Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıAltında yükseliş devam edebilir---

Altında yükseliş devam edebilir

3 / 4
Altında yükseliş devam edebilir
17 Ekim 2017 - 10:13 www.borsagundem.com

Paladyum Fiyatları Niye $1000’ın Üzerine Yükseldi

Paladyum fiyatları bu yıl %47’lik bir artış sağlayarak, emtia grubu ürünleri arasında en fazla kazandıran metal oldu. Haftanın ilk işlem gününde 2001 yılından bu yana ilk kez $1,000’ın üzerine çıkan Paladyum fiyatları Pazartesi günü $1008.15 en yükseğini test etti. 

Paladyum fiyatları bu yıl ki performansı ile Altın, Gümüş, Bakır gibi diğer değerli metal ve maden emtia ürünlerini geride bırakarak açık ara önde prim yapmış durumda. Altın bu yıl başından bu yana %14 getiri sağlarken, Gümüş %9, Platinyum ise %5’e yakın bir yükseliş gösterdi. 

Yükselişin arkasındaki en büyük sebep ise küresel oto pazarında satışların rekor seviyelere ulaşması ve otomobil motor yapımında kullanılan paladyuma ihtiyaç duyulması oldu. Özellikle benzinle çalışan araçlar için kirlilik kontrol cihazlarında kullanılan metal olan paladyuma olan talebin artması fiyatların hızlıca yükselmesini sağladı. Son yıllarda Paladyum metalinin özellikle otomotiv sektöründe kullanılmasıyla birlikte ABD, Çin ve Avrupa gibi dev otomobil sektörlerinin satış rakamları paladyum fiyatlarını arz tarafından doğrudan etkiliyor. Küresel çapta üretilen paladyumun yaklaşık yarısı otomobil katalitik konvertelerinde kullanıldığını düşündüğümüzde, küresel otomativ sektöründeki üretim ve satışların bu emtia üzerindeki fiyat dengesini doğrudan etki ettiğini söyleyebiliriz. ABD ve Avrupa’nın yanı sıra özellikle son yıllarda Çin talebinin bu emtia üzerindeki etkisi çok yüksek. 

Paladyum için talebin sürekli yüksek olduğu ve arzın düşük kaldığı bir durum söz konusu. Paladyum’um ana üreticileri Brezilya ve Kanada olmakla birlikte, dünya paladyum arzının %40’ını Rusya tek başına sağlamaktadır. Düşük arza rağmen Paladyum’da depolama riski sürekli olarak mevcut olmakla, paladyuma talep edenler sürekli yüksek envanter ile çalışmaya mecbur kalmaktalar. Bu da talebin sürekli canlı tutulmasını sağlamakta.

Paladyum fiyatları 2016 yılı Ocak ayında son gördüğü $450 dibinden sonra 2 katından fazla bir yükseliş göstermiş durumda. 2014 Eylül ayındaki $911 zirvesini bu yıl ağustos ayında aşan piyasada $1000 üzerinde kapanışlar görülmesi durumunda yeni büyük hedef fiyat seviyeleri, 2001 yılı Ocak ayındaki $1090 zirveleri olarak izlenmeye devam edilecek.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)