E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizAlternatif piyasalarda neler bekleniyor---

Alternatif piyasalarda neler bekleniyor

Alternatif piyasalarda neler bekleniyor
25 Ağustos 2016 - 08:41 borsagundem.com

Işık FX, piyasa,emtia ve döviz cephesindeki gelişmeleri yorumluyor

Yurtdışı sakin seyrediyor diyoruz ve MB'ları bekle-gör politikalarında devam ediyor ancak içeride yaşanan olaylar dur durak bilmiyor. Sabah saatlerinde başlayan ''Cerablus'' operasyonu sonrasında kurda yeniden yukarı yönlü hareketler yaşandı. 15 Temmuz itibariyle içeride normalleşen süreç, FED etkisinden öte, yaşanan gelişmeler ile birlikte yol bulma çabasında.

Cerablus'da neler oluyor ?
Cerablus bölgesi Türkiye-Suriye sınırında önemli ve stratejik bir noktadır ve sınıra en yakın bölgeler arasındadır. Burada IŞİD terör örgütünün yerleştiğini ve Türkiye sınırında önemli bir yerleşim alanı olduğunu görmekteyiz. Bu durum başlı başına bir sınır tehdidi olarak düşünülebilir. Ayrıca bölge geneli alınan kaynaklara göre PKK ve PKK'nın yan kolları PYD ve YPG ile, IŞİD ile bir koridor kurulması hem ciddi anlamda daha büyük riskleri ortaya çıkarabilir hem de sınır bölgesindeki sivil halkı tehdit altında bırakabilir. Bu nedenle TSK'nın bu bölgede sabah saatlerinde başlayan hava saldırılarına eş olarak karadan da operasyonlar hızlı bir şekilde devam etmektedir.

Bu durumda oluşan jeopolitik risklerin etkisi TL tarafında bir miktar zayıflama yaratmaktadır. Önemli bir risk primi ölçütü olarak görülen 5 yıllık CDS'ler çok yüksek bir hareket yaşamasa da, 245 puana kadar hafif bir sıçrama gösterdi. Borsa'da kayıplar ise daha şiddetli oldu diyebiliriz. Bankacılık endeksinde yaklaşık yüzde 3'lük kayıp var. BİST 100 günü 1200 ekside kapatırken, BİST 30 kayıp 1500 puandı.

ABD'de 2. el konut satışları bekleneni veremedi
ABD tarafında ise, gündem sakindi ancak 2. el konut satışlarında görülen yüzde 3'lük gerileme önemli sayılabilir. Ancak geçtiğimiz günde karşımıza çıkan yeni konut satışlarındaki yüksek seyir canlılığı görebilmek adına daha gerçekçi bir veri olarak düşünülebilir. Ayrıca dolar tarafında volatilitenin FED beklentileriyle birlikte son 1 ayın en yüksek seviyesine çıktığını görüyoruz. Bu hafta Yellen'ın sempozyumda yapacağı açıklamalar piyasayı oldukça hareketlendireceğe benziyor. Piyasalar

Yellen'dan şahin tonda bir vurgu bekliyor.
Petrol tarafında da oldukça hareketli fiyatlamalar olmakta. Petrol fiyatlarına istikrar kazandırabilmek adına ılımlı bir çabanın OPEC'in çoğu üyesi tarafından istendiği biliniyor. Ancak İran'ın burada önemli bir risk unsuru olduğu ortada. Ambargolar kaldırıldıktan sonra pazar payını koruyabilmek adına çabalarını sürdüren İran'ın arzı istediği seviyede belirlemek adına çabaları sürüyor. Bu nedenle arzın yaptırımlar öncesi seviyede dondurulması gibi bir durum İran'ın karşı çıktığı unsurlar arasında. Ayrıca Nijerya'da petrol üretimi azaltan saldırılar sonrası yetkililerin bu olayları bitirebilmek adına çabaları sürüyor. Geçtiğimiz günde de İran'ın bu toplantılara katılabileceğine dair olumlu bir mesaj gelirken, petrol yeniden 50 dolara yükseldi. Ancak halen net bir resim ortada yok. Bu nedenle kalıcılığın 50 dolar üzeri sağlanabilmesi oldukça zor görünüyor.

EURUSD
Geride kalan günde ABD'den açıklanan konut satışları verisindeki yaşşanan düşüş dikkat çekiciydi. Yüzde 3.2 gerileyen mevcut konut satışlarında beklenti yüzde 0.4'lük daralma yönündeydi. Yeni günde ise gözler yeniden ABD'den açıklanacak dayanıklı mal siparişlerinde olacak. Yüzde 3.3 artış göstermesi beklenen verinin seyri gün içi fiyatlamalar için önemli olacak. Paritede teknik olarak 1.1300 seviyesinin altında ağırlaşan bir satış baskısı ile karşılaştık. 1.1260 - 1.1250 aralığından destek bulmaya çalışan hareketlilikte haftanın başlangıcından itibaren önemini koruyan 1.1300 seviyesi takip edilmeye devam edilecek. Bu seviyenin altındaki kapanışlar paritedeki baskısının devamını getirecektir. 1.1220 - 1.1200 aralığı ise bu düşüş hareketinin son bulabileceği önemli seviyeleri işaret ediyor.

