E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
22 Haziran 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.84 oranında yükselişle 95 bin 852 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul erken seçim öncesi son işlem gününe yüzde 0.48 oranında yükselişle 95 bin 517 puandan başlangıç yaptı.

Dalgalı seyirden kurtulamayan Borsa İstanbul gün ortasına doğru hafif primlenmeye başladı.

BİST gün ortasına yüzde 0.33 oranında yükselişle 95 bin 370 puandan girdi.

Kapanışa doğru dolar kurundaki bir miktar gerileme ve bankacılık hisselerine gelen alımlarla birlikte bankacılık endeksinin yüzde 1.5'e yakın primli seyretmesi yükselişi destekledi.

BİST günü yüzde 0.84 oranında yükselişle 95 bin 852 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 94 bin 451 puan, en yüksek 96 bin 186 puan seviyesini gördü.

Erken seçim kararının ardından sürekli olarak satıcılı seyreden BİST uzun süredir dar bantta işlem görüyor.

Yüksek gelen enflasyon ve cari açık, erken seçim nedeniyle mali disiplinde bozulmaların oluşabileceği beklentisi, jeopolitik riskler ve Kandil operasyonu piyasa üzerinde baskı oluşturuyor.

Küresel piyasalarda ise ABD-Çin arasındaki ticaret savaşının şirket karlılıklarını olumsuz etkileyeceği beklentisi hisse piyasalarına satış getirdi.

Bugün açıklanacak önemli veriler 22/06/2018

Günün önemli şirket haberleri 22/06/2018

DOLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ

Küresel ticaret savaşı ve küresel merkez bankalarının sıkılaştırma adımlarıyla geçen hafta 4.60'lı seviyelerden bu hafta 4.75'li seviyelere yükselen dolar/TL seçim öncesi son işlem gününe sınırlı bir iyimserlikle başladı.

ABD'de faizler ve dolar son dönemdeki sert yükselişin ardından dün bir miktar kâr realizasyonuyla gerilerken dolar/TL'de güne sınırlı bir iyimserlikle başladı. Bankacılar benzer iyimserliğin tahvil piyasasında da görülebileceğini belirttiler.

Yapılan anketlerde cumhurbaşkanı adaylarının ve TBMM'de bir ittifakın çoğunluğu elde etme oranı anketlerde hata payı olarak değerlendirilebilecek artı eksi 2-3 bandında yer alması piyasaların seçim sonuçlarını tam olarak kestirememesine neden oluyor.

Bu nedenle seçim sonuçlarına ilişkin fiyatlamalar birbirinden farklılık gösterirken piyasalar en çok sonuçların önümüzdeki beş yıllık dönemde siyasi istikrarı getirip getirmeyeceğine odaklanmış durumdalar.

Dolar güne 4.74 lira seviyesinden başladı. Saat 18:00 itibariyle dolar 4.6914 lirada bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 4.6753 lira, en yüksek 4.7464 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.4658 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi ise 1.1640 seviyesinde. Gram altın 191.5 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 19.18 seviyesinde.

TL varlıklara yönelik risk iştahının gelişmekte olan ülke para birimlerinde son birkaç ayda yaşanan baskının ötesinde azalmasının temel nedeni olarak seçim sonrasında nasıl bir siyasi resim oluşacağına ve ekonomi ile para politikalarında nasıl bir yol izleneceğine ilişkin belirsizlik gösteriliyor.
Yatırımcılar seçimin üç farklı senaryo ile tamamlanabileceğini öngörüyor. Bu senaryolar TBMM ve cumhurbaşkanlığını Cumhur ittifakı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kazanması, Cumhurbaşkanlığını Tayyip Erdoğan'ın TBMM'yi ise Millet İttifakı'nın kazanması, üçüncü ihtimal ise TBMM'yi Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanlığını Muharrem İnce'nin kazanması olarak görülüyor.
Yatırımcılar Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığını kazanıp aynı anda Cumhur İttifakı'nın TBMM'yi kazanmasına ise pek ihtimal vermiyorlar.

Haftasonu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turda tamamlanıp tamamlanmayacağının yanı sıra milletvekili seçimi sonucunda TBMM'deki sandalye dağılımının nasıl şekilleneceği de yakından izleniyor.

Seçilen cumhurbaşkanını aday gösteren partilerin TBMM'de yeterli bir çoğunluk elde edememesi olasılığı da az değil. Bu ihtimal de piyasalarda 'seçimlerin yenilenme riskini' gündeme getiriyor ve piyasalarda seçim sonuçlarına ilişkin net bir fiyatlamanın yapılamamasına neden oluyor.

Erdoğan bu Pazar yapılacak seçimlerde TBMM'de çoğunluğu sağlayamamaları halinde koalisyona gidebileceklerini belirtiyor. Morgan Stanley tarafından bu sabah yayımlanan Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (CEEMEA) bölgesine ilişkin raporda "Türkiye'de 24 Haziran'da düzenlenecek parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri bölgedeki en önemli gelişme olacak" denildi. Rapor şöyle devam etti:

"Son dönemde yapılan anketler birliktelik (cohabitation)senaryolarını ön plana çıkarsa da, bizim baz senaryomuz Cumhur İttifakı'nın parlemantoda çoğunluğu kazanması ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yerini koruması. Her ne kadar ana senaryomuz olmasa da bir birliktelik senaryosunda politik gerilimlerin artması riski, yapısal reformlarda ilerleme yaşanmaması, erken seçim ve genişlemeci mali politika olasılıklarına ilişkin risklerin artmasını bekleriz. Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olduğu ve AKP'nin çoğunlukta olduğu parlamento ise büyük olasılıkla sıkı para politikası ile birlikte değişim göstermeyen bir maliye politikası kombinasyonu anlamına gelecektir."

