Ana SayfaPiyasaHalka açık şirketin tek tuşla röntgenini çeken sistem---

Halka açık şirketin tek tuşla röntgenini çeken sistem

1 / 11
Halka açık şirketin tek tuşla röntgenini çeken sistem
12 Ocak 2018 - 06:45 www.borsagundem.com

SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM.COM / ÖZEL

Silikon Vadisi’ni görmedim ama kendimi oradaymış gibi zannettim!

Binalar, katlar, koridorlar, geniş ofisler, bilgisayarlar, mucizelere açık ekranlar, genç beyinler, yazılımlar, programlar…

Vitrini, ışıltısı bol caddelerden, Manhattan Maslak bulvarından, bürolardan, iş yerlerinden çok farklı bir ‘sanal dünya’ burası. Matrix kıvamında. Ateş parçası ekipler, eller tetikte, gözler hedefte, soluksuz bırakan anlar yaşanıyor. Atmosferin yabancısına, ‘Ben neredeyim? Rüyada mıyım?’ dedirtiyor.

Birden silkiniyorum, kısa süren şaşkınlıktan. Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Teknopark’ta, beni bekleyen kapıyı çalıyorum. Murat Aktaş açıyor. İçeri giriyorum. Heyecanım dinse de içim hala kıpır kıpır. Ama artık emin ellerdeyim! Finnet’teyim…

YAZILIM ÜSSÜ FİNNET

Kız, erkek, kadro genç; masalar dolu. Herkes enerjik, saat gibi çalışıyor. Okumuş çocuklar, hepsi diplomalı, işinin ehli, uzman. Burası bir yazılım üssü. Sermaye ve Finans piyasalarına damgasını vuran pek çok öncü uygulamanın geliştirildiği adres. Sektörde önemli ve ünlü.

Finnet Genel Koordinatörü Murat Aktaş’la dijital dünyanın en özgün, en yeni ürünü haberexpert.com’u konuşacağım. Halka açık bir şirketin tek tuşla röntgenini çeken sistemi göreceğim. Finansal piyasalardaki tüm varlıkların analiz edilebildiği, verileri, haber akışlarını, fiyat dalgalanmalarını, önemli dönüşüm noktalarındaki haberleri izleme şansını veren ‘bomba’ platformu Murat Bey’den dinleyeceğim.

Biliyorum, olay müthiş! Birazdan sizi Aktaş’la baş başa bırakacağım ama önce, ‘beyin göçünde Türkiye’nin kaybetmediği bir değer’i az da olsa tanımanızı isterim.


SERMAYE PİYASALARINA SINIRSIZ HİZMET

Şirketin sahaya sürdüğü ürünlere bakınca anlıyorsunuz ki teknoloji aşığı Aktaş’ın ‘çözüm’, ‘üretim’, ‘fikir’, ‘plan’ atomları sağı solu parçalamıyor, aksine, tutuyor, buluşturuyor. Düşünce, enerji ve bilim kaynaştığı an dev bir projenin doğum neşesi etrafı çınlatıyor. Aklın hükümdarlığında, teknoparktaki mabedinden Aktaş, sermaye piyasalarına inanılmaz bir hizmet sunuyor. Dün bir, bugün iki değil tam 24 yıldır. Yani çeyrek asırdır. Ondaki dahi hırsını, zekasını, pratikliğini görmemek körlük olur.

Borsacılığını konuşturduğu, bebeği gibi koruduğu, üstüne titrediği haberexpert.com’u, bir hoca gibi, pürüzsüz, tane tane, hiç teklemeden, ayrıntılara özen göstererek, grafiklerle, görsel bir şov eşliğinde, sayfalar arasında sörf yaparak, keyifle, zevkle öyle bir anlatıyor ki, konuya hakimiyeti karşısında şapka çıkarıyorsunuz.

Sanal alemde, sunuş deryasında yüzdürüyor sizi. Bedeniniz koltuğa çivili, kıpırdayamıyorsunuz ama zekanız özgürlüğünü kullanıyor! Hisseler, tahviller, şirket bilgileri, haberler, raporlar arasında geziyor, milyonlarca, milyarlarca rakamın, harfin, şeklin rüzgarında ruhunuz verilerle dans ediyor. Öyle hissediyorsunuz.

TÜRKİYE’DE GELİŞTİRİLEN İLK ANALİZ PLATFORMU 

Finnet Haber Expert web tabanlı bir haber analiz uygulaması. Türkiye’de bir ilk, analiz platformu olarak geliştirilmiş.

Bir yatırımcı için hissedarı olduğu firmaya ait haber ‘altın’dır, yeri gelir tavana zıplatır. Yeri gelir önlem aldırır. Çok kıymetlidir. Tasarruf sahibinin nefesi sıcak gelişmelerin ensesindedir. Kimi zaman görür ama kimi zaman da atlar. Bulduğunu okur, tüketir. Oysa haberin işlevi önemlidir çünkü gecikmeli de olsa varlık fiyatlarına yansıyabilir. İşte bu Platformda yeniyi ve eskiyi bir arada, analitik araçlarla araştırma imkanı ile sunduklarını söylüyor Aktaş.

Coşkulu bir ses tonuyla, “Piyasaya gelen haberler bir şirketin hissesine nasıl etki ediyor? Haberin açıklanmasından önce ya da sonra hisse nasıl bir harekette bulunmuş? Benzer haberlerde nasıl bir ivme gözlenmekte? Dip ve zirvelere yol açan haberler hangileridir? Bu ve benzeri haberlerin etkilerini ve daha fazlasını haberexpert.com’da takip etmek artık mümkün” diye konuşuyor. Yüzü gülüyor o an, keyifli ama önemli olan asıl içindeki kahkahalar…

ALANINDAKİ EN KAPSAMLI VERİ TABANI 

Verilerin ortaya koyduğu gerçek şu ki, Haberexpert, rekorunu şimdiden kırmış bile… Bin firma, 70 sektör, 420 konu, 104 haber kaynağı, milyonu aşan haber sayısı ile alanındaki en kapsamlı veri tabanına ulaşmış.

9 ayrı modülden oluşan Platform için “Ne var?” yerine “Ne yok ki?” demek daha doğru. Firma, sektör, ekonomi, hisse senedi, borçlanma araçları da burada, yatırım fonları, emeklilik fonları, türev varlıklar, kıymetli madenler ve spot piyasa da...

Tamam, sermaye piyasasında faaliyet gösteren tüm kuruluşlar, aracı kuruluşlar, analistler, yatırım danışmanları, portföy yöneticileri, kredi – risk takip birimleri, borsadaki şirket yöneticileri, yatırımcı ilişkilere birimleri, bankalar, akademisyenler için eşi benzeri olmayan bir kaynak. Peki, küçük yatırımcılar için yarattığı fayda ne?

Murat Bey, yanıtı hiç bekletmiyor. Ben kısaca özetliyorum: “Grafikleriyle fiyat hareketlerinden temettüye, dip ve zirvelere, hisse hakkında bilmek istediğiniz her şey…“

Mausu tıklıyor Finnet Genel Koordinatörü Murat G. Aktaş, müzik susuyor, renkler yerini griye, donukluğa bırakıyor, ekran matlaşıyor, sanal gezi bitiyor...

Yüz yüze sohbet başlıyor…

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)