E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBİST-100 endeksi direnç seviyelerinde---

BİST-100 endeksi direnç seviyelerinde

BİST-100 endeksi direnç seviyelerinde
18 Ocak 2017 - 09:35 borsagundem.com

Ocak ayı başından bu yana Borsa İstanbul'da yabancı payı yüzde 0,24 artarak 63,93 seviyesine yükseldi

Swap.. Ve Dolar.. Ve Sterlin.. Ve de BIST100..
Avrupa borsalarının yatay negatif izlediği günde BISt100 %0,80 artışla 82.362 seviyesinden kapattı. Asya piyasaları ise pozitif kapanışlar gerçekleştirdi.
TCMB, haftanın ikinci işlem gününde de repo ihalesi açmadı. Üst üste dördüncü işlem gününde de 1 haftalık repo ihalesi açmayan TCMB, yılbaşına göre faizleri 0,76 puan yükseltmiş oldu; an itibariyle ağırlıklı ortalama fonlama faizi %9,04 oldu. TCMB, faiz artırmadı ama yükseltti.* Bugün yapılacağını ifade ettiğimiz Hazine ihalesinde piyasaya 844,9 milyon TL borçlanıldı. Basit faizin %10,92 ve bileşik faizin %10,98 olduğunu hatırlatalım.
TCMB'nin dün yapmış olduğu duyuruda; Türk Lirası ve döviz likiditesi yönetimindeki esnekliğin ve araç çeşitliliğinin artırılması amacıyla TL Depoları Karşılığı Döviz Depoları piyasasının açılmasına karar verildiği açıklandı.
Bu piyasada, ihale yöntemi ile gerçekleştirilecek TCMB taraflı işlemlere ilişkin ayrıntılar veri dağıtım sistemleri aracılığıyla ilan edilecek.
Geçtiğimiz gün yer alan haberlerde ise, TCMB'nin döviz swapı yoluyla TL'yi destekleyecek çalışmalarda bulunduğu söylendi. Bu haber dahi Doların 3,76 düzeylerine geri çekilmesine neden oldu. Bu yöntemde TCMB, piyasaya daha sonra geri almak kaydıyla Dolar vermiş olacak.
Söz konusu swap işlemlerinde TCMB, Türk bankalarına döviz swap işlemlerinde karşı taraf olmayı taahhüt edecek. TCMB üzerinden gerçekleşecek işlemeler ile TL likiditesi sıkılaştırma hamleleri desteklenmiş olacak. Bu yöntemde en büyük avantaj ise TCMB rezervlerine dokunmak zorunda kalmayacak.
Sert Brexit söylemleri sonrası İngiltere Başbakanı Theresa May'ın açıklamalarıyla Sterlin değer kazanırken, açıklamadan öne çıkan başlıklar;

  * Ortak pazarda kalmak istemiyoruz. Ortak pazarı içeren bir serbest ticaret anlaşmasına geçileceğini,
  * AB ile Birleşik Krallık arasında olumlu ve yapıcı bir ortaklık oluşturmak istediklerini,
  * AB üyesi İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti arasındaki sorunları çözmeye çalışacaklaarını,
  * Göçmenler konusunda kontrollü şekilde devam edileceğini nitelikli olanların ülkeye alınacağını,
  * Birleşik Krallık'ta yaşayan AB vatandaşları ve AB'de yaşayan Britanyalıların haklarının korunacağını açıkladı.

Geçtiğimiz gün açıklanan Almanya ve Avrupa ZEW ekonomik hissiyatı beklentilerin altında kalsa da bir önceki ayın üzerinde gerçekleşerek, sırasıyla 16,6 ve 23,2 olarak açıklandı. Gelecek 6 aylık beklentilere dayalı olan endeksteki yükseliş, Avrupa ülkelerinin ılımlı toparlanmasının devam etmesinden kaynaklanıyor.
Avrupa Parlamentosu yeni Başkanının Hristiyan demokratların adayı Antonio Tajani'nin olduğunu hatırlatalım. Tajani ilk konuşmasında ise, AB için birlik çağrısı yaptı, ayrıca yakınlık ve diyalog mesajları verdi.
Günün ajandasına baktığımızda önemli bir veri akışı olmazken, iç siyasi gündem yakın takibimizde olacaktır. Yurt dışındaki yoğun veri akışına bakacak olursak;

  * 10.00'da Almanya Aralık ayı TÜFE (Yıllık bazda beklenti %1,7),
  * 12.30'da Brexxit sürecinde zor bir dönem yaşayan İngiltere'de Kasım ayı işsizlik oranı(beklenti: %4,8),
  * 13.00'da Avrupa Aralık ayı TÜFE (Yıllık bazda beklenti %1,1),
  * 14.00'da OPEC aylık raporu,
  * 16.30'da ABD Aralık ayı TÜFE (Yıllık bazda beklenti %2,1),
  * 17.00'da başlayacak olan Dallas Fed Başkanı Kaplan Konuşması (oy hakkı bulunuyor),
  * 17.15'te yine ABD'de açıklanacak olan Aralık ayı sanayi üretimi (Aylık bazda beklenti: %0,6),
  * 19.00'da başlayan Minneapolis Fed Başkanı Kashkari konuşması,
  * ve son olarak 23.00'da Fed Başkanı Janet Yellen konuşması takip edeceğimiz başlıca verilerdir.

Güne dolar endeksinde 100.640, Dolar/TL'de 3,77, ham petrolde 52,70 Dolar ve altında 1212 Dolar/ons seviyelerinden başlıyoruz.

Bugün 12.00'da, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP lideri Devlet Bahçeli'nin görüşeceğini hatırlatalım.
Petrol fiyatları pozitif seyrine devam ederken, gün içerisinde OPEC aylık raporu ile birlikte dalgalanmalar gösterebilir.

Brexit tedirginliğiyle güveenli liman olan altın, İngiltere Başbakanı May'in açıklamaları sonrasında geriledi ve bugün de bu seyri devam edebilir.
Bu sabah itibariyle atında 1212 Dolar/ons olurken, gram altın 147,40 TL ve dolar endeksindeki gerileme devam ediyor. Bu sabah itibariyle dolar endeksi 100,62 olurken, Sterlin günün kazananı olmaya aday..
Öte yandan içeride repo faizlerinin bu sabah itibariyle %9,42 seviyesinden güne başladığını hatırlatalım. En yüksek %9,70 seviyesini gören reporda olacak hareketler gün boyu takibimizde olacaktır.
Dolar/TL'nin 3,78 seviyesinde başlayacağımız bugünde BIST100 endeksinin 82.300'ler seviyesinde kapanış yaptığını hatırlatalım. Kritik bir direnç noktasında kapanan endekste olası kar realizasyonlarına dikkat..
Diğer yandan Ocak ayı başından bu yana Borsa İstanbul'da yabancı payının %0,24 artarak 63,93 seviyesine yükseldiğini de not düşelim.

A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)