E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıAlan Yatırım'dan Fed faiz yorumu---

Alan Yatırım'dan Fed faiz yorumu

Alan Yatırım'dan Fed faiz yorumu
20 Eylül 2017 - 15:44 borsagundem.com

Alan Yatırım, Fed'in bu akşam açıklayacağı faiz kararına ilişkin olarak yorumda bulundu

Faiz arttırım beklentileri düşerken ana gündem bilanço küçültmesi…

Fed 2008’deki global ekonomik krizinin ardından faizleri düşürmesinin yanısıra parasal genişleme programları ile bilanço büyüklüğünü 900 milyar dolar seviyesinden 4,5 trilyon dolara kadar büyütmüştü. Fed, uzun süredir yaptığı açıklamalar da bilanço küçültmesine yönelik olarak piyasayı hazırlamıştı. Fed, mevcut durumda 4,5 trilyon dolarlık bilançoyu yaklaşık 3 yıldır sabit tutmakta. Türkiye saati olarak 21:00’da açıklanacak toplantı sonuçlarında bilanço küçültme konusunda ne kadar süre ve ne boyutta kararlar alacağı takip edilecek. Fed daha önceki açıklamalarında bilanço küçültmesinin bir politika küçültme aracı olmayacağını söylemişti ve hatta eski Fed Başkanı Bernanke ileride krizin tekrar olabileceğini söyleyerek bilanço küçültmesine gerek olmadığını ifade etmişti. Piyasa küçük boyutlu bilanço küçültmesi yönünde bir karar alınma durumunda fazla etkilenmeyecektir.

Piyasanın Fed’den faiz artırım beklentileri yavaşlıyor…

Teoride bakıldığında, istihdam artışı çalışan ücretlerini artırır ve bunun ile beraber alım gücünce bir artış görülmesi beklenir. Bu alım gücündeki artışın ise kendini enflasyon tarafında artış olarak göstermesi beklenir. Nitekim Fed, bu düşünce dahilinde 2016 Aralık, 2017 Mart ve Haziran aylarındaki toplantılarında 0.25 puanlık faiz artış kararları almış ve bu kararlarda beklentilerinin ileri yönlü iyimser olduğunu, ayrıca potansiyel ısınabilecek Amerikan ekonomisi karşısında geç kalma endişesini de göstermiştir. Bu iyimserliğin arkasında da başlıca Trump’ın seçim dönemindeki vaatleri ve ekonominin ısındığını düşündüren başlıca makro göstergeler bulunuyordu.

2016’nin Aralık ayında yapılan yılın tek faiz arttırımı ile beraber bu yıl Mart ve Haziran olmak üzere başından iki faiz arttırımı yapan Fed, makro dataları 2017 yılında iyimser görse de, Amerikan ekonomisi bu yıl içinde üçüncü bir faiz arttırımını gerektirecek bir tablo çizmemektedir. Yılın başında Trump yönetiminin istihdam ve büyüme vaadiyle çıktığı yolda, Çekirdek enfasyon ve saatlik kazançlar yatay hareket etmektedir. Saatlik kazançlarda bir artış görülememesi alım gücünde bir artış son dönemde yaşanmadığını ve aynı şekilde alım gücünde bir artış görülemediği için ise enflasyona ciddi bir etkisi görülmemektedir. Fed’in bu yıl iki faiz arttırımı yapmasına bugün yapılacak toplantısında üçüncü bir arttırım beklenmese de, bilanço küçültebileceğine dair beklentiler bulunmakta. Bloomberg araştırma anketlerine göre bugün ve Kasım’da yapılacak FED toplantılarında bir arttırım beklentisi bulunmamaktadır. Aralık ayında konsensus bu ihtimalin yarı yarıya olduğunu söylese de makro ekonomik indikatörler faiz oranlarının arttırılmayacağı düşüncesi lehinde gelişmesini beklemekteyiz. Kurum olarak beklentimiz, geç kalma korkusu ile hızlı bir şekilde bu yıl iki faiz arttırımı yapan Fed’in bugünkü toplantısında üçüncü bir arttırıma gerek görmeyeceği şeklindedir.
Grafik 5: Amerikan Yıllık Ortalama Tarım Dışı İstihdam (Bin Kişi)

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)