E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul sert düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul sert düşüşle kapandı

Borsa İstanbul sert düşüşle kapandı
09 Nisan 2018 - 09:55 borsagundem.com

Güne primli başlayan Borsa İstanbul yüzde 1.38 oranında düşüşle 113 bin 156 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Piyasalarda karmaşa devam etti. İç piyasada merakla beklenen teşvik alacak olan şirketleri Ekonomi Bakanlığı açıkladı. 19 şirketin içinden sadece 2 tanesi halka açık. Buna olumsuz tepki gösteren Borsa İstanbul düşüşe geçti.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.60 oranında yükselişle 115 bin 425 puandan başladı.

Kazanımlarını kısa bir süre sonra kaybedip yatay seyre yönelen endeks, dolar ve eurodaki rekorun etkisiyle birlikte negatif tarafta seyre yöneldi.

BİST gün ortasına yüzde 0.12 oranında düşüşle 114 bin 605 puandan girdi.

Endekse gelen satışlar hız kazandı. Bankacılık endekinde kayıp yüzde 2.5'i aştı. 

Borsa İstanbul günü yüzde 1.38 oranında düşüşle 113 bin 156 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 112 bin 510 puan, en yüksek 115 bin 465 puan seviyesi görüldü.

İç piyasada ekonomi yönetimine ilişkin söylentiler, faizdeki yükseliş, enflasyonun yüksek gelmesi, siyasi gelişmeler ve jeopolitik riskler baskı unsuru olarak güncelliğini koruyor.

Suriye’de kimyasal silah kullanılması nedeniyle tepkiler artmaya başladı. ABD’nin Suriye’ye yönelik füze saldırısı gerçekleştirmesi bekleniyor. Buna Avrupa ülkelerinin de destek vereceği bekleniyor. Ayrıca ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşına ilişkin herhangi bir yumuşama olmaması da küresel piyasalarda satışları destekliyor.

Analistler destek olarak 113 bin 400 puan, direnç olarak ise 116 bin 500 puan seviyesi görüldü.

Bugün açıklanacak önemli veriler 09/04/2018

Günün önemli şirket haberleri 09/04/2018

DOLAR TEŞVİKLE YÜKSELİŞE GEÇTİ

Dolar/TL güne Cuma günü gördüğü tarihi zirvenin sınırlı altında başlarken, Ekonomi Bakanlığı teşvik alacak olan 19 şirketi duyurdu. 19 şirketin içinden sadece iki tanesi halka açık şirket olarak öne çıktı.

Bu gelişme ile birlikte dolar ve euroda yükseliş yaşandı. 

Güne 4.04 lira seviyesinden başlayan dolar saat 18:04 itibariyle 4.0609 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.0352 lira, en yüksek ise 4.0757 lira seviyesi görüldü. 06/04/2018 tarihinden bu yana dolar 4.0757 lira ile tarihi yüksek seviyesine ulaştı.

Euro ise 5.0012 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro 5.0127 lira ile tarihi rekorunu kırdı. Euro/dolar paritesi 1.2326 seviyesinde bulunuyor. Gram altın 174.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.43 seviyesinde bulunuyor.

Yurtdışında ise ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları ve Suriye'deki gelişmeler piyasalarda izlenirken, risk iştahının seyrinin gelişmekte olan ülke para birimlerinin hareketinde etkili olması bekleniyor.

GCM Menkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Dolar/TL'de 4 üzeri seviyeler normalleşti. Kur bu seviyelerde kaldıkça yukarı hareketler, ana hareketler olacaktır. Hafta içi siyasi gündem 
hareketli, ABD'de TÜFE ve FOMC tutanakları açıklanacak. Yurtiçinde ise cari açık var" dedi ve şöyle devam etti: "Dolar/TL'de aşağı gitmek eğilimi yok. ABD'de açıklanacak veriler önemli. Dolar/TL'de tarihi zirve olan 4.06'lar geçilirse, 4.10'lara hareketin önü açılabilir. Bu sabah sakin 
piyasalar, dolar tarafı stabil ama EM'lerdeki risk iştahı önemli. Risk iştahında rahatsızlık varsa iç dinamikleri zayıf olanlar yine negatif ayrışacaktır."

Bankacılar özellikle son iki haftalık süreçte iç siyasette faizlerin düşürülmesi için konuşulan paket, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomiden sorumlu yetkililere yönelik eleştirileri, eleştirilerin ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in istifa ettiği iddiası gibi unsurların TL üzerinde baskı yarattığını belirtiyordu.