TAHVİL GETİRİLERİ SERT YÜKSELİŞ ARDINDAN SEÇİMİ BEKLİYOR

Seçim öncesi artan harcamalar ve yüklü itfa döneminin yarattığı baskıyla sert yükselişlerin yaşandığı tahvil/bono piyasasında da seçim sonuçlarına odaklanma başladı. Bankacılar tahvil getirilerinde normalde yatırımcıların uzun vadeli alımlara yöneltmesi beklenen bu denli sert yükselişin ardından bile henüz kuvvetli bir iyimserlikten söz edilemediğine dikkat çekiyorlar. Bankacılar bu etkinin seçim sonuçlarına kadar devam etmesini bekleniyorlar. Bu hafta yeniden ihracı gerçekleştirilen tahvillerden 10 yıllık göstergede bileşik getiri son iki ayda 440 baz puan yükseldi. Haziran ayı için yüklü ihalelerin tamamlanmasıyla birlikte 10 yıllık getiri sınırlı geriledikten sonra iki gündür yatay bir seyir izliyor.
Gösterge 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 16.83 valörde son işlemde ise yüzde 16.81 oldu. Gösterge iki yıllık tahvilde ise dün spot kapanış yüzde 19.46 seviyesinden gerçekleştirdi.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları, ABD'nin Çin ve diğer ülkelerle ticaret anlaşmazlıklarının şirket karlarını azaltmaya başladığı sinyalleriyle altı ayın en düşük seviyesine gerilerken, petrol fiyatları üretimin artırılmasının görüşüleceği OPEC toplantısı öncesinde dalgalı seyir izliyor.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.35 düşüşle Aralık başından bu yana en düşük seviyesini gördü.
Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.85 geriledi.
Dow Jones sanayi endeksi ard arda sekiz gündür gerilerken, S&P 500 endeksi sanayi ve madencilik hisselerinin gerilemesiyle yüzde 0.63 düşüş kaydetti.
ABD ve ticaret ortakları arasındaki gerilimin ekonomiye zarar verdiği sinyalleriyle, Philadelphia Fed endeksi dün bir buçuk yılın en düşük seviyesine geriledi.
Alman araba üreticisi Daimler'in , ABD'den Çin'e ihraç edilen otomobillere uygulanan gümrük vergilerinin Mercedes-Benz satışlarına zarar vereceğini söyleyerek, bilanço tahminlerini düşürmesiyle, ticaret geriliminin şirket bilançolarına etkisi hissedilir hale geldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ22 Haziran 2018 20:31

    SEÇİM BİTTİYOR GEÇİM BAŞLIYOR CHP OY VERİPTE ELİNDEKİNDEN OLURSAN ŞAŞIRMAM.PALAVRA BOL İNCE İŞİ ÖGREMİŞ ÜLKE YÖNETMEK KOLAY DEGİL DÜNYADA İTİBARDA LAZIM.

  • Ak22 Haziran 2018 18:24

    Pazartesi tmsn katmer tavan olur RTE

  • Cesur yurek22 Haziran 2018 18:15

    Degisim rüzgarınin olumlu etkisi hissediliyor.

  • mehmet yılmaz22 Haziran 2018 16:26

    inceye,pkkya,merale,ingiliz damat yeşil kominist temele,kemala kötü haber BORSANIN yükselişi, birer kilo soğan patates alıp doğru soroza marş marş.

  • ekonomist22 Haziran 2018 15:54

    NEYİN GEG GELINI YAPIYORLAR KIM KAZANIRSA KAZANSIN BUNDAN BETER DURUM BOŞUNA GAZ VERMEYIN KENDI ARANIZDA BIRBIRIBNIZI ALIN SATON KOLAY GELSIN BORSA BITIK BU NORCU ALTINDA KIRALI KALKAMAZ UGURLAR OLSUN

  • Sdk22 Haziran 2018 15:36

    Pazartesi dolar düşsün borsa artması için tekparti iktidarı olmalı yoksa vay halimize

  • Hakan22 Haziran 2018 11:23

    Saman Alevi gibi BIST

  • Okie Dokie22 Haziran 2018 11:03

    Allahtan geçen hafta hisseleri satıp dolara geçmiştim. Tüm parayı da evdeki çelik kasamda tutuyorum. Aklımı seveyim aklımı.

  • ergn22 Haziran 2018 15:42

    Okie bir psikopattır.Borsada kaybetmekten kafayı yemiş...Kaale almayın...

  • Bektaşi22 Haziran 2018 12:37

    Hani bütün paranı dolara çevirip sozde ülken israil göndermiştin bir dediğin diğerine uymuyor ne olduğun belli değil ama sahtekar olduğun kesin