E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsa İstanbul yüzde 1 yükseliş olabilir---

Borsa İstanbul yüzde 1 yükseliş olabilir

Borsa İstanbul yüzde 1 yükseliş olabilir
07 Ekim 2015 - 09:39 borsagundem.com

Fed'in faiz artırımını ertelemesi ihtimali ve dolardaki düşüş Borsa İstanbul'a pozitif yansıyabilir

Tamam mı, devam mı?

Güçsüz Eylül ayı istihdam verileri sonrası Fed’in faiz artırımının ötelenmesi ile birlikte risk seven varlıklardaki yükseliş devam ediyor.  1 Ekim  - 7 Ekim arası  Borsa İstanbul dolar bazında %5,9 değer kazandı.  Söz konusu artışın yaklaşık %2,3’ü Türk lirasının dolara karşı değer kazanmasından kaynaklandı.   
Yurtiçindeki haber akışında ANDY-AR şirketinin yaptığı kamuoyu anketi ve eski başbakan yardımcısı Babacan’ın yaptığı açıklamalar manşetlerde öne çıkıyor.  Anket sonuçlarına göre AK Parti ve CHP’nin oylarında artış görülüyor. Ak Parti’nin oyu %40,9’dan %42,6’ya, CHP’nin oyları %25’ten %27,1’e yükseliyor. Anket sonuçlarına göre bugün seçim olsa Ak Parti 265-268 vekil ile Haziran sonuçlarına göre önemli bir kazanım elde ediyor ancak mutlak çoğunluğu sağlayamıyor.  
Babacan yaptığı açıklamalarda Ak Parti’nin seçim vaatleri arasında yer alan 1.300 TL asgari ücretin kamu bütçesi üzerindeki maliyetinin GSYIH’nın %1’ini aşmayacağını ve kabul edilebilirdüzeyde olduğunu vurguluyor.  Babacan’ın verdiği rakamların doğruluğu konusunda şüphemiz yok. Ancak asgari ücrette verimlilik artışıyla desteklenmeyen bir yükselişin istihdam kaybı ve / veya kayıt dışı istihdamda artış ile sonuçlanacağı unutulmamalı.  
Doların değer kaybetmesi Fed’in faiz artırımlarının ötelendiği küresel konjonktür genelde gelişmekte olan ülke varlıkları özelde Türkiye piyasaları için olumlu bir ortam yaratıyor. Dünya borsalarındaki değer kazancına paralel Borsa İstanbul’un bu sabah %1  civarında yükselmesini bekliyoruz. Küresel risk iştahındaki düzelme devam ederse Borsa İstanbul 80.000 seviyesindeki direncini zorlayabilir. 
Ancak piyasaların kırılgan bir zemin üzerinde yükseldiğini hatırlatalım. Küresel kriz sonrasında dünya ekonomisini ABD ve Çin’in ana motorlarını oluşturduğu bir  uçağa benzetiyoruz.  Çin ve ABD ekonomisinden eşanlı olarak gelen yavaşlama sinyalleri bir süre sonra küresel risk iştahını bozarak Türkiye gibi kırılgan gelişmekte olan piyasalardaki satış baskısının artmasına neden olabilir.   

Serhat Gürleyen - İş Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)