E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'de enflasyon 5 yılın zirvesinde---

ABD'de enflasyon 5 yılın zirvesinde

ABD'de enflasyon 5 yılın zirvesinde
18 Ocak 2017 - 18:45 borsagundem.com

ABD'de kiralar, sağlık bakım fiyatları ve benzin fiyatlarındaki artış 2016 yılı enflasyonunu son 5 yılın en yüksek seviyesine taşıdı.

ABD'de bugün yapılan açıklamada tüketici fiyatları endeksinin Aralık ayında yüzde 0.3 oranında artış gösterdiği ifade edildi. Bu oran beklentilere paralel bir seviyede oldu. Öte yandan enerji ve gıda fiyatları hariç TÜFE artışı yüzde 0.2 seviyesinde oldu.

Geçen yazdan bu yana enflasyonda yaşanan yükseliş eğilimi yıllık enflasyonu yüzde 2.1 seviyesine taşıdı ki bu oran 2011 yılında görülen yüzde 3'lük enflasyondan bu yana en yüksek oran oldu. Amerikalılar, yakıt alımlarında konut alım ve kiralamalarında ve doktor ziyaretlerinde eskiye oranla daha yüksek ödemeler yaptılar. Bu durum kısmen bakkaliye ürünleri fiyatlarındaki düşüşle telafi edildi.

2016 yılında reel ücretler yani enflasyona göre düzeltilmiş ücretler yüzde 0.8 oranında ılımlı bir artış gösterdi.
Yüksek enflasyon Fed'in faiz oranlarını 2017 yılında daha hızlı artırmasına neden olabilir. Banka son 10 yılda faizleri yalnızca iki kez artırdı.

Şimdilik enflasyon kısa zamanda ortadan kalkacak gibi görünümüyor. Ocak ayında benzin fiyatlarındaki artış sürüyor ve pek çok ekonomist Trump'ın planladığı agresif canlandırma adımlarının enflasyonu daha da yukarı çekeceğini düşünüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)