E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriAltınyağ 20 milyon dolar yatırım yaptı, küresel üretici oldu---

Altınyağ 20 milyon dolar yatırım yaptı, küresel üretici oldu

Altınyağ 20 milyon dolar yatırım yaptı, küresel üretici oldu
06 Ekim 2017 - 13:36 borsagundem.com

İzmir'in köklü sanayi kuruluşlarından birisi olan Altınyağ’ı 2012 yılında satın alan Artı Yatırım Holding fabrikaya 20 milyon dolar yatırım yaparak hamyağ üretiminde küresel oyuncu oldu.

İzmir'in köklü sanayi kuruluşlarından  birisi olan Altınyağ 1962 yılında kuruldu. Uzun yıllar bitkisel yağ üretimi yapan Altınyağ, kuruluşunun 50’inci yılında Artı Yatrım Holding’in çatısı altına girdi. Artı Yatırım Holding, üretim tesisini yenileme çalışmalarına 20 milyon dolar kaynak ayırdı. Altınyağ, yapılan yatırımlarla  bir yandan üretim kalitesini yükseltirken, bir yanda da üretim kapasitesini arttırdı. Eski tesisini tümüyle yenileyen Altınyağ, ek olarak 400 ton/gün kapasiteli yeni bir yağlı tohum işleme/ham yağ ve küspe üretim tesisi oluşturdu. Şirket bu arada son tüketiciye yönelik ambalajlı yağ üretimini durdurarak hamyağ üretimine odaklandı. Altınyağ bu kararı ile küresel yağ pazarının bir oyuncusu oldu ve üretim yaparak ülkeye döviz girdisi sağlayan bir kuruluşa dönüştü. Altınyağ son olarak, Avrupa'nın en büyük yağlı tohum kırımı ve tarımsal emtia ticaret şirketi  Lüksemburg merkezli Sodrugestvo Group S.A' nın Türkiye iştiraki ile 2017 yılı Haziran ayında 2 yıl süreli  16 milyon ABD doları tutarında (1 milyon ABD Doları artı opsiyonlu) Yağlı Tohum Fason İşleme Sözleşmesi imzaladı.

Altınyağ Genel Müdür Yardımcısı Şerif Yaltırık, üretim kapasitesi sınırlı, teknolojisi eski bir şirketten küresel bir üretici, bölgesel bir oyuncu yaratmanın yolculuğunu şöyle anlattı:

STRATEJİK KARAR

“Altınyağ Ege Bölgesi’nde ambalajlı yağ üretimi markası olarak tanınıyordu. Çiğli’de bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapıyordu. Limana yakınlığı, organize sanayi bölgesinde bulunması, Ege’de tanınan bir marka olması ve üretim deneyimi ile dikkat çekiyordu. Artı Yatrım Holding  2012 yılında tesisi satın aldığında stratejik bir kararla farkı sektörlerin kullanacağı sanayi yağları  ile küspe üretimine yoğunlaşmaya karar verildi. Bu karar doğrultusunda 4 yılda 20 milyon dolar yatırım yapılarak fabrika tamamen yenilendi ve yapılan yenilemelere ek olarak 400 ton/gün kapasiteli yeni bir yağlı tohum işleme/ham yağ ve küspe üretim tesisi oluşturuldu.”

İLERİ TEKNOLOJİ

Altınyağ’ın aldığı stratejik kararın ve yaptığı yenileme yatırımlarının meyvesini kısa zamanda toplamaya başladığını belirten Yaltırık şöyle devam etti:

“Yaptığımız yatırım ile üretim teknolojimizi ve sürecimizi hızla yeniledik, üretim ve depolama kapasitemizi neredeyse 3 katına çıkarttık. Çok gelişmiş, örnek bir  laboratuvar oluşturduk. Gelişmiş laboratuvarımızın sayesinde üretim sürecinin her aşamasında kaliteyi çok hızlı denetleme olanağı bulduk. Böylece kalitemiz ve üretim hızımız arttı. Bu sayede uluslararası şirketlerle çalışmaya ve büyük şirketlerin dikkatini çekmeye başladık. Boşaltma, depolama, üretim ve yükleme kapasitemiz ile hızımızın artması, kalitemizin her zaman yüksek olması uluslararası piyasada duyuldu ve Altınyağ’a olan güven yükseldi.

DEV KURULUŞ İLE İMZA

 Altınyağ’a  yapılan yatırımın yanı sıra yönetim ve çalışan yapısının da değiştirildiğini, kendi alanlarında başarılı kişilerin Altınyağ’da göreve getirildiğini ve donanımın yanısıra yönetim anlayışının da değiştirildiğini vurgulayan Yaltırık, hayata geçirilen çok yönlü değişim ile üretim ve enerji maliyetlerinin nispi olarak  düşürüldüğünü  ve çevreye daha az etki eden bir tesis oluşturulduğunu söyledi.

Altınyağ’ın, Avrupa'nın en büyük yağlı tohum kırımı ve tarımsal emtia ticaret şirketi  Lüksemburg merkezli Sodrugestvo Group S.A' nın Türkiye iştiraki ile 2015 yılında 4 milyon  dolarlık bir anlaşma imzaladığını hatırlatan Yaltırık, “Bu anlaşma ile kapasite ve kalitemiz uluslararası dev bir şirket tarafından onaylanmış oldu” dedi.

Sodrugestvo’nun Altınyağ ile 2015 yılından itibaren yaptığı çalışmadan memnun olduğunu ve geçtiğimiz Haziran ayında Altınyağ ile 2 yıl süreli  16 milyon ABD doları tutarında (1 milyon ABD Doları artı opsiyonlu) Yağlı Tohum Fason İşleme Sözleşmesi imzaladığını belirten Yaltırık,”Altınyağ, Sodrugestvo ile yapılan yeni anlaşma ile yağlı tohum işleme alanında bölgesel bir oyuncu olduğunu kanıtlamıştır” dedi.

Anlaşmanın ardından Sodrugestvo LLC Yönetim Kurulu Başkanı  Alexandre Luchenko, şirket  CFO’su Casper Jhansen ve  Sodrugestvo Sodrugestvo Türkiye  Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu üyesi  Ersin Esen Altınyağ fabrikasını ziyaret ederek bilgi aldı.

YENİ BİR ALAN YARATTIK 

Altınyağ’ın başarı hikayesinin yatırımcılar  açısından örnek alınacak yanları bulunduğunu vurgulayan Yaltırık, iç piyasaya yönelik eski teknoloji ile üretim yapan bir şirketten uluslararası dev şirketler için üretim yapan  bir üretim tesisine geçiş yapıldığını söyledi.

Yaltırık, Türkiye’nin farklı kıtaların arasında köprü niteliği taşıyan konumu, gelişmiş ulaşım ve iletişim altyapısı ve yetişmiş insan kaynağı ile uluslararası piyasalara yönelik üretim yapacak çok sayıda şirkete sahip olabileceğini ve bu şekilde hem döviz girdisi hem de istihdam yaratılacağını ifade etti.

YENİ ORTAK PROJELER

Şerif Yaltırık, Sodrugestvo’nun, “Tarladan son kullanıcıya kadar, tedarik zincirinin her halkasında var olma stratejisine paralel olarak Lüksemburg merkezli şirketle yeni ortak projeler üzerinde çalışıldığını, Altınyağ’ın  2 ayrı hat üzerinde aynı anda 2 ayrı yağlı tohum işleme imkanı veren günlük toplam  800 tona ulaşabilen  kırma kapasitesi ile ortak projeleri hayata geçirecek niteliklere sahip olduğunu belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)