E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAvrupa'da ücret riski zayıf---

Avrupa'da ücret riski zayıf

Avrupa'da ücret riski zayıf
23 Ekim 2017 - 00:41 borsagundem.com

Avrupa Merkez Bankası yetkilileri ücret artışlarını gevşek para politikalarında geri adım kararı alma süreçleri açısından bir öncü gösterge olarak yakından takip ediyor.

Avrupa Merkez Bankası yetkilileri ücret artışlarını gevşek para politikalarında geri adım kararı alma süreçleri açısından bir öncü gösterge olarak yakından takip ediyor. Bu gevşek para politikaları bölgesel ekonomileri güçlendirmiş olsa da ekonominin tam sağlık dönemine gireceğine yönelik beklentiler gerçekleşecek gibi durmuyor.


Geçtiğimiz ay ECB ekonomistleri 2017 için bölgesel ücret artışı beklentilerini yüzde 1.7'den yüzde 1.5 seviyesine düşürdüler. 2016 yılında ise bu artış yüzde 1.2 seviyesinde gerçekleşmişti. Almanya bu konuda güçlü artışlar yaşıyor olsa da komşuları önemli ölçüde gerisinde kalıyor. Bu komşular arasında ücret artışlarının yüzde 1'in altında kaldığı İspanya ve İtalya'da yer alıyor.

Gizli ekonomik uyuşukluk ve uzun vadeli eğilimler önümüzdeki aylar AB'nin genelinde ücret atışlarının önüne taş koyabilir.


Çalışanlar ücretler açısından düşük maliyetli ekonomiler ve çalışan insanlarını yerini robotların almasına yol açan inovasynların rekabetinin baskısını ağır hissediyor. Bu gelişmeler hem Avrupa'da hem de ABD'de ücretlerin aşağı yönlü bir baskı ile karşılaşmasına neden oluyor. Bu gelişme ise sendikaların daha yüksek ücretler yerine daha esnek çalışma saatleri ve daha sağlam bir iş güvenliği talep etmelerini getiriyor.

Almanya'da bu aşamada işsizlik toplam iş gücünün yüzde 3.6'sı ile oldukça düşük bir seviyede gerçekleşiyor. Almanya'da ücretler yılın ikinci çeyreğinde bri önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.9 oranında artış gösterdi. Bu oran yüksek görünse de 1980'ler ve 1990'larda görülen yüzde 3.5'lik artışların altında kalmaya devam ediyor.

Resmi veriler gösteriyor ki Euro Bölgesinde oluşan yeni istihdamların büyük bölümü yarı zamanlı işlerde gerçekleşiyor ve insanları çalışmak istedikleri saatlerden daha az sürelerde çalışmaya zorluyor. Bu pazarlık gücü noksanlığı nedeniyle sadece Almanya'd 5.4 milyon insan halen tam zamanlı bir iş ya da daha fazla çalışma saati talep ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)