E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYurt içi piyasalardaki iyimserliğin ne kadarı yerel?---

Yurt içi piyasalardaki iyimserliğin ne kadarı yerel?

Yurt içi piyasalardaki iyimserliğin ne kadarı yerel?
10 Mayıs 2021 - 08:51 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende "yurt içi piyasalardaki iyimserliğin ne kadarının yerel gelişmelerden, ne kadarının global yansımalardan kaynaklandığını ölçümlemek kolay değil" deniliyor.

Mayıs ayı PPK toplantısının ardından geçtiğimiz piyasa değerlendirmesinde “…yurtiçi piyasalardaki iyimserliğin ne kadarının yerel gelişmelerden, ne kadarının global yansımalardan kaynaklandığını ölçümlemek kolay değil. Global risk iştahının bozulduğu ilk dönemde pozitif ayrışma yaşanır ise bu durumu anlamak da aynı ölçekte kolay bir hal alacak” şeklinde fikir beyan etmiştik. Açıkçası düşüncemizin birebir aynı noktada olduğunun altını çizmek isteriz. Zira global resmi okumanın, emtia fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin spekülatif ve gerçek talebin ayrıştırılması açısından kolay olmadığı, ABD’deki makroekonomik gidişatın pozitif eksende devam etmekle birlikte yol üzerinde daha ne kadar volatiliteye sahip olduğunun kestirilme güçlüğü gibi gerekçeler durumun biraz daha karışık bir hal almasına zemini uygun hale getiriyor. Küresel emtia fiyatlarındaki yükseliş tüm hızıyla devam ederken, gelecek dönem açısından ‘gelişmekte olan ülkelerin kendi içlerinde sert ayrışma riski taşıdığı’ fikrine dair kuvvetli emareler sunuyor. Yine de her şartta Türkiye açısından durumun en güzel yanı, ülke risk priminin hala daha yüksek olmakla birlikte, <400bp eğilimi içerisine girmesi. Özetle, global risk iştahındaki güçlenmeden şu aşamada gerek finansal varlıklar gerekse CDS fiyatlamaları açısından negatif yönlü ayrışmıyoruz. Hak ettiğimiz ölçekte olmadığı konusu ise tüm netliğini tartışmasız şekilde koruyor.

Cuma günü açıklanan veri sonrasında bu hafta içerisinde Fed’in önemli isimlerinden Brainard, Williams, Clarida ve Bullard’ın hafta içerisinde yapacağı açıklamalar yakından izlenecek. Almanya cephesinde Merkel’in iktidar bloğu olan CDU/CSU’nun Kantar anketindeki son durumu %23 ile tüm zamanların en düşüğüne işaret ederken, Yeşiller 1 puan kayıpla ve fakat %26 ile önde kalma durumlarını devam ettiriyor. Söz konusu Yeşiller riski EUR+ algıyı desteklen kritik faktör.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.50 değer kazancı ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %0.95 primlenmeyle 1441 puan seviyesini işaret etti. 10y vadeli tahvilde faizin son seviyesi
%18.02’ye çekilirken, ülke risk primi %3.6 düşüşle 396bp düzeyinde oluştu.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışlarının tamamı değer kazançlarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %0.87, FTSE 100 %0.76, DAX %1.34 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %1.73 düzeyinde performans sergiledi. İşlem hacimleri son 5 gün ortalamalarına kıyasla %20’li seviyelere ulaşan düşüşler sergiledi.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansından devralınan iyimserliğin korunduğu, gelişmekte olan ülke varlıklarında ise söz konusu eğilimin boyutunda artış olduğu görüldü. Dow Jones %0.66, S&P 500 %0.74 ve Nasdaq %0.88 yükselirken Bovespa %1.77, Merval ise %4.11 ile günü tamamladı.

Asya’da hafta başlangıç işlemleri pozitif eğilime işaret ediyor. TSİ 08.25/ NKY 225 %0.56, Hang Seng %-0.33, CSI 300 %-0.16 ve KOSPI %1.63 ile fiyatlanırken, USDCNH paritesi offshoreda 6.4265 ile yuanda değer kaybı şeklinde oluşmakta.

BIST 100 endeksinde 1370-1340 seviyeleri destek, 1444-1470 ise direnç olarak yakından izlenebilir.

USDTRY paritesinde 8.10-7.99 destek, 8.37-8.45 direnç olarak takip edilebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam
ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta.
Mart ayındaki geri çekilme ile birlikte 1.16-1.17 bölgesi civarında paritenin konsolide olduğunu
düşünüyoruz. 1.1960 seviyesi destek, 1.2170-1.2250 ise direnç olarak izlenebilir. Yukarı yönlü hareket
açısından 1.2050/60 direnç bölgesinin üzerinde kalınmasını önemsiyoruz.

Yabancıların en çok işlem yaptığı hisseler

 

Günün önemli şirket haberleri 10/05/2021

 

Yabancı yatırımcı Ereğli aldı, Beşiktaş sattı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)