne kadar devam edeceği bilinmez ancak bu süreçte yumuşama olmaması halinde TL ve TL cinsi yatırım araçlarında gerilimin arttığı, belli dönemlerde baskının devam ettiğini görebiliriz. Bu zaten kırılgan olan TL'de riskleri oldukça yukarı taşıyabilecek bir gelişme" dedi. Merkez Bankası'nın eleştirilen ve sert piyasa tepkisi yaratan faiz kararıyla birlikte bu hafta 4.94'e kadar yükselen dolar/TL Çarşamba günü Brunson'ın ev hapsine alındığı haberleriyle 4.83'lü seviyelere kadar gerilemişti. Uzun süredir baskı altında kalan tahvil/bono getirileri ise sert yükselişlerin ardından dün gerilemişti. Bankacıların verilerine göre gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri TCMB faiz kararı ardından yaklaşık 150 baz puan artışla tarihi rekor olan yüzde 18.50'nin üzerini test etmişti.

Rahip kararı sonrası ise 10 yıllık getiri 50 baz puanın da üzerinde bir düşüş kaydetti ve yüzde 17.50 civarına gerilemişti. Pence açıklamaları ardından bankacılar dün gösterge 10 yıllık tahvilde işlem bazında getirinin yeniden yüzde 18'i aştığını belirttiler. Öte yandan gösterge iki yıllık tahvilde ise bileşik getiri yüzde 20.50 civarındaki seyrini sürdürüyor.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları ABD ve AB arasındaki uzlaşma işaretlerine rağmen ABD ve Çin arasındaki artan ticari gerilimin yatırımcıların temkinli kalmasına neden olması ve Wall Street'in karmaşık seyirle kapanmasının ardından ivme kazanmaya çalışıyor.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.1 gerilerken, Çin CSI300 endeksi yüzde 0.5 geriledi.

Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.1 kazanım kaydetti ancak bu kazanım Japonya Merkez Bankası'nın gelecek haftaki politika toplantısında varlık alımlarını düşürebileceği endişeleriyle sınırlandı.

AB ve ABD ticarete ilişkin müzakereler yapma konusunda uzlaşarak transatlantik ticaret savaşı endişelerini azaltmalarının ardından, Avrupa otomobil üretim hisselerinin yüzde 2.6 yükselmesiyle dünya MSCI endeksi dört ayın zirvesini gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)