Ana SayfaPiyasaHedef Girişim Sermayesi’nin büyük ‘hedef’leri---

Hedef Girişim Sermayesi’nin büyük ‘hedef’leri

1 / 7
Hedef Girişim Sermayesi’nin büyük ‘hedef’leri
28 Ağustos 2017 - 08:30 www.borsagundem.com

SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM.COM / ÖZEL HABER

Borsa İstanbul’da hisseleri işlem gören Hedef Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı’nın Üsküdar’daki yeni villa ofisindeyiz. Mekan şık ve rahat, hava güzel. Yeşillikler içinde. Görünen o ki iddialı girişimler kadar, yaşanabilir bir çevre de hedefler arasında.  

Bizi, Mehmet Balaban karşılıyor. Yönetim Kurulu Üyesi. Mini bir ‘çevre tanıtım turu’nun ardından oturuyoruz. Hedef Girişim Sermayesi’ni konuşuyoruz. Dobra dobra. Ama en baştan söylemeliyim ki, Balaban’ın hiç tükenmeyecek bir sermayesi var; yüzündeki tebessüm. İşte bir insanın hayatla barışık olmasının en güzel tablosu… Sesindeki ton da öyle. Hırçınlık hiç uğramamış, belli. Tıpkı gülümsemesi gibi. Keyifli… 

Yatırımcıların gözü kulağı, tasarruflarını değerlendirdikleri hisselerde, ‘çıktı’, ‘indi’, ‘ne olacak şimdi?’ Yetkililerin enerjisi ise yatırımcısının göz bebeği hisseleri tepelere koşturacak yeni hedef’lerde.  

Hedef Girişim Sermayesi’ne hepsini soruyoruz, tek tek yanıtlarını alıyoruz… 

Paraları sokağa atmak yok! 

Yükselen bir borsada Hedef Girişim Sermayesi’nin performası için “Çok memnunuz” diyor Balaban. Hissede iyi bir grafik yakaladıklarının altını çiziyor. Hem de kalınca. Şirketin ilk altı ayda gerçekleştirdiği kâr patlamasını masaya getiriyor. Mesajını da iliştiriyor. “İkinci altı ayda da aynen devam. Var gücümüzle çalışıyoruz, çalışacağız…” 

Hedef Girişim Sermayesi olarak nerelere yöneliyorlar? Bir numaralı hedef ne? Yanıt anında geliyor. Enerji. Özellikle de Güneş. Büyüme potansiyeli taşıyan firmalar ilgi sahaları içinde. Satın almalar yoluyla fırsatların değerlendirilebileceğini söylüyor Mehmet Balaban. Ama doğru fiyatlama ve fizibel olması şartıyla. Yani hedef var ama paraları sokağa atmak yok.  

Türkiye yakında enerji ihraç eder 

Yaşamın efendisi enerjinin Türkiye’nin de gücünü ortaya koyacağından emin Mehmet Bey. “YEKA, Türk Akımı gibi dev projeler ülkemizi Avrupa için enerji güvenliği alanında vazgeçilmez bir ortak konumuna getirecek.” Bu kadar mı? Hayır! “Yakın bir zamanda Türkiye enerji ihraç eden bir ülke konumuna gelecek.” 

Doğalgaza, petrole akıttığımız, akıtmak zorunda kaldığımız milyar dolarları düşününce… Hoşuna gidiyor insanın haliyle…

İşte öne çıkan sektörler 

Balaban’ın, “Önümüzdeki dönem öne çıkacak sektörler” dediği sağlık, hizmet, fintech ve turizm de yatırım adımları arasında Hedef Girişim’in. Şirketleri titiz bir projeksiyonla taradıklarını, İTÜ ile sponsorluk anlaşmasını, teknokentteki 57 firmadan gönderilen raporları anlatıyor Mehmet Balaban. Büyüme potansiyeli olanlarla çalışmayı düşündüklerini ifade ediyor. Sanki bir ‘melek’ dile geliyor. 

Ve Körfez sermayesi. Balaban, iki ‘sermaye’nin işbirliğine yönelik ataklarını, yeni bir vizyon çerçevesi içine alıyor. Devamında, Türkiye’nin gücünün farkında, yatırım yapmaya istekli fonlarla arayış içinde olduklarını söylüyor. “Görüşmeler sürüyor” diyor. 

Bu model başarılı olur 

Başbakan Yardımcısı Şimşek’in gündeme taşıdığı yeni halka arza modeline gelince, bu noktada Balaban’ın görüşü ‘başarılı’ olacağı yönünde. Bu biçimle halka arz kaynağının şirketlerin mali yapısına güç katacağını, dev’lerin halka açılmasında çok daha davetkar olacağını söylüyor. Kurumsal ve yabancı yatırımcıların ilgisinin daha da çoğalacağına işaret ediyor. Özetle, “Doğru bir karar…”  

Anadolu nasıl ikna edilecek? 

Peki, Anadolu’yu İstinye’ye nasıl getirmeli? ‘Kaplanlar’ı nasıl ikna etmeli? Mehmet Bey, gelmeyenlerle dolup taşan manzaraya bakıyor, reçeteyi yazıyor. “Sermaye piyasalarının gelişmesi için yeni bir bakış açısına ihtiyaç var”. Önerileri arasında vergi teşviki de var, stratejik teşvik de… 

Hedef Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Balaban, Borsagundem.com’a konuşuyor…