E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriBank Asya'da insider trading mi yapıldı?---

Bank Asya'da insider trading mi yapıldı?

Bank Asya'da insider trading mi yapıldı?
18 Şubat 2015 - 08:03 borsagundem.com

Bank Asya hisseleri için ortaya yeni iddialar atıldı

17 Aralık ve 25 Aralık darbe girişimlerinin ardından zora giren Bank Asya 2014 yılının tamamına ait zarar rakamını vergi dairesine bildirdi. Akşam'ın haberine göre, banka, 2014 yılında 875 milyon 728 bin lira zarar etti. Bank Asya, üçüncü çeyrek dönemde de vergi dairesine 249 milyon TL zarar bildirmiş, SPK onaylı bilançoda zarar 301 milyon liraya yükselmişti. Dolayısıyla Bank Asya’nın SPK onaylı bilançosundaki zararın 900 milyon lirayı aşacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar, bu zarar rakamının bankanın mali yapısındaki büyük bozulmayı net bir şekilde ortaya koyduğuna vurgu yapıyorlar. Söz konusu zararın, bir banka açısından ‘rekor’ olduğu belirtilirken bu noktada bankanın ödenmiş sermayesine dikkat çekiliyor. Bank Asya’nın dokuz aylık bilançosuna göre ödenmiş sermayesi 900 milyon lira. Bankanın sermayesi kadar zarar açıklamasının kabul edilebilir bir şey olmadığını söyleyen uzmanlara göre; Yine dokuz aylık bilançoda görülen 2.1 milyar liralık batık kredilerin de dokuz aylık bilançoda yakından takip edilmesi gerekiyor. 

SERMAYEYİ SIFIRLAMIŞ! 

Daha önce Akşam’ın gündeme getirdiği ve banka bilançosunun analiz edildiği haberde 2.1 milyar liralık batık krediye karşılık bankanın 2.2 milyarlık özkaynağına dikkat çekilmiş ve “Bank Asya sermayeyi sıfırlamış” vurgusu yapılmıştı.

Yatırımcıyı arkadan vurdu!

16 Şubat’ta Bank Asya hisselerinde ‘ilginç bir şekilde’ Asya Yatırım’ın hisse satışları görüldü. Günün tamamında hissedeki satışların yüzde 77’si Asya Yatırım üzerinden yapıldı. Kurum, toplamda 621 bin 162 lot hisse satışı gerçekleştirdi. Bu satışların ardından Bank Asya hisseleri günü yüzde 7 kayıpla tamamladı.

SPK harekete geçsin

Bu sert satışın; 875 milyon liralık rekor zararın vergi dairesine bildirimden ‘bir gün önce’ olması dikkat çekti. Bunun açık bir ‘insider trading’ yani ‘içeriden bilgi sızma’ suçu olduğunu söyleyen uzmanlar, “Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) acilen Asya Yatırım üzerinden gerçekleşen bu işlemleri incelemeli. Burada ciddi anlamda bir insider şüphesi var” dediler.

Cevap bekleyen soru: Batık nasıl büyüyor?

Batık kredilerdeki yükselişe vergi öncesi zarar rakamı (875 milyon 728 bin TL) ve ödenmiş sermaye (900 bin TL) eklendiğinde bankanın geçmişte nasıl yönetildiği, sermayenin kimlere peşkeş çekildiği ve batık krediler gibi soruların daha bir önem kazandığı görülüyor. Bu noktada uzmanların dikkat çektiği konu şu; “Uzun süredir doğru dürüst kredi bile kullandıramayan bankanın batık kredileri nasıl oluyor da günden güne büyüyor?” 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • the broker18 Şubat 2015 11:48

    17 aralık operasyonunuda haber alarak. inside trading in buyuğu koza grubunda. 17 aralık operasyonundan baylar önce başlayarak ve 17 aralığa kadar olan hisse fiat hareketleri bu durumu çok açık ortaya sergiiliyor

  • boynunun borcu18 Şubat 2015 08:55

    Bunlarin tamaminin incelenmesi hukuksuzluk yapanlarin bulunup cezalandirilmasi ve kucuk yatirimcinin korunmasi yetkililerin boynunun borcudur.

  • Fahri Kaplan18 Şubat 2015 08:24

    Madem oyle BDDK ne is yapiyormus? İs yapmiyorsa da diger bankalari dusunursek vay halimize...

  • Haber18 Şubat 2015 08:12

    Aylar önce en üst düzeyde kürsülerden yapılan açıklamalar neydi ?