Dışarıda küresel ticaret savaşı endişeleri, içeride ise makroekonomik, jeopolitik ve siyasi gelişmelerin baskıladığı TL küresel riskten kaçış eğilimlerinde benzer para birimlerinden daha çok satış baskısı altında kalabiliyor. Türkiye piyasalarına ilişkin makro endişeler yüksek büyümenin de tetiklediği yüksek enflasyon ve yüksek cari açığın bir araya gelmesinden kaynaklanıyor.

Asya borsaları ABD endeks vadeli işlemlerindeki yükselişin ivme kazanmasıyla birlikte yükseliş kaydederken, ABD Başkanı Donald Trump, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in yarın yapacağı 
konuşma öncesinde Twitter üzerinden Çin'in ticaret politikaları hakkındaki eleştirilerini sürdürdü. 
Analistler ABD'nin gümrük vergilerini artırmasının zorunlu görüş bildirim süreçleri nedeniyle Temmuz sonu veya Ağustos başını bulabileceğini ifade ederek, Çin ile ticaret politikası kaynaklı gerilimin bir süre daha devam edeceğini ifade ediyorlar.

İki büyük ülkenin uluslararası ticaret politikası düellosunda Çin Cumhurbaşkanı Xi'nin yarın yapacağı konuşma izlenecek.

Suriye tarafında ise yardım kuruluşları hükümet güçlerinin kuşatması altındaki Douma kentine kimyasal silah saldırısı düzenlendiğini ve onlarca kişinin öldüğünü açıklarken, Trump Pazar günü "Büyük bedel ödenecek" demişti.

Ticaret savaşları başta olmak üzere küresel riskten kaçış gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde satış baskısı yaratırken TL geçen hafta benzer para birimlerinden negatif ayrıştı.

Son dönemde sert yükseliş eğiliminde olan tahvil faizlerinde de geçen hafta başında gözlenen sakin seyrin ardından haftanın son iki gününde sert yükseliş yaşandı.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları ABD endeks vadeli işlemlerindeki yükselişin ivme kazanmasıyla birlikte yükseliş kaydederken, ABD Başkanı Donald Trump, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in yarın yapacağı konuşma öncesinde Twitter üzerinden Çin'in ticaret politikaları hakkındaki eleştirilerini sürdürdü.

ABD'nin Suriye'ye füze saldırısı düzenlediğine dair haberler piyasalarda kafa karışıklığına yol açarken varlık fiyatlamalarını pek etkilemedi. ABD Savunma Bakanlığı saldırı iddiasını yalanladı.

Yardım kuruluşları Suriye'de hükümet güçlerinin kuşatması altındaki Douma kentine kimyasal silah saldırısı düzenlendiğini ve onlarca kişinin öldüğünü açıklarken, Trump Pazar günü "Büyük bedel ödenecek" demişti.

Asyalı yatırımcılar ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi ve Suriye'deki gelişmelere rağmen S&P 500 vadeli işlemlerindeki yüzde 0.7'ye yaklaşan yükselişten cesaret buluyorlar.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.9 artıda seyrediyor. Trump'ın Perşembe günü Çin'den ithal 100 milyar dolar tutarındaki ürüne daha ek gümrük vergisi getirme tehdidinde bulunması, Çin'in ise "şiddetli misilleme" ile karşılık vermeye hazır olduğunu beyan etmesi ABD borsalarının geçen haftanın son işlem gününü yüzde 2'nin üzerinde kayıpla kapatmasına yol açtı.

Analistler ABD'nin gümrük vergilerini artırmasının zorunlu görüş bildirim süreçleri nedeniyle Temmuz sonu veya Ağustos başını bulabileceğini ifade ederek, Çin ile ticaret politikası kaynaklı gerilimin bir süre daha devam edeceğini ifade ediyorlar. İki büyük ülkenin uluslararası ticaret politikası düellosunda Çin Cumhurbaşkanı Xi'nin yarın yapacağı konuşma izlenecek.

Ayrıca ABD'de ilk çeyrek bilanço sezonu bu hafta büyük banka ve finans kuruluşlarıyla başlayacak. Uzmanlar ABD'de şirket kârlarının çeyreklik bazda yedi yılın en güçlü artışını kaydedeceğini tahmin ediyorlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (24)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • A10109 Nisan 2018 23:27

    Bu borsa 20000 e düşer

  • KILIÇ09 Nisan 2018 21:34

    YEŞİL YAPI PATRONU VURGUNA DOYMADIMI ALO SPK ORDAYSAN BİR ZAHMET SORSAN İYİ OLACAK BİR HAFTADA 100 DE KIRK HİSSE DÜŞTÜ AÇIKLAMA PATRON SATIŞIYMIŞ ÇIKARKEN HEMEN BÜRÜT TAKASA ALIYORSUNDA DÜŞERKEN GIK ÇIKMIYOR.

  • Murat Budaklı09 Nisan 2018 21:12

    Genelde böyle olur teşvik meşvik iyi şeyleri borsa ilk önce kötü fiatlar.İnsanlar derki Türkiyede iyi şeyler oluyor ama borsa düşüyor aynen böyle düşünür.Önüne gelen satmaya başlar hal böyle olunca fırsatçılar bunları toplar sonra borsa hızlı bir şekilde prim yapmaya başlar.Yarın istemem yan cebime koy misali alımlar başlar. (al-sat tavsiyesi değildir)

  • Sertab09 Nisan 2018 20:57

    Sizin açıklayacsğınız teşvik bu kadar olur.Dağ yine fare doğurdu.Belliydi böyle ahmakça bişey yapacağınız.Sayenizde ekonomi iyice rayından çıktı.Kep yandaşlara teşvik,büyük firmalar bile yok.Bi de matah bir şeymiş gibi gece gündüz çalıştık diyorlar.Bı neyin kafası ya!Bi şşniz de millete yarasın.Bırakın da biraz da fakir fukara sebeplensin.

  • Broker09 Nisan 2018 19:40

    AKP teşvik paketi yabancıların fırsatçılara hisse satmasını sağladı. Alavere dalavere kumarbazlar nöbete :)

  • Hasan Paşa 09 Nisan 2018 18:54

    Mal alamayanlar son durak ona göre.

  • Borsa Okulu Öğrencisi09 Nisan 2018 18:37

    Borsa da KY kalmaması ne kadar kötü. Borsanın trolleri boşuna nefes tüketiyorlar :)

  • Sener09 Nisan 2018 18:13

    Allah'tan vsuper teşvik Ereğli'nin var Mali yer 10.90 ben almadan bhergun %1 yapıyordu hergun _%2 yapıyor uz Allah'ın Adalet i vardir

  • 113 binci09 Nisan 2018 17:11

    oh oh endeks iyice çöktü.teşvik oldu böyle oldu.buda akp nin hediyesi oldu..demekki daa aşşalara gidecek gibi..var çok kötü bi durumda biz bilmiyoz..ne acaba..teşvik falanda fayda etmiyo..

  • RALLİCİ BAŞKAN09 Nisan 2018 16:54

    113 bin kırıldı korkuyu satın alacam

  • Alalal09 Nisan 2018 16:18

    Korkacak bişey yok toplar sakin olun

  • harabistanlı09 Nisan 2018 16:18

    nasıl becerdiler teşvik sonrası çöküşü.buda iş aslında beceri..dünya tarihine geçti akp ..açıkladıkları teşvik stabil duran piyasaları çökertti..hayret .*

  • FAİZE GEÇEN ADAM09 Nisan 2018 15:29

    satanları geri çekmek onların en güzel yaptığı oyundur. çok ver az kaldır malı ver gümlet

  • yoldaş09 Nisan 2018 15:05

    piyasa yükselişe inanmadığından kendini bıraktı. bin iki bin daha düşer

  • yasin09 Nisan 2018 14:59

    canını seven kaçsın görünümündeyiz

  • ALİ09 Nisan 2018 14:37

    OOO VERDİLER COŞKUYU MAYIS ÖNCESİ BORSADAN KAÇIŞ BAŞLADI.

  • pala remzi09 Nisan 2018 14:20

    teşvik iyi oldu.ilk kez bir teşvik borsayı çökertip dövizi uçurdu.demekki bu seferki teşvik farklı teşvikmi,ş biz anlayamamışız...çöküşe devammmm

  • rufai09 Nisan 2018 14:06

    113 bin desteği kırılacak gibi

  • düşücü09 Nisan 2018 14:04

    115 bin teyitli geçilemedi satışlar hızlanacaktır.

  • demirkan 09 Nisan 2018 13:52

    Borsanın kafası manyaklaştı. yapay zekâ oldu.

  • emlakçı09 Nisan 2018 13:33

    ben bunlara güvenmediğimde 3,96 dan dolar almıştım. haklı çıktığım için sevinsem mi üzülsem mi bilemiyorum. ülke nereye gidiyor.

  • PALA09 Nisan 2018 13:03

    ohh cuma günü shortlamıştım sabah yüksel açılınca tedirgin olmuştum sonuçta yön aşağı.

  • Okie Dokie09 Nisan 2018 11:14

    Yılan gibi. Yatay yatay gidiyor.

  • eko09 Nisan 2018 10:16

    Bu borsa tam manyak ekonomi kafayı yedi dllah sonunu iyi getire