USDTRY
Kurun fiyatlamasında yurtiçinde yaşanan gelişmeler yön vermeye devam ediyor. Sabahın ilk saatlerinde gelen Suriye'ye askeri operasyon haberleriyle hızlı bir şekilde yükselen kurda öğleden sonra yükselişin ivme kaybederek günün yatay bir seyirde noktalandığınıı gördük. Bugün ise veri akışı açısından yoğun bir gün bizi bekliyor. Öğleden sonra ilk olarak Türkiye'den açıklanacak kapasite kullanım oranı ve imalat güveni verileri ardından ABD tarafından açıklanacak dayanıklı mal siparişleri ve işsizlik haklarından yararlanma başvuruları kurun yönünde belirleyici olacak. Kurda gelecek veri akışına ve söylemlere bağlı olarak yükselişin devamında 2,9680 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanması önemli. 2,9680'ın aşılması durumunda yükseliş 2,9760'a kadar devam edebilir. Geri çekilmelerde ise 2,9400 ve 2,9300 destekleri önemli.

GBPUSD
Geçtiğimiz hafta doların küresel piyasalardaki değer kaybını en kötü şekilde değerlendiren para birimlerinden biri Sterlin'di. Yeni haftaya biraz daha iyimser bir başlangıç yapan ada ülkesiyle birlikte paritedeki yükseliş hareketi hacim kazandı. Dolar endeksindeki toparlanmaya rağmen bu tutumunu koruyan hareketlilikte kritik seviyelerde seyrediyoruz. 1.3300 - 1.3340 aralığı kar satışlarının gündeme gelebileceği seviyelerr olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviye aşılmadığı süre boyunca görülebilecek dönüşlerin ilk hedefi yeniden 1.3140 olacaktır. Ara seviye olarak ise 1.3200 önemli desteklerimiz arasında yer alıyor. Yeni günde ise gözler ABD cephesinden açıklanacak olan verilerde olacak. Yeni haftaya hareketlenerek başlayan endekste 94.70 seviyesinin üzerindeki kapanışlar doların haftayı egemen olarak kapatmasını sağlayabilir.

BRENT PETROL
Petrol fiyatlarında sert fiyatlamalar yaşanmaya devam ediyor. İran'ın Eylül ayındaki konferansa katılacağına dair yapılan haberler petrol fiyatlarındaki yükselişi desteklerken, dün açıklanan ABD haftalık ham petrol stokları ile varil fiyatı bir miktar düşüş kaydetti. Beklentiler stokların 0.45 milyon varil azalması yönündeyken 2.50 milyon varil artış yaşandı. Benzin stokları ise üç haftalık azalışın arından bu hafta, 36 bin varil artış gösterdi. Şu an için fiyatlamalara etki edecek en önemli gelişmenin İran tarafından konferansa dair yapılacak resmi bir açıklama olduğunu söyleyebiliriz. Teknik olarak ise yeni güne de satıcılı bir görüntü ile başlanması durumunda ilk olarak 48.50 desteğini takip edeceğiz. Bu seviye aşağı yönlü geçilirse 48.30 ve 48.00 seviyeleri gündeme gelebilir. Yükseliş için ise ilk etapta 49.70'in geçilmesi gerekiyor. Hareketin devamında 50.00-50.50 bandı önemli olacaktır.

ALTIN
ABD'de gerçekleşecek olan Jackson Hole toplantısına yönelik beklentiler altın fiyatlarını baskı altında tutmaya devam ediyor. Toplantıda Cuma günü konuşma yapması beklenen Fed Başkanı Janet Yellen'ın faiz artırımını masada tutacağına yönelik beklentiler doların değer kazanmasında etkili olurken, altın fiyatlarının üst üste dördüncü gününde değer kaybetmesine neden oldu. Teknik olarak geri çekilmeyle birlikte 1320 dolar desteğine yaklaşan değerli metalde, bu seviyenin aşılması durumunda 1315 dolar desteğinin test edildiğini görebiliriz. Olası toparlanmalarda ise ilk direnç seviyesi 1334 Dolar seviyesinde bulunuyor. 1334 dolar direncinin aşılması fiyatın 1340 dolar direncine taşınmasına neden olabilir. Gümüş fiyatlarında da geri çekilme devam ediyor. Satış baskısının devamında 18,40 desteği oldukça önemli, aşılması halinde geri çekilme 18,00'a kadar devam edebilir. Toparlanmalarda ise 18,90 ve 19,30 dirençleri önemli seviyeler.

Işık Menkul Değerler A.Ş.

Borsa'da satış baskısı sınırlı kalabilir

 

Dolar/TL 2.95 seviyesinin hemen altında

 

15 Temmuz gecesi yakıt satmayan 6 kişi gözaltında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)