E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBOJ piyasa beklentisini karşılamadı---

BOJ piyasa beklentisini karşılamadı

BOJ piyasa beklentisini karşılamadı
29 Temmuz 2016 - 09:47 borsagundem.com

Sabah saatlerinde sonuçlanan Japonya Merkez Bankası toplantısından çıkan kararlar piyasa beklentisini karşılamadı

Cuma gününe Asya tarafından gelen haberlerle hareketli başladık. Sabah saatlerinde sonuçlanan Japonya Merkez Bankası toplantısından çıkan kararlar piyasa beklentisini karşılamadı. Banka faiz kararını -0.10% da sabit bıraktı ve parasal taban 80 trilyon yende sabit kaldı. Faiz de ve teşvik programında değişiklik gerçekleştirmeyerek piyasayı şaşırtan BoJ, farklı programlarda yaptığı birkaç değişiklikle hala devam ettiğini göstermeye çalışıyor. ETF alımlarının 6 trilyon yen’e yükseltirken, ihtiyaç duyulduğu noktada daha fazlasının da yapılabileceği dile getirildi. 7’ye 2 oyla alınan bu kararda amaç tüketici algısı artırmak, iş dünyasında zedelenen güveni yeniden kazanmak ve küresel oynaklıktan Japonya ekonomisinin en az etkilenmesini sağlamak olarak gösteriliyor. Japonya menşeili şirketlerde iç talebi artırarak canlandırma yaratmak amacıyla Dolar cinsinden borç programı 24 milyar dolara yükseltildi. Banka 2016 yılı enflasyon ve büyüme tahmininde aşağı yönlü revizyona gitti. Eylül ayını işaret eden Kuroda o zamana kadar piyasayı izleyeceğini ve gelişmeleri yakından takip edeceğini belirtti. Bu açıklama piyasa beklentisi dahilinde BOJ’un da FED’in eylül ayı hamlesine imkanlar dahilinde baktığı fikrini akıllara getiriyor. Aynı zamanda gelen ekonomik verilerde piyasayı oldukça etkileyen diğer unsurlar oldu. %3.2 beklenen Haziran ayı işsizlik oranı %3.1 olarak açıklandı. Perakende satışlar verisi ise yıllık bazda -1.2% beklenirken, -1.4% ile beklentilerin altında kaldı.



USDJPY
Dün sona eren FOMC toplantısının ardından BOJ kanadından da sakin açıklamaların geldiği görüldü. BOJ, faiz oranlarında ve parasal taban uygulamasında değişikliğe gitmedi. Şimdi gözlerin 2 Ağustosta Japonya hükümetinin deflasyondan kurtulmak ve ekonomiyi canlandırmak için Ekonomik Teşvik Paketini onaylayıp onaylamayacağında olacak. USDJPY paritesine teknik açıdan baktığımızda ise sabaha karşı gelen haberlerin ve açıklamaların ardından 103 seviyesinin altına sarktığını görüyoruz. Yen üstündeki pozitif baskının ise beklentiler halinde olan genişleme hamlelerinin piyasa için yeterli olmaması olarak düşünülebilir. 103 desteğinin altında önemli kapanışların gelmemesi yatırımcılar üzerinde toparlanma algısı yaratabilir ve önemli direnç seviyeleri olan 104 ve 104,70 seviyelerinin test edilmesini sağlayabilir. Diğer taraftan satış baskısının devam etmesi durumunda 103,40, 103 ve 102,60 seviyeleri karşılaşacağımız destekler olacaktır.



ALTIN
Japonya Merkez Bankası bu sabah gerçekleştirdiği para politikası duyurusunda piyasaların beklentisinin aksine tahvil alımını 80 trilyon yen ve merkez bankası mevduat faizini de -10% seviyesinde sabit tuttu. Kurul, ETF alımlarını ise 6 trilyon yene ( 58 milyar dolar) ve ABD Doları borç verme programını ikiye katlayarak 24 milyar dolara çıkardı. BOJ’un sınırlı genişleme adımı sonrasında altın 40% yükseliş gösterdi. Veri ardından 1343.62 seviyesine kadar yükselen Altın, bu seviyede tutunamayarak tekrar 1330’lu seviyelere doğru geriledi. Şu sıralarda 1333 seviyesinden fiyatlanan Altın için saat 09:30’da BOJ Basın Konferansı’nı ve 15:30’da ABD GSYİH verilerini takip ediyor olacağız. 4 saatlik grafikteki dikdörtgen hareketine devam eden Altın 1331.01 desteğini kırması durumunda 1323.48 ve 1313.18 test etmek isteyebileceği seviyeler olarak baz alınabilir. Altın’ın tekrar yukarı yönlü bir harekette bulunması durumunda ise 1342.13, 1351.42 direnç seviyeleri olarak belirlenebilir.



EURUSD
Avrupa kanadında fiyatlanmalarda ekonomik veriler yakından takip edilirken, gerek ABD gerekse de Asya kanadında merkez bankalarının atacakları hamleler merakla bekleniyordu. Dün FED’in sakin kalıp pas geçmesinin ardından sabaha karşı BOJ’un da aynı hamleyi yaptığı söylenebilir. Sonuç olarak ek teşvik planlarında bazı genişlemeler yapılmış olsa da, piyasa beklentisi dahilinde olan faiz indirimi ya da parasal taban uygulamasında değişikliğe gidilmedi. FED kararı ardından kendini 1,10 seviyesinin üstüne atan EURUSD paritesi için yatay seyrin devam ettiği görülmektedir. Haftalık ortalama göstergesine bakıldığında 1.1020 seviyesinde olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Önemli destek seviyeleri olarak karşımıza çıkan 1,1055, 1,1040 ve 1,1015 seviyelerine dikkat etmekte fayda var. Yukarı yönlü hareketlerin devamında ise 1,11, 1,1110 ve 1,1150 direnç seviyeleri yakından takip edilmelidir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)