E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıYurtiçi piyasalar kapalı: Dövizde gerileme ---

Yurtiçi piyasalar kapalı: Dövizde gerileme

Yurtiçi piyasalar kapalı: Dövizde gerileme
15 Temmuz 2021 - 12:46 borsagundem.com

ABD’de beklenti üzerindeki enflasyon verisinin ardından gelen Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları ve beklenti üzerinde gelen Çin’in ekonomik büyümesi piyasaları hareketlendirdi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell dünkü açıklamalarında tahvil alımlarını azaltma şartlarının henüz oluşmaktan uzak olduğunu belirtmesinin ardından dolar ve tahvil gerilerken, altın fiyatları ise riskten kaçan ve güvenli liman arayan yatırımcıların etkisiyle 1 ayın zirvesine çıkarak yükselişini sürdürüyor.

Powell, enflasyonun kayda değer şekilde arttığını ve yavaşlamadan önce önümüzdeki aylarda yüksek kalmaya devam etmesinin muhtemel olduğunu ve enflasyondaki artışın ekonominin yeniden açılması ile ilişkili olduğu dolayısıyla görülen yükselişin geçici olduğuna inandığını belirtti.

Pandemide görülen 7,5 milyon kişilik istihdam kaybının toparlanmasının da uzun süreceğini vurgulayan Powell, ülke ekonomisinin tahvil alımlarının azaltılması için gereken koşullardan çok uzakta olduğunun altını çizdi.

Çin'den gelen beklentilerin altında büyüme ve büyüme açıklamasıyla gelen "belirsizlik uyarısı" da piyasalardaki harekettte etkili oldu.

Çin 2. çeyrekte ilk çeyrekteki yüzde 18,3'lük büyümenin ardından yüzde 7,9 büyüdü. Beklenti ise yüzde 8,1'di.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu sözcüsü Liu Aihua Pekin'de yaptığı açıklamada ekonominin "istikrarlı şekilde iyileşmeye devam ettiğini" söyledi ancak iyileşmenin "dengesiz" olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti:

Kovid-19'un tüm dünyada mutasyona uğramaya devam ettiğinin, dışarda istikrarsızlıkların olabileceğinin ve belirsizliğin arttığının farkında olmalıyız.

Powell’ın açıklaması ardından gerileyen dolar endeksi, piyasa açılışı öncesinde yüzde 0,12 düşüşle 92,308 puana geriledi

TAHVİLLER GERİLİYOR

ABD Hazine tahvillerinin getirileri de Powell sonrası düşüş eğilimini sürdürüyor. 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirileri yüzde 0,04 düşüşle yüzde 1,316 düzeyine geriledi. 5 yıl vadeli devlet tahvilleri 0,77 ve 2 yıl vadeli devlet tahvlleri yüzde 0,22 düzeyine çekildi.

ALTIN ZİRVEDE

Altın fiyatları ise önceki gün 1 ayın zirvesini gördükten sonra Powell'ın yükselen enflasyona rağmen gevşek para politikasının devam edeceğinin sinyalini vermesiyle dün yükselişini sürdürdü ve yüzde 0,46 yükselişle 1.833 dolara kadar yükseldi.

KURLARDA GERİLEME

Dün 8,60'ın altına inen dolar ve euroda yataya yakın gerileme devam ediyor.

Yurtiçi piyasaların kapalı olduğu günde 12.50 itibarıyla dolar/TL 8,5634,euro/TL de 10,1577 seviyesinden işlem gördü.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)