Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıInvestAZ uzmanları piyasaları yorumladı---

InvestAZ uzmanları piyasaları yorumladı

3 / 3
InvestAZ uzmanları piyasaları yorumladı
05 Aralık 2017 - 09:25 www.borsagundem.com

UsdTry Paritesinde Enflasyon ve Yurt Dışı Gelişmeleri

Kurdaki yükselişten kaynaklı maliyet enflasyonu tarafında artışlar görülmesinden sebep, enflasyon oranlarında TCMB sıkı duruşuna rağmen bozulma devam ettiği gözlemleniyor. Enflasyonu düşürmek amacıyla hükümet ve TCMB ‘nın ciddi önemler aldığı gözlemlenmişti. Bunlardan hemen akla gelen, et fiyatlarının düşürülmesi gibi önemler gözlemlenirken, önümüzde aylarda gıda tarafındaki çalışmaların etkisini göstermesi beklenebilir. Gıda komitesinin çalışmaları özellikle takip edilecektir. Ancak aylık bazda % 2.11 seviyesinde yükseliş dikkat çekmeye devam ediyor. Ulaştırma tarafında ise petrol ve türevlerinde fiyat yükselişinden kaynaklı üzerine kurun yükselmesi de eklenince bozulmanın devam etmesi beklenebilir. Ulaştırma tarafında yükseliş % 2.01 oranında artış gözlemlendi. En fazla artış ise giyim ve ayakkabı tarafında gerçekleşirken % 3.77 seviyesinde yükseliş takip edildi.  

Enflasyon tarafında yükselişe baktığımızda Üretici Fiyatlarında % 17.3 seviyelerine kadar çıkan oranların yaşanması üreticilerin maliyetlerindeki yükselişten kaynaklı enflasyon oranlarının yükselmesini sağlayabilir. İthal malların yüksekliği girdi maliyetlerindeki fiyatları artırdığı için tüketicilere yansımasını son gelen % 12.98 seviyesine çıkışla görüyoruz. Bunun yanında piyasada oluşan MB faiz artışına yönelik beklentilerin artması ve döviz çıkışına yönelik yapılan spekülesyonların serbest piyasa olduğuna yönelik açıklamaların gelmesi TL’nin değerlenmesini sağlamıştır. 

Piyasanın enflasyon oranlarından çok yurt dışındaki gelişmelere göre de fiyatlanıyor. ABD tarafındaki mahkeme dikkatle takip edilirken mahkemenin seyrine göre piyasa fiyatlaması takip ediliyor. ABD tarafında vergi reformun 49 red oya karşı 51 oyla geçtiği gözlemlendi. Bu etki doları değerlendirirken Trump’ın, Flynn’in Rusya ile görüşmesine başkan olmadan önce istendiğine yönelik çıkan iddialar ile birlikte dolarda değer kaybı yaşanmasına neden olmasını sağlamıştır. FED politikalarını belirleyen en önemli veriler bu hafta Tarım Dışı İstihdam verileriyle piyasada hareketlilik artması bekleniyor. Ortalama Saatlik Kazançlar verisi en önemli veri olarak karşımıza çıkması bekleniyor. Bu verideki artış enflasyonda beklentilerin yukarı yönlü olmasından kaynaklı FED’in faiz artırılmasına yönelik sinyalleri artırması anlamına geliyor.



Teknik Analiz

Yükselen kanal hareketinin aşağı yönlü kırılıp kalıcılık sağlaması ile kısa vadeli oluşan trend çizgimizi takip ettirebilir. RSI göstergesi ise 50 seviyesi olan düzeltme seviyesini aşamaması tekrar 30 bölgesine doğru hareketlenme oluşturabilir. Düzeltme seviyesinin üzerinde atarsa tekrar 70 seviyesine doğru hareketlenme yaşanabilir. Hareketli ortalamalarının düşüş yönlü trende geçme ihtimali yükseliyor. Düşüşlerde takip edilecek destek fiyatları 3.8900 kırılmasıyla 3.8800 seviyeleri izlenebilir. Yükselişlerde takip edilecek direnç fiyatları 3.9000 aşılmasıyla 3.9100 seviyeleri test edilebilir. